Cea mai bună friteuză

Alimentele prăjite sunt atât de bune la gust chiar dacă nu sunt cele mai sănătoase. Nu degeaba au așa de mult succes KFC și McDonald’s care fac preponderent mâncare cu prăjeli. Dacă vrei să faci și acasă mâncare bună poți folosi cea mai bună friteuză.

Mâncarea este mai sănătoasă dacă uleiul nu s-a îmbibat în mâncare, este scurs bine sau nu se folosește deloc. Trebuie să ști ce variante ai când vine vorba de mâncare prăjită. Astfel o să poți avea rezultate mai bune dar mai ales mai sănătoase.

Friteuza fara ulei Xiaomi Mi Smart Air Fryer 

cea mai buna friteuza, recomandari, friteuza xiaomi

Aceasta este una dintre cele mai bune alegeri când vine vorba de friteuze smart.

Cu o capacitate de gătire de 3,5 litrii acest model poate să pregătească destulă mâncare pentru toată familia.

Având o putere de 1500W aerul va ajunge destul de repede la temperatura dorită.

Un avantaj al acestui model este circulația aerului 360 grade în jurul mâncării.

Pe lângă funcția de friteuză acest model mai are și alte funcții ca dezghețare sau coacere.

Friteuza Xiaomi se poate conecta la telefonul mobil prin aplicația Mi Home.

Temperatura poate să fie reglată în intervalul 40 – 200 grade Celsius.

Friteuza fara ulei Star-Light Airfryer

Cea mai buna friteuza, friteuza starlight

Una dintre cele mai căutate friteuze cu aer cald ieftine. Modelul fără ulei Star Light Airfrier are un raport preț calitate destul de bun.

Pentru controlul setărilor sunt folosite 2 rotițe în partea superioară. Această friteuză nu are un ecran pe care să fie afișată starea actuală a aparatului.

Se poate regla temperatura aerului și timpul de gătire. Acestea sunt suficiente pentru a găti. Însă trebuie să te documentezi tu despre ce timp și temperatură are nevoie un anumit tip de mâncare.

Pentru a găti acest aparat folosește o putere maximă de 1300W iar temperatura poate să fie setată între 40°C și 200 °C.

Capacitatea acestei friteuze este de doar 2,6 litrii. Dacă nu gătești mult, sau gătești pentru o singură masă în familie ar trebui să fie suficient.

Friteuza Star-Light OFB-3020SS

cea mai bună friteuză cu ulei

Dacă vrei să rămâi la o friteuză clasică cu ulei și vrei un model ieftin cu care să îți faci mâncare atunci alege această friteusă Star-Light.

Cantitatea maximă de ulei în care se poate găti este de 3 litrii iar mâncarea poate avea până la 0.7 kg.

Acest model însă nu are un temporizator ci doar reglarea temperaturii este posibilă.

Friteuza cu ulei Star-Light are un geam pentru a vedea nivelul de ulei dar și unul pentru a putea observa starea mâncării fără să ridici capacul.

Cum alegi cea mai bună friteuză?

La alegerea unei friteuze trebuie avute în vedere mai multe caracteristici ca numărul de membrii ai familiei, timpul disponibil pentru gătit sau tipul de mâncare preferată. Acestea dar și altele vor fi descrise în continuare în detaliu.

Tipuri de friteuze

Friteuză cu ulei

Gătitul în ulei dă un gust foarte bun mâncării însă din cauza anumitor elemente rezultate în urma arderii acestuia este considerat nesănătos pe termen lung.

Cu un astfel de friteuză poți să faci mâncare crocantă și foarte bună la gust. Însă dacă ai de făcut de mâncare repede sau în volum mare atunci friteuza cu ulei este o alegere potrivită. Pentru o folosire intensă se recomandă achiziționarea unei friteuze profesionale cu ulei și folosirea unui ulei mai sănătos decât cel de floarea soarelui.

Trebuie să ți cont și de faptul că uleiul trebuie înlocuit după câteva utilizări. Uleiul de floarea soarelui a ajuns să fie mai scump decât benzina la preț pe litru. Acest cost se tot adaugă la prețul inițial.

Friteuza fără ulei (friteuză cu aer cald)

Fiteuza fără ulei care de fapt nu e chiar fără ulei. Nu mai întelegi ce vreau să zic? Pai simplu și la toate friteuzele alea care scrie mare că sunt fără ulei și grăsimi tot trebuie adăugat ulei pentru ca să iasă preparatele prăjite și gustoase. Însă la acest tip de friteuză va trebui adăugat mult mai puțin ulei.

La aceste modele preparatele nu se scufundă în baie de ulei ci sunt doar unse cu ulei așa cum se pune în salată de exemplu. Stratul de ulei va face acel strat crocant pe suprafața alimentelor care face diferența dintre un produs fiert și unul prăjit.

Cea mai bună friteuză fără ulei te ajută sa ai un o mâncare sănătoasă fără probleme de sănătate. Aceasta funcționează cu aer fierbinte care este trecut prin valsul prin care se gătește.

Capacitatea de gătire

Pentru a alege capacitatea a unei friteuze trebuie se țină cont de două aspecte: numărul de persoane care mănâncă și pentru câte mese gătești. Mai exact dacă trebuie să gătești pentru 2 persoane este suficient un model mai mic față de o familie cu 5 membrii. Iar dacă obișnuiești să gătești cina pentru mai multe zile iarăși este de preferat o friteuză cu o capacitate mai mare.

Cantitatea de mâncare diferă de la o masă la alta. Însă ca o medie de poate considera cam 250g pentru fiecare persoană la o masă. Asta poate varia destul de mult deoarece sunt copii care parcă se satură și cu un bob de mazăre și sunt și persoane care mănâncă mai mult.

Puterea consumată și timpul de preparare

Timpul este cel care ne presează zi de zi de dimineața până seara. Și nu mă refer la vremea de afară ci la faptul că nu mai avem timp pentru tot ce vrem să facem.

Gatirea unui preparat de calitate ia de multe ori mai mult de o oră care nu este în planul zilei respective. De aceea mâncarea trebuie să se poată găti repede când e cazul dar și lent atunci când vrei să faci ceva special și extra bun.

Aerul este încălzit de o rezistență electrică care pentru a produce aer mai fierbinte consumă mai multă energie electrică. Deci cu cât vrei mai repede mâncarea trebuie să alegi un model cu o putere mai mare.

Temperatura aerului este destul de ușor de controlat și de aceea majoritatea modelelor au o plajă largă de temperaturi pe care funcționează. De la ma puțin de 50 și chiar peste 200 grade Celsius.

Un mare avantaj în ceea ce privește timpul de gătire este faptul că mâncarea este prăjită pe toate părțile fără să mai fine necesar să le întorci. Din acest motiv nu mai este necesar să le intervii după ce ai dat drumul la aparat.

Cât de simplu se poate folosi?

Noile aparate sunt din ce în ce mai simplu de folosit. Aceeași tendință se poate întâlni și la friteuze. Pui mâncarea, alegi un program potrivit sau timpul necesar, și o lași să facă magia.

Cu cât programele care le are friteuza sunt mai multe cu atât este mai intuitiv de folosit. Dar nu e greu nici dacă ști cât timp durează până se gătește un anumite tip de mâncare și îl setezi.

După ce mâncarea e gata și ești sătul este atât de greu să te mai mobilizezi să speli bolul în care s-a gătit mâncarea. De aceea caută un model la care recipientul respectiv să poată fi spălat în mașina de vase.

La friteuzele cu ulei este necesar să se scoată uleiul după câteva utilizări. Acesta se prelinge foarte ușor daca vasul nu are un canal de scurgere.

Funcții utile pentru cea mai bună friteuză

La alegerea unui anumit model poate să conteze doar o anumită funcție care ți se pare mai utilă. Aceste funcții sunt pot să te ajute să prepari cu mai puțin efort mâncarea dar și să o poți curăța mai repede.

Funcția de temporizare este una dintre cele mai importante. Dacă vrei să faci cantitate mai mică de mâncare atunci timpul setat din programul prestabilit nu mai este valabil. Setarea timpului timpului de gătire este utilă pentru că poți să faci altceva atât timp cât mâncarea se gătește fără să fi cu mereu cu ochii pe ea.

Înainte să faci o alegere trebuie să te gândești la ce vrei să gătești cu friteuza. Alege un model la care să poți găti cât mai multe din alimentele de care ai nevoie astfel o să îți ușurezi munca.

Ecranul poate afișa o grămadă de informații utile ca programul setat, timpul rămas sau temperatura aparatului. Fără un ecran o să fie mai greu de identificat care e starea aparatului la un moment dat.

Meniul trebuie să fie simplu de folosit, și cu butoane la care funcționarea să fie cât mai intuitivă. De obicei mai puține butoane sunt mai ușor de folosit dar nici butoanele cu prea multe funcții nu sunt de dorit.

Mirosul de mâncare gătită se poate atenua cu ajutorul unui filtru special care va reține din mirosul ce iasă atunci când gătești. Însă atunci când o să scoți preparatele tot o să iasă miros.

Ce fel de mâncăruri se pot prepara cu cea mai bună friteuză?

Principiul de funcționare este similar cu un cuptor cu convecție însă aerul este distribuit diferit în acel spațiu mic din friteuza. De aceea se pot găti aproape orice fel de alimente.

De la carne de porc, vită, oaie și până la legume de toate felurile sau chiar cartofi prăjiți. Toate aceste alimente pot fi gătite cu cea mai bună friteuză

Cotrolul temperaturii

Alegerea între a prepara de mâncare rapid sau a găti lent și mult mai aromat se face prin controlul temperaturii. Majoritatea aparatelor au posibilitatea de a controla temperatura aerului între aproximativ 50 și până undeva la 200 de grade Celsius.

Un aparat mai bun are senzorul de temperatură mai eficient astfel o fie setată temperatura destul de repede și mai precis.

Controlul temperaturii se poate face printr-o rotiță de pe aparat, cu butoane sau din meniu. Alegerea tipului de ajustare este în funcție de preferințele fiecăruia.

Întreținere și curățare

Ca orice aparat de gătit trebuie să fie curățat pentru ca mâncarea gătită să rămână bună. Multe modele au posibilitatea curățării în mașina de spălat vase a recipientului în care se prepară mâncarea.

În afară de acesta nu mai sunt multe elemente care trebuie întreținute la o friteuză fără ulei. Însă la un model cu ulei dupa câteva folosiri va trebuie înlocuit uleiul și curățat recipientul respectiv.

Pentru a se curăța mai ușor respectivul vas de gătit se poate fabrica din oțel sau mai bine e să fie acoperit cu un strat anti-aderent.

Prețul designul, și garanția

Acesta nu e un aparat foarte scump deoarece nu este foarte complex. Însă un aparat cu un preț mai mare e probabil ca e fabricat din piese mai rezistente sau are mai multe funcții.

Garanția trebuie să fie de cel puțin doi ani la un produs de calitate. Chiar dacă este un produs simplu tot este posibil să se defecteze la un moment dat.

Cu multe modele de unde să alegi în ziua de azi poți să cauți un model care să se potrivească cu mobila ta de bucătărie. Dacă electrocasnicele se potrivesc cu mobila casa o să arate mai bine.

Întrebări frecvente

Ce se poate găti într-o friteuză?

Orice produs care se poate găti în tigaie se poate găti și în friteuză. Pe lângă asta la friteuzele cu aer cald se pot folosi și pentru a coace anumite alimente.

Friteuză cu aer cald sau cu ulei?

La friteuzele cu ulei se va forma o crustă delicioasă pe mâncare și aceasta se va găti repede însă va rămâne ulei imbibat în aceasta. La un model fără ulei mâncarea este aproape la fel de bună însă e mult mai sănătoasă

Friteuza fara ulei Tefal Easy Fry Classic XL 

Friteuza cu aer cald Heinner SnowDrop

Friteuza fara ulei XXL Tristar 

Etichete: , , , ,
Scroll to Top
Scroll to Top