Cea mai bună mașină de spălat rufe

Acum câteva zeci de ani spălatul rufelor era o muncă pentru care era nevoie de multă energie și timp. Odată cu dezvoltarea tehnologiei au apărut mașinile de spălat automate care au schimbat mult perspectiva asupra curățării hainelor. Azi daca vrei să alegi cea mai bună mașină de spălat rufe poți alege din o mulțime de modele cu funcționalități și caracteristici diferite.

Acum poți spăla hainele în funcție de materialul din care sunt fabricate iar la mașina de spălat vei putea să selectezi un program potrivit pentru ele. Noile mașini sunt economice la energie electrică dar și la consumul de apă.

În acest articol o să poți afla ce înseamnă anumite funcții ale mașinilor de spălat și cu ce ne ajută acestea. Vei afla și de ce unele mașini costă mai mult sau ce au în minus cele ieftine.

Masina de spălat rufe Samsung WW70TA046AX/LE

O mașină de spălat rufe cu o capacitate de maxim 7kg de rufe și clasa B de eficientă energetică conform noilor standarde.

Pentru motor este un sistem de invertor pentru a fi mai eficientă conversia energiei la tensiunea necesară.

Uscarea rufelor se poate face cu o turație de până la 1400 de rotații pe minut.

Pentru curățarea petelor persistente și mai ales pentru hainele de bebeluș acest model are o funcție specială în care folosește aburi.

Zgomotul în timpul stoarcerii este de doar 72dB astfel nu o să te deranjeze nici atunci când e liniște în casă.

Masina de spălat rufe AEG L6FEG49S

Mașina de spălat rufe AEG L6FEG49S are o capacitate de spălare de 9 kg și un consum de apă și de energie foarte bun.

Acest model are în cuva un sistem de distribuire a apei eficient care îi permite să curețe mai delicat hainele.

Însă elementele cu care iasă în evidentă această mașină de spălat sunt senzorii de calitate cu care măsoară greutatea hainelor si pe urmă dozează apă și consumă energie doar cât este necesar pentru cantitatea respectivă.

Motorul are controlul de la un sistem cu invertor electric pentru un consum de energie electrică cât mai mic.

Stoarcerea rufelor care nu sunt delicate se poate face cu o viteză de rotație de până la 1400 RPM.

Masina de spălat rufe Bosch WAN28160BY

O mașină de spălat cu multe funcții și o capacitate de încărcare de 8 kg de rufe.

Ca și la alte modele toate îmbunătățirile sunt pentru a crește eficiența spălării și consumul de energie cât de mult se poate.

Acest model masoară cantitatea de haine din cuvă și o să știe câtă apă și energie este necesară pentru a spălat o anumită cantitate de haine.

Funcție Reload permite adăugarea destul de simplă a unor rufe care au fost uitate.

Această mașină de spălat are un program de noapte în cre mașina funcționează mai silențios.

Pentru stoarcere motorul poate să învârtă cu va cu o viteză de pânp la 1400 RPM

Cum alegi cea mai bună mașină de spalat rufe?

După ce ai achiziționat mașina de spălat o să pui detergent, hainele, selectezi un program și apeși pe buton. Asta e toată treaba de spălat haine. Exceptând partea de uscat pentru care sunt mai multe alternative dar nu intrăm in detalii acum.

Dar ce este util de știut înainte să alegi cea mai bună mașină de spălat rufe? Care sunt cele mai importante caracteristici dar și ce au diferit de la un model la altul.

Tipuri de mașini de spălat rufe

În funcție de modul de încărcare vei găsi pe piață 2 tipuri: mașini de spălat cu încărcare verticală și mașini de spălat cu încărcare frontală. Fiecare tip are anumite beneficii și pot fi utile în situații diferite.

Mașini de spălat rufe cu încărcare frontală

Capacul pe unde sunt introduse rufele este pe lateralul mașinii. Acestea sunt cele mai răspândite modele și sunt cele mai eficiente.

Adăugarea și scoaterea hainelor din cuvă este mai ușoară deoarece ai acces direct în mijlocul acesteia. Dacă vrei să speli lenjerie de pat sau o geacă mare o să fie mai ușor cu o mașină cu încărcare frontală.

Aceste modele consumă mai puțină energie și apă pentru spălare datorită modului de funcționare a acesteia. Ușa cuvei are o garnitură de cauciuc mare pentru a nu permite scurgerea apei în exterior. Un dezavantaj al acestuia este că din cauza apei rămase pe marginea garniturii se pot forma ciuperci care vor mirosi urât dacă nu sunt curățate la timp.

Peste o astfel de mașină de spălat se poate monta cu ajutorul unui adaptor si un uscător de rufe sau un dulap.

Mașini de spălat cu încărcare verticală

Acestea sunt în general mai ieftine dar sunt mai rar întâlnite decât cele cu încărcare frontală. Ușa de încărcare pentru o mașină de spălat verticală este un partea de sus. În acest fel nu mai este nevoie de o garnitura pentru nu curge apă din aceasta. Lipsa garniturii este și unul dintre motivele pentru care o astfel de mașină este mai ieftină.

Dacă ai dat drumul la mașină și ai uitat sa mai pui câteva rufe poți foarte ușor să pui pe pauza și sa adaugi ce mai ai nevoie. La acest tip de mașină de spălat nu o să curgă apa când deschizi ușa ca la cele cu încărcare frontală.

Hainele sunt mai greu de scos din cuvă și o să fie nevoie să te întinzi un pic pentru a ajunge până la fundul acesteia.

La mașinile de spălat cu încărcare verticală este imposibil să mai pui si alte aparate deasupra deoarece acolo este capacul. Însă nu mai e nevoie de spațiu lateral pentru a deschide ușa.

Consumul de apă si energie este mai mare la mașinile cu încărcare verticală dar tehnologia tot avansează iar diferențele devin tot mai puțin sesizabile.

Capacitatea unei mașini de spălat

Majoritatea modelelor pentru utilizare casnică au între 5 și 10 kg de haine care pot fi spălate. Sunt și mașini profesionale care au o capacitate mult mai mare.

Cea mai bună mașină de spălat rufe este cea care are capacitatea cea mai mare dar cu condiția ca să își ajusteze singură cantitatea de apă în funcție de greutatea hainelor. Capacitatea unei mașini de spălat să măsoară în haine uscate.

Mașinile cu capacitatea de spălare mai mare sunt și mai voluminoase. Alegem un model cu o capacitate mare dar care se potrivește în spațiul unde o să fie montată.

O mașină care are o cuvă mai mare are și nevoie de un motor mai puternic pentru a o roti. Acesta va consuma mai multă energie la spălare.

Mașină de spălat slim sau standard

Orice fel de mașină îți alegi trebuie să se potrivească în spațiul din casă destinat pentru aceasta. O mașină de spălat rufe nu poate fi montată oriunde deoarece are nevoie de conectare la apă și la canalizare pentru a funcționa.

Mașinile cu încărcare verticală sunt mai mici decât celălalte modele ca și lățime.

O mașină de spălat slim se referă la adâncimea acesteia. Adică distanța din față până în spate. Deci dacă acest spațiu este mic atunci preferabil să alegi un model slim.

La orice mașină atunci când calculezi spațiul ocupat trebuie sa te gândești că în spatele acesteia este nevoie de minim 5 cm pentru conectarea la apă, canalizare și curent.

Programe de spălat

Pentru a fi mai ușor de folosit cea mai bună mașină de spălat rufe are mai multe programe care vor fi folosite cu diferite tipuri de rufe.

Statisticile spun că în 90% din cazuri folosim doar 3-4 programe din toate care le are o mașină de spălat. Însă pentru acele cazuri speciale când vrei să speli perdelele și cearceafurile sau mai ales atunci când vrei să speli o rochie mai sofisticată este nevoie de programele speciale.

Multe modele au un ecran și mai multe butoane pentru un control cât mai simplu. Programele pot fi setate standard dar la multe modele se pot modifica setările acestuia. De exemplu se poate seta programul pentru haine colorate la care în loc de temperatura standard de 40 grade se poate modifica la 30 sau 50de grade.

Cele mai răspândite programe sunt: spălare rapidă, spălare economică, spălare haine colorate, spălare la temperatură mare, spălare manuală, clătire și curățare tambur mașină.

Zgomot

Ultimele modele sunt mai silențioase însă nu toate sunt la fel. Trebuie verificat care e zgomotul maxim al unei mașini de spălat dar și pe ce program a fost măsurat acest nivel. Mai ales dacă ai copii mici atunci trebuie să fie silențioasă să nu îl trezească atunci când stoarce, asta după ce te-ai chinuit o oră să îl adormi.

Motorul, rezistența electrică și consumul

Elementele care consumă cea mai multă energie la o mașină de spălat rufe sunt motorul și rezistența care încălzește apa. Acestea sunt și cele mai importante componente ale unei mașini.

Rezistența trebuie să fie cât mai de calitate pentru a face față unui număr mare de cicli de încălzire a apei.

Un program Eco are diferite tehnici de curățare care nu presupun apă foarte caldă. Folosirea apei la o temperatură mai mică o să reducă nivelul de energie consumat destul de drastic.

Cu cât se învârte mai repede și hainele sunt mai grele cu atât motorul o să consume mai mult. Unele modele mai noi au diferite tehnici prin care funcționarea motorului este mai eficientă.

Senzori

Cea mai bună mașină de spălat rufe are mai mulți senzori. Unul dintre cei mai importanți este cel pentru greutatea hainelor din cuvă. În funcție de aceasta o să se știe câtă apă este necesară.

Un alt senzor important este cel de temperatură care controlează încălzirea apei. Nu este nevoie de un senzor rapid dar trebuie să fie precis și să reziste în timp.

Funcții suplimentare

Acestea sunt des folosite pentru a diferenția produsele între ele și pentru a le face reclamă. Sunt însă câteva funcții suplimentare foarte utile iar unele au devenit un standard la toate mașinile de spălat.

Blocarea accesului la ușă în timpul funcționării nu permite deschiderea ușii atunci când programul este activ. Aceasta este o funcție care trebuie să o conțină toate mașinile de spălat haine pentru a nu curge apa dar și pentru a preveni accidentele.

Funcția anti-șifonare este utilă pentru produse ca rochițe, cămăși sau costume care vrei să le speli. Masina va spăla și usca respectivul material mai ușor pentru a nu se produce multe cute.

O noua funcție interesantă este dozarea automata de detergent si balsam. Cu această funcție este suficient să umpli rezervorul cu detergent si cel de balsam iar mașina o să știe să adauge automat cantitatea necesară la fiecare spălare în funcție de program.

Funcția Direct-Drive este conectarea motorului direct la cuvă fără a mai folosi o curea. Este mai dificil controlul motorului însă consumul este mai mic și mașina este mai silențioasă. Sistemul de control electronic este însă mai complex si mai scump.

Etichete: , ,
Scroll to Top