Cuprins
Cum alegi cea mai buna centrala pe peleti? Vezi care sunt avantajele si dezavantajele dar si cele mai importante detalii pentru a alege un model potrivit pentru casa ta.
Printre cele mai importante decizii la o locuita este algerea sistemului de incalzire. Momentan cea mai ieftina varianta este cu gaz, dar ce alegem atunci cand acesta nu este disponibil? Una dintre cele mai bune alegeri in acest caz este centrala pe peleti.
Aceste centrale folosesc peleti ca si combustibil pentru a genera caldura si apa calda. Peletii sunt un tip de material combustibil facut din resturi de lemn sau uneori alte resturi de plante. Acestia se pot gasi la majoritatea magazinelor de materiale de constructii.
TOP 5 Cele mai bune centrale pe peleti
1. Centrala peleti Fornello Royal B WI-FI 25 kw
Daca ai nevoie de o centrala compacta de o putere maxima de 25kw cu functii smart atunci Fornello Royal B este o alegere excelenta.
Termostatul inteligent din acest pachet se poate conecta la internet si prina acesta la telefonul mobil. Programul de functionare poate fi controlat direct din aplicatia de telefon.
Aceasta centrala incalzeste apa ce va fi pompata prin calorifere. Pompa si sistemul de incalzire sunt integrate in centrala.
Pornirea si oprirea se pot face automat. In acest fel este posibil crearea unui program de functionare a centralei dupa cum ai nevoie de caldura.
Tirajul pentru aceasta centrala este fortat de aceea nu are nevoie de un cos de fum clasic.
Pentru a functiona trebuie sa mai fie peleti in rezervorul cu o capacitate de 70 litrii.
2. Pachet centrala mixta lemn si peleti Burnit WBS AC 30 kW
Vrei un set complet pentru apa calda si incalzire? Acest pachet cu centrala pe lemn si peleti Burnit WBS AC 30 este potrivita in acesta situatie.
Pachetul contine aproape toate elementele de care ai nevoie pentru montarea si functionarea centralei.
Acesta centrala are posibilitatea de a monta arzator pentru mai multe surse de energie. De la lemne, brichete de lemn sau carbuni se poate adapta sa functioneze pe peleti, gas sau motorina.
Aceasta centrala poate foloseste 2 pompe de apa una pentru circuitul prin calorifere si cealalta pentru a pompa apa calda.
In configuratia prezentata centrala termica este pregatita sa functioneze pe peleti. Insa pentru a functiona mai multe zile fara interventii trebuie achizitionat separat si un buncar mai mare pentru peleti.
Pentru controlul mai eficient al functionarii camera de ardere este alimentata cu aer de un ventilator. Cu cat focul are mai mult oxigen cu atat va arde mai repede.
3. Centrala peleti Mareli 35 kw cu arzator SMB50
Aceasta centrala are un sistem eficient de control al peletilor folosind mai multe programe de functionare.
Exista si posibilitatea ca centrala pe peleti Mareli SMB50 sa fie controlata de un termostat. Cu acesta temperatura din casa o sa fie constanta.
Pornirea acestei centrale se face automat cu un sistem cu aer cald. Din acest motiv centrala poate sa fie contolata cu un termostat. Deasemenea se pot seta programe de functionare chiar din meniul centralei.
Pentru o versatilitate mai mare aceasta centrala poate sa fie folosita cu peleti si cu lemne. Trecerea de la un sistem la altul se face prin se face simplu datorita unui sistem cu usa dubla.
Un buncar de peleti mare si curatarea automata de cenusa fac ca intretinerea acestei centrale sa fie foarte simpla.
4. Centrala peleti Fornello Pellet King 30 kw
Incalzirea casei se face usor cu sistemul compact de centrala Fornello Pellet King 30kW.
Pompa de apa pentru calorifere este integrata in centrala astfel montarea necesita mai putin spatiu.
Un alt element care economiseste spatiu este rezervorul integrat pentru peleti. Acesta are 70 kg ceea ce e suficient pentru a mentine cel putin 2 – 3 zile centrala in functiune.
Centrala Fornello Pellet King are tiraj fortat. Asta inseamna ca nu are nevoie de un cos de fum vertical.
Pentru siguranta in interiorul centralei sunt montati mai multi senzori si supape. Acestia actioneaza sau se deschid atunci cand temperatura este prea mare sau presiunea a depasit anumite limite. Orice sistem de incalzire trebuie sa aiba astfel de elemente.
Pentru a ne face o idee de consum producatorul ofera o cantitatea medie de peleti consumata pe ora care este 1,3 kg.
Cum alegi cea mai buna centrala termica pe peleti
Am strans in acest articol cele mai importante informatii necesare atunci cand cauti cea mai buna centrala pe peleti. Aceasta trebuie sa fie eficienta energetic si sa fie potrivita pentru dimensiunile casei.
Daca faci o alegere buna o sa ai suficienta caldura in casa fara un cost lunar de peleti prea mare.
Tipuri de centrale pe peleti
In functie de eficienta termica si pret avem 3 tipuri de centrale termice: sobe pe peleti, centrale conventionale care au o eficienta mai mica si centrale termice in condensare care au un pret mai mare dar sunt mai eficiente.
Soba pe peleti
Nu trebuie neaparat sa iei o centrala mare daca ai de incalzit o suprafata doar o camera sau doua. In acest caz poti recurge la o soba pe peleti numita si termosemineu.
Incalzirea cu un termosemineu se poate face ca si la o soba normala prin incalzirea aerului exterior sau prin incazirea apei care merge printr-un calorifer.
Prin incalzirea fara calorifer se poate incalzi o singura camera. Caloriferele se pot monta in mai multe camere pentru a le incalzi. Cu cat e mai multa apa care trebuie incalzita cu atat o sa trebuie o centrala mai puternica.
Multe termoseminee au la arzator un geam prin care se poate vedea focul.
Pentru a circula apa in calorifere este nevoie de o pompa trebuie alimentata cu energie electrica.
Centrale simple pe peleti
Centralele pe peleti conventionale sunt cele mai simple modele dar au un randament mic de aproximativ 93-94%. Un randament mai mic de 100% inseamna ca o parte din energia produsa este pierduta.
Fiind centrale simple si pretul e mai mic de aceea este de multe ori se aleg aceste modele.
Centrale pe peleti in condensare
Acest tip de centrale au un randament mult mai bun decat cele conventioale. Atunci cand se produc arderile se evapora si umiditatea din aer care in mod normal este evacuata odata cu fumul.
La centrale in condesare acesti vapori fierbinti sunt condensati si caldura este recuperata. In acest fel creste randamentul. Aceste centrale au un pret de achizitie mai mare dar investitia o sa fie amortizata in cativa ani dintr-un consum mai redus de peleti.
Ce sunt peletii?
Unul dintre cele mai eficiente si usor de utilizat mod de a intretine arderea foloseste peleti. Acestia sunt produsi din resturi lemnoase (rumegus) care este tocat deshidratat si pe urma i se aplica o presiune inalta.
Ca si liant pentru a mentine foma dupa presare se folosesc cel mai des o substanta proprie lemnului numita lignin. Presa se incalzeste si topeste aceasta substanta iar atunci cand se racestea aceasta mentine forma peletului.
Unii producatori mai introduc si alte resturi de plante in peleti si mai multe solutii ca si liant. Dar solutia cu cel mai bun raport pret / eficienta energetinca sunt cele de lemn.
Incalzirea pe peleti este o solutie ecologica deoarece acestia sunt produsi din resturi de lemn si faptul ca peletii sunt produsi dintr-o sursa regenerabila de energie.
Unii peleti de proasta calitate pot sa contina nisip pentru a fi mai grei( acestia de vand la kilogram). Acest nisip poate defecta camera de ardere a centralei.
Cu cat sunt mai de calitate peletii o sa lase mai putina cenusa iar consumul o sa fie mai mic. Cenusa o sa fie o problema mai ales daca modelul de centrala nu are un sistem de curatare automata a cenusei.
Cum alegi puterea centralei?
Orice centrala termica trebie aleasa in functie de suprafata care trebuie incalzita sau racita masurata in metrii cubi dar si alte elemente cum sunt: gradul de izolare, zona in care se afla locuinta sau tipul de sistem de incalzire(radiator sau incalzire in pardoseala).
Incalzirea in pardosela are nevoie de un sistem special de control al fluxului de apa prin tevi pe cand daca se foloseste un radiator sistemul este mai simplu.
Volumul de incalzit
Locuintele situate la munte trebuie sa fie dotate cu o centrala mai puternica decat cele de la campie. Dar si daca locuiesti in nordul tarii este necesar sa folosesti o centrala mai puternica decat cineva din sud unde temperaturile sunt in general mai mari pe parcursul anului.
Pentru a calcula volumul de incalzit de inmulteste suprafata utila a locuintei cu inaltimea acesteia (de exemplu 120mp utili x 2,65m inaltime = 318m cubi de incalzit).
Izolare termica
In functie de gradul de izolare este necesara o anumita cantitate de energie pentru a incalzi spatiul repectiv. Daca este foarte bine izolata locuita atunci sunt necesari doar 35W/m3. Pentru un grad de izolare medie sunt necesari aproximativ 50W/m3 iar pentru o izolare slaba sunt necesari pana la 70W/m3. In general un inginer poate sa stabileasca gradul de izolare al casei pentru un rezultat cat mai precis.
Pentru a stabili puterea necesara a centralei se inmulteste volumul locuintei cantitatea de energie necesara. De exemplu 318m3 x 50W/m3 = 15,9kW – in cele mai multe cazuri se alege o centrala cu o putere mai mare decat necesarul
Unde se monteaza o centrala peleti
Pe langa faptul ca o centrala pe peleti ocupa destul de mult spatiu, mai e necesara si depozitarea peletilor. Din acest motiv se recomanda montarea centralei intr-o camera separata.
Prin ardere rezulta cenusa care de obicei poate sa faca destul de multa mizerie daca nu esti atent atunci cand o scoti din centrala. Mizeria ce o poate face e un alt motiv pentru care e mai bine sa avem o camera separata pentru centrala.
Daca aceasta camera nu a fost gandita la constructia casei se poate folosi o anexa, un garaj sau chiar in pivnita. E important sa ai acces usor si sa fie destul de bine izolat pentru a nu ingheta tevile in situatia in care centrala este oprita.
Pentru a nu se pierde caldura camera tehnica trebuie sa fie cat mai aproape de camerele care trebuie incalzite.
In cazul in care nu ai o incapere separata pentru a monta centrala pe peleti este atunci pentru a reduce spatiul ocupat poti sa alegi o varianta cu dimensiuni cat mai mici. Dar acestea au un rezervor de peleti mic ce o sa trebuie alimentat mai des.
Cat consuma cea mai buna centrala pe peleti?
Sunt mult variabile care influenteaza consumul la o centrala pe peleti. De la zona geografica in care locuiesti, la gradul de izolare al casei si pana la cantiatea de apa calda folosita.
Iarna cand e frig afara consumul este cel mai mare. Unele centrale termice o sa consume mai mult de 2 saci de 15kg pe zi.
In schimb daca ai o casa bine izolata si incalzirea se face eficient la o suprafata de 100mp se estimeaza un sac pe zi.
Zgomot
O astfel de cetrala pe peleti are cateva elemente care sunt in miscare si pot sa produca zgomote in timp. In timpul functionarii pentru a introduce peletii in camera de ardere se foloseste un melc angrenat de un motor. Majoritatea au focul intretinut cu un ventilator care poate sa se uzeze in timp.
Daca alegi un model cu piese mai de calitate aceste probleme e posibil sa nu apara prea curand. Daca centrala este montata intr-o anexa zgomotul nu o sa fie problema.
Tipul cosului de fum
Sunt 2 tipuri de cos de fum cu tiraj natural si cu tiraj fortat. Tirajul natural se face cu un cos de fum vertical care iasa pana deasupra casei.
Tirajul fortat este folosit in situatia in care casa nu are un cos de fum sau acesta nu este facut corect pentru ca fumul sa se duca in sus. Tirajul fortat se face cu un ventilator electric care va impinege afara prin tubul de evacuare a gazelor. Pentru a functiona acesta consuma energie electrica.
Cea mai buna si mai sigura varianta de cos de fum este cel cu tiraj natural. Acesat se bazeaza pe faptul ca aerul cald se ridica in sus. Cu ajutorul acestui principiu fumul incalzit urca pe cosul de fum si iasa afara.
Daca ai nevoie de tiraj fortat atunci trebuie sa alegi o centrala care are un astfel de sistem incorporat. In schimb daca ai un cos de fum acasa atunci poti sa alegi orice tip de centrala.
Calitatea peletilor
Peletii de proasta calitate o sa produca multa cenusa si au putina putere calorica. Pe langa asta pentru a fi mai grei (deoarece se vand la kilogram) unii producatori pun nisip in compozitie. Nisipul o sa distruga in timp arzatorul si centrala nu o sa mai functioneze.
Cel mai bine cauti peleti de buna calitate din lemn si de la un producator mai de incredere. Poti cumpara doar cativa saci pentru a-i testa pentru a vedea eficienta acestora.
Depuneri de fum si cenusa
Cenusa rezultata in urma arderii trebuie scoasa din centrala la o anumita perioada. La modelele cu curatare automata a arzatorului perioada de curatare este mai mare. Iar la modelele fara acest sistem curatarea trebuie facuta in fiecare zi in care se foloseste centrala.
Curatarea automata presupune un sistem mecanic care face cenusa sa cada intr-un rezervor pentru aceasta. Cand se umple rezervorul acesta trebuie golit. Acest sistem este util si o sa presupuna mai putine interventii asupra centralei.
Fumul care iasa pe cos in timp o sa creeze depuneri pe interiorul hornului. Cu cat calitatea peletilor este mai slaba si cu cat este folosita mai intens centrala cu atat o sa se depuna mai repede funingine. Pentru a nu se infunda hornul este necesara curatarea tubulaturii. Acesata operatiune este de prefererat sa fie facuta de o persoana autorizata.
Curatarea cosului de fum se face odata la cateva luni sau chiar la un an.
Daca nu vrei sa murdaresti atunci cand scoti cenusa sau cand cureti hornul cea mai buna solutie este sa folosesti un aspirator de cenusa, Acesta are filtre speciale care retin particulele fine de cenusa.
Controlul centralei si pornirea automata
Tehnologia smart si-a facut loc si in acest segment si acum avem centrale pe peleti care pot fi controlate prin telefonul mobil.
Pentru a porni focul se incalzesc la o temperatura mare peletii pana cand acestia se autoaprind. Incalzirea se face cu o rezistenta electrica. Acesta are de obicei o putere de cativa kW dar este folosita doar cateva minute pana cand se aprind peletii. De aceea per total consumul este destul de mic.
Pentru a opri centrala doar se opreste alimentarea cu peleti.
Concluzii
O centrala pe peleti este o alegere foarte buna atat timp cat pretul peletilor este destul de convenabil in comparatie cu alte surse de energie. Odata instalata si umplut rezervorul de peleti e posibil sa nu mai trebuie intervenit asupra acesteia poate chiar si 2 saptamani. La inceput trebuie verificata mai des pentru a te familiariza cu acest sistem de incalzire.
Multe modele de centrale pe peleti vor asigura doar incalzirea casei nu si apa calda. In acest caz trebuie sa alegi si un sistem de apa calda separat. Unii comercianti vand pachete complete pentru incalzire.
Curatarea si alimentarea cu peleti face acest tip de centrala sa fie un pic mai greu de intretinut decat alte tipuri. Cu toate acestea este inca o varianta foarte buna si eficinta economic de incalzire a casei.