Cea mai buna centrala electrica

Ce bine se vede iarna pe geam din casa de la caldura! Insa pentru obtinerea caldurii acasa este nevoie de o centrala termica. Citeste acest articol pentru a afla care sunt cele mai importante beneficii si caracteristici pentru cea mai buna centrala electrica.

In Romania mai putin de 50% din totalul localitatilor sunt racordate la reteaua de gaz. Cei care nu au acest beneficiu au nevoie de o sursa alternativa de caldura. Am specificat de gaz deoarece e cea mai ieftina metoda de incalzire deocamdata.

Daca insa tinem cont si de alte considerente cum ar fi emisia de poluanti, distrugerea padurilor, usurinta in instalare sau siguranta atunci ne putem orienta spre alte surse de energie ca de exemplu electricitatea.

In ultima perioada tot mai mult ne intereseaza sa pastram o planeta curata care sa ne sustina o viata sanatoasa si pospera. Pentru asta este important sa facem cele mai bune alegeri si nu mereu cele mai ieftine.

Daca locuiesti la casa si ai posibilitatea sa instalezi panori fotovoltaice atunci dupa o investitie initiala in aceste surse de energie o sa ai incalzire la un pret foarte mic.

Cea mai buna obtiune pentru o casa este pompa de caldura care este tot electrica dar are alt principiu de functionare. Insa in acest articol o sa descriu centralele termice strict electrice.

In unele tari se urmareste scoaterea incalzirii pe gaz in urmatorii ani. In timp si la noi o sa fie astfel de reglementari. Solutia o sa fie folosirea unor surse de energie regenerabile cum este electricitatea.

Recomandari centrale electrice

1. Centrala electrica murala Bosch Tronic Heat 

Una dintre cele mai bune alegeri pentru incalzirea casei este centrala electrica Bosch Tronic Heat 

Aceasta are mai multe variante de putere. Poti sa alegi in functie de suprafata casei care vrei sa o incalzesti o centrala de la 4kw pana la 24 kw.

Pana la 12kw se poate conecta si la reteaua monofazica iar pentru puteri mai mai este necesar conexiunea trifazica.

Aceasta are doar functia de incalzire fara a fi posibil sa incalzesti apa menajera la ea. Pentru apa calda se poate folosi un boiler cu serpentina interna.

Centrala contine tot ce e necesar pentru incazirea casei: pompa electrica, vas de expansiune, senzori si supape de siguranta.

Poti folosi aceasta centrala ca element principal de incalzire sau in combinatie cu alt tip de centrala.


2. Centrala termica electrica Ferroli LEB

Top centrala electrica Ferroli LEB
Centrala electrica Ferroli LEB

O alegere foarte buna daca vrei incalzire pentru acasa. Centrala Ferroli LEB este o alternativa ecologica la centralele pe gaz, lemn sau peleti.

Incalzirea apei din calorifere este facuta cu rezistente electrice. Dar cu un control eficient al incalzirii producatorul declara ca se poate atinge un randament de pana la 99%.

In functie de necesitati poti gasi acesta centrala la mai multe nivele de putere de la 6 pana la 28kW

Informatiile de functionare se pot vedea usor pe ecranul LCD destul de mare.

Pentru a produce apa calda mai este necesar sa se adauge un boiler cu acumulare. Apa calda de la centrala trece prin serpentinele din interiorul acestiua incalzind apa dinauntru.


3. Centrala electrica Conter Heating 9 kW

Centrala electrica Conter Heating
Centrala electrica Conter Heating

O centraa electrica cu forma alungita si un sistem de functionare simplu.

Aceasta este fabricata in Ucraina si nu in China. Produsele fabricate in aceasta tara sunt de obicei de calitate destul de buna.

Daca alegi puterea corect in functie locuinta ta atunci o sa poti folosi cu succes aceasta centrala electrica pentru incalzire.

Partea de control este mecanica fara butoane si ecran. Este o centrala simpla dar nu o poti afla erorile care apar sau alte informatii utile.

Centrala Conter Heating nu are integrata partea de apa calda. Pentur aceasta trebuie folosit un boiler cu serpentina.

O alegere buna daca vrei un sistem simplu la care sa nu mai trebuie sa intervii.


4. Centrala electrica Protherm Ray 12

Cea mai buna centrala electrica Protherm
Centrala electrica Protherm

O centrala electrica cu functii moderne capabila sa incalzeasca pana la 100mp.

Aceasta are un sistem de comunicatie numit eBUS. Cu ajutorul acestia se pot conecta mai multe centrale impreuna sau poate comunica un boiler la centrala.

Producatorul ofera o estimare de 1630kW/luna consum pentru o locuinta de 100mp izolata bine .

In functie de nevoile tale poti gasi acesta centrala cu puteri de la 6kW pana la 28kW.

Pentru producerea de apa calda aceasta centrala trebuie conectata la un boiler indirect cu serpentina.

Toate elementele de siguranta sunt integrate in aceasta centrala

Ca design cei ce la Protherm au creat o centrala care chiar arata bine.


5. Centrala electrica Habitat de la Romstal 8kw

Centrala electrica Habitat
Centrala electrica Habitat

Centrala electrica Habitat de 8kW poate incalzi o locuinta de pana al 50mp.

Acesata se foloseste doar pentru incalzirea casei. Pentru apa calda se poate adauga un boliler cu serpentina interioara.

Aceasta poate sa fie legata la reateaua de 230V.

Zgomotul facut de centrala(pompa si supape ) este foarte mic. Aproximativ 41dB – cam cat vorbitul in soapta.

Aceasta centrala este recomandata atunci cand alte surse de energie nu sunt disponibile sau suficiente.


Cum alegi cea mai buna centrala termica electrica?

Poti afla in continuare ce functii sunt mai importante la o centrala electrica.

Ce e o centrala termica electrica?

La o centrala electrica incalzirea apei care circula prin calorifere se face de catre o rezisteta electrica sau un sistem prin inductie. Acest proces doar nu elimina nici un fel de noxe ci doar incalzeste apa.

Conectarea la sistemul de incalzire centrala electrica este foarte similara cu cea pe gaz. Din acest motiv de multe ori se poate inlocui centrala pe gaz cu una electrica cu destul de putine modificari.

Sistemele de incalzire electrice pot fi de mai multe feluri fiecare cu anumite avantaje si dezavantaje:

  • Boiler electric
  • Pentrala electrica
  • Pompa de caldura
  • Panouri radiante electrice
  • Panouri radiante cu infrarosu
  • Depozite de caldura

Tipuri de centrale termice electrice

La centralele electrice sunt 2 metode de a incalzi apa: prin contanct direct si prin inductie. Primele sunt mai simple iar cele pe inductie sunt mai eficiente.

Prin contact

Incalzirea apei prin contact inseamna ca rezistenta electrica se afla in rezervorul de apa si o incalzeste. Un sistem similar este rezistenta care incalzeste apa de la masina de spalat haine (insa de o putere mult mai mare).

Pe langa supape de protectie si incaliztorul de apa aceasta centrala mai are si un vas de expansiune. Acesta permite dilatarea si evaporarea apei atunci cand e incalzita fara a distruge tevile.

Prin inductie

Acesta este un sistem similar cu plita pe inductie dar in locul oalei cu baza metalica vom avea o serpentina prin care trece apa.

Cand este alimentata bobina aceasta incalzeste teava prin care trece apa. In acest fel si apa este incalzita in interiorul tevii fara sa faca vre-un fel de contact cu elementul de incalzire.

Un mare avantaj al acestuit tip de incalzire este faptul ca mineralele din apa cum este calcarul nu o sa se mai depuna pe elemenul de incalzire. Atunci cand apar depuneri pe rezistente le scade eficienta destul de mult.

Puterea unei centrale electrice

Atunci cand alegi puterea unei centrale e trebuie sa ai in vedere 2 aspecte: volumul si nivelul de izolare al locuintei de incalzit.

Volumul care trebuie incalzit se masoara in metrii cubi si se obtine prin inmultirea suprafetei utile a locuintei cu inaltimea acesteia. Daca ai diferenta de inaltime intre camere trebuie sa le calculezi fiecare in parte si sa le adun volumele la urma. De exemplu o casa cu o suprafata utila de de 100m2 si o inaltime de 2.65 are un volum de 265m3.

Gradul de izolare se stabileste de cele mai multe ori la constructia casei. In general la casele noi izolarea este mai eficienta decat la cele mai vechi. Astfel la o casa noua izolata bine avem nevoie pentru a o incalzi de aproximativ 30-40W/m3.

O casa cu un grad mediu de izolare are nevoie o putere de 50w/m3 iar daca locuinta nu este izolata bine puterea de incalzire poate sa depasasca 65-70W la fiecare metru cub.

Puterea centralei se obtine prin inmultirea volumului cu puterea in functie de izolatie. In acest fel avem pentru o locuinta cu o izolatie medie (sau o casa mai veche cu izolatie ): 265m3 x 50W/m3 = 13250W adica avem nevoie de o centrala de 14kW.

Randament si consum

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale unei centrale electrice este consumul de energie. Si nu consumul propriu-zis este problema ci faptul ca se foloseste doar energie electrica pentru a incalzi apa iar aceasta este destul de scumpa.

Mini centrala electrica interior

Pretul per kw de incalzit electric este chiar si de 4 ori mai mare cu un sistem electric fata de unul pe gaz. Cea mai buna centrala electrica poate avea insa un randament de pana la 99%, care inseamna ca 99% din energie este transformatat in caldura iar 1% sunt pierderi. O centrala pe gaz are randament mai mic.

O centrala de 9 kW amplasata intr-o locuinta corect izolata consuma aproximativ 1500kW pe luna friguroasa pentru o locuinta de aproximativ 70m2. Cei 9kW reprezinta de fapt consumul pe ora al centralei. Din experienta mai multor persoane s-a estimat consumul zilnic.

Factori care determina consumul pot fi cat de rece este locuinta, consumul de apa calda, cat de des de deschid usile de afara, numarul si izolarea geamurilor sau chiar si orientarea casei fata de soare.

Din aceste motive comsumul de curent o sa fie diferit de la o situatie la alta. E posibil ca locuinta ta sa consume ceva mai mult sau mai putin decat media.

Siguranta la utilizare pentru cea mai buna centrala electrica

Centrala electrica este una dintre cele mai sigure metode de incalzire ale locuintelor.

Aceasta doar trebuie conectata la curent si la tevile de calorifere si se si pornita. Nu mai trebuie conectare la gaz sau aduse lemne din padure pentru a o mentine functionala. Plus de asta singurul rezultat in urma functionarii rezulta doar apa calda. Fara fum sau gaze arse, fara cenusa sau mirosuri deranjante.

Sunt totusi cateva elemente la care trebuie sa ai grija. Primul detaliu la care sa fi atent este ca grosimea firelor de curent pana la centrala sa fie corespunzatoare cu puterea acesteia mai ales daca nu ai trifazic.

Pe langa asta sa ai in vedere consumul centralei cumulat cu toate electrocasnicele sa nu depasasca valoarea din contractul de energie. Unele contoare mai noi o sa opreasca curentul daca consumul creste peste limita contractuala.

Daca puterea centralei impreuna cu celalalte electrocasnice care functioneaza in acelasi timp este mai mare aproximativ 10kW atunci o sa fie nevoie de conexiune trifazata pentru centrala.

Aceasta centrala se poate monta pe orice perete deoarece nu produce nici un fel de noxe care sa trebuie scoase din casa si nu trebuie conectata decat la o priza de putere mare

Functionare si montare

O centrala termica electrica nu are foarte multe elemente pentru a functiona si a controla incalzirea. Acesta este motivul pentru care sunt mai ieftine. Pe langa asta mai putine componente insemana mai mici sanse sa se defecteze.

La multe modele incalzirea apei calde nu este integrata in centrala. Pentru apa calda este necesar un boiler cu o serpentina integrata. Apa incalzita de centrala o sa treaca prin serpentina si o sa incalzeasca si apa din boiler.

Boiler pentru apa calda
Boiler cu serpentina

Controlul puterii de incalzire se realizeaza cu ajutorul unei placi electronice fara sa fie nevoie de componente in miscare care se uzeaza.

Pentru controlul centralei si setarea tempraturii se poate folosi un termostat. Pentru a afla cum poti sa alegi cel mai bun termostat citeste acest articol.

Garantia si pretul

Chiar daca e un aparat cu o constructie simpla tot trebuie sa fie sigur si durabil. O centrala termica electrica controleaza apa care circula prin calorifere si este sub presiune. Pe langa asta puterea eletrica de care dispune este foarte mare si poate fi periculoasa. Din acest motiv elementele componente trebuie sa fie de calitate.

Un brand cunoscut ca Vaillant, Bosch, Ferroli sau Romstal cel mai probabil vor avea componente mai bune decat o centrala electrica made in China.

Pretul de multe ori justifica tocmai componentele de calitate dar si seriozitatea unei companii. Adica daca ai un service si servicii de calitate acestea o sa se reflecte in pret.

Si componentele care le are pot avea insa defecte de fabricatie care trebuie acoperite de garantie. De aceea verificati mereu ca aceasta sa fie de minim 2 ani.

Intrebari frecvete

Cat comsuma o centrala electrica?

Pentru a afla cat consuma o centrala temica trebuie sa stim ca acesta este in functie de: spatiul ce trebuie incalzit, de puterea centralei, de izolatia casei dar si de cantitatea de apa calda folosita. O locuinta de 50mp cu o centrala de 6kW are un consum aproximativ de 900-1000kW pe luna daca are o izolatie buna.

Centrala electrica 220

Majoritatea centralelor electrice sub 10kW pot fi conectate la reteaua monofazata de 220 (de fapt tensiunea s-a schimbat la 230V dar a ramas denumirea). Peste 10kW puterea ar fi prea mare pentru a face fata reateaua monofazata si trebuie sa conectezi la cea trifazica.

Centrala electrica inductie

O centrala electrica pe inductie are un randament foarte bun in comparatie cu cea cu rezistenta termica. Principiul de functionare este similar cu cel al unei plite cu inductie insa in loc sa incalzeasca o oala se incalzeste teava prin care trece apa.

Centrala electrica Protherm

Una dintre cele mai raspandite centrale electrice din Romania este centrala electrica Protherm. In special se poate gasi modelul Ray cu mai multe variante de putere.

Centrala electrica apa calda si incalzire

Unele centrale pot incalzi doar apa care circula prin calorifere. Cand cauti o centrala electrica verifica sa fie specificat faptul ca e si pentru apa calda. La multe centrale electrice trebuie instalat un boiler separat unde se va incalzi apa menajera.

Centrala electrica 4kW

O centrala electrica de 4kW este ideala pentru spatii mai mici de 50mp. Aceasta pentru a mentine caldura in casa o sa consume 500-600kw in lunile reci

Centrala electrica 9kW

Centrala electrica de 9kW se recomanda pentru o suprafata de aproximativ 70mp si pentru a-l incalzi o sa consume lunar pe iarna aproximativ 1500kW.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Etichete: , , , ,
Scroll to Top
Scroll to Top