Cuprins
Mierea de albine este unul dintre cele mai sănătoase alimente dulci. Află cum alegi cea mai bună miere și ce caracteristici are fiecare tip în parte.
Pe parcursul a mai multe mii de ani oamenii au văzut că mierea are anumite caracteristici în funcție de locul unde își iau albinele nectarul. Fiecare tip de miere poate fi avea beneficii diferite pentru sănătate și vitalitate.
Primele dovezi care atestă faptul că mierea este folosită de om datează de mai bune de 6000 ani. Egiptenii, Babilonienii, Indienii, Chinezii și Grecii au lăsat dovezi cum că au folosit sau consumat miere cu mult timp în urmă.
Albinele produc mierea din nectarul ce îl iau de la plate. După ce au depus mierea în faguri o sigilează cu ceara pentru a nu curge. Pentru a fi scoasă din faguri se folosește un extractor centrifugal. Astfel albinele nu mai trebuie să consume timp și energie pentru a construi un alt fagure.
În afară de a fi folosit ca și aliment mierea se mai folosește de mult timp pentru calitățile benefice asupra pielii sau pentru tratamente în anumite boli.
Miere de Manuka MGO 400+
Mierea de Manuka are printre cele mai multe beneficii asupra organismului uman.
Aceasta este importată direct din Noua Zeelandă acolo unde crește arborele de Manuka.
Acest tip de miere este cel mai puternic antibacterian natural. Acesta conține o substanță ce o extrag albinele din florile arborelui de Manuka. Indicatorul MGO indică concentrația acestei substanțe în miere.
Cu cât MGO este mai mare cu atât mierea e mai eficientă în tratamentul anumitor afecțiuni.
Atenție însă că mierea de Manuka este benefică dar nu poate înlocui un tratament adecvat pentru anumite afecțiuni.
Miere de Manuka MGO 30+
Dacă vrei să folosești mierea de Manuka doar pentru consum poți să alegi tipul cu MGO 30.
Aceasta are un nivel scăzut antibacterian dar poate fi consumată ca miere normală și la un preț mai mic.
Dacă dorești miere pentru a-ți întări imunitatea atunci alege mierea de Manuka care are MGO cel puțin 100.
Miere poliflora, Miere Curata, 100% Natural
O miere polifloră produsă în România la un preț mult mai bun decât cea importată.
Mierea polifloră este considerată miere completă deoarece are efecte benefice de la mai multe flori.
Gustul însă poate să difere în funcție de tipul de flori care îl găsesc albinele într-o anumită perioadă.
Mierea naturală se poate cristaliza în timp. Fapt care este normal daca nu are aditivi. Dacă se preferă a se consuma în stare lichidă atunci se poate încălzi în apă caldă dar nu mai mult de 40 grade Celsius.
Cum alegi cea mai bună miere?
Dacă vrei să afli care sunt cele mai răspândite tipuri de miere și ce beneficii are fiecare dar si alte detalii importante despre mierea de albine atunci citește în continuare acest articol.
Mierea poate să fie de 2 tipuri monofloră și polifloră. Atunci când albinele sunt duse într-o zonă în care preponderent sunt un anume tip de flori se va face mierea monofloră. Iar dacă sunt mai multe tipuri de flori amestecate atunci va rezulta mierea polifloră.
Tipuri de miere de albine
Mierea de Manuka
Manuka este un copac care crește preponderent în Noua Zeeilandă și în Australia. Mierea de Manuka se obține atunci când albinele extrag nectarul din florile acestui arbore. Aceasta este una dintre cele mai cunoscute tipuri de miere din lume datorită beneficiilor care le are asupra organismului uman.
Extractul de Manuka are proprietăți antibacteriene, este bun pentru revitalizarea tenului și poate distruge bacterii cum ar fi cea care provoacă acneea pe piele.
Mierea din acest copac are poate îmbunătăți somnul întărește imunitatea, ameliorează efectele parodontozei și e un remediu bun pentru afecțiunile gastrice și intestinale.
Mierea de Manuka are o vâscozitate mai mare decât mierea din alte tipuri de flori datorită unei proteine suplimentare care o conține. Culoarea acesteia este de la crem închis la maro închis.
Arborii de Manuka nu cresc în oricare zone de aceea acest tip de miere este mai scumpă dar foarte căutată. De la acest arbore se mai folosesc frunzele, scoarța sucul și semințele.
Miere de salcâm
Un alt tip de miere monofloră este cea de salcâm. Aceasta este foarte apreciată pentru gustul ei plăcut dar și pentru culoarea transparentă care o are. Această miere are o vâscozitate mică fiind destul de lichidă. O miere naturală de salcâm poate să rămână în stare lichida chiar și mai mult de 18 luni.
Florile de salcâm oferă acestui tip de miere o aromă delicată specifică lor. Mirosul nu trebuie să fie foarte pregnant fapt care dovedește adăugarea aromelor artificiale, sau a unei infuzii pe bază de flori. Aceasta este falsificarea mierii pentru a obține o cantitate mai mare.
Mierea de tei
Un alt remediu pentru multe afecțiuni este mierea de tei. Aceasta are o aromă și un miros delicat specific florilor de tei.
Această miere este un aliment care pe lână gustul bun care îl are este foarte benefică pentru organism. Aceasta are proprietăți antiseptice și antibiotice dar conține și vitamine.
Pe lângă faptul că întărește sistemul imunitar, mierea de tei ameliorează tusea și durerile în gât, oferă energie, îmbunătățește digestia și ajută la reglarea somnului.
Mierea polifloră
Dacă albinele sunt într-o zonă în care sunt mai multe tipuri de flori atunci o să rezulte mierea polifloră. În funcție de florile care sunt predominante mierea va conține vitamine și alte beneficii pentru corp.
Mierea polifloră se poate folosi pentru un surplus de energie dar și pentru problemele cardiace și ale ficatului atunci când e consumată corect.
Mierea polifloră poate fi considerată bună la toate. Nu are beneficii la fel de intense ca alte tipuri dar are multe tipuri de vitamine și minerale necesare pentru buna funcționare a organismului.
Cum se consumă mierea?
Datorită conținutului mare de fructoză și glucoză mierea nu trebuie consumată în cantități prea mari deodată. Două sau trei lingurițe pe zi este suficient pentru menținerea unui mod de viață sănătos.
Preferabil să consulți un specialist în apiterapie pentru a alege tipul de miere care e mai potrivit în funcție de rezultatele care vrei să la obții.
Mierea poate să fie consumată și ca îndulcitor pentru multe prăjituri și alte bunătăți. Însă trebuie folosită fără a fi încălzită la temperaturi mari. Mierea încălzită la temperaturi mai mari poate deveni nocivă pentru organism. Din acest motiv nu este recomandată folosirea mierii pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul.
Pentru a-și păstra proprietățile nealterate mierea trebuie consumată folosind tacâmuri din lemn sau plastic. Metalul în contact cu mierea se pare că determină pierderea anumitor beneficii ale acesteia.
Cum alegi o miere bună?
O miere de albine bună are câteva calități care o deosebesc de mierea contrafăcută sau lungită. În funcție de tipul de miere poate diferi culoarea dar daca ști ce miere vrei să iei este bine să te informezi de culoare si textură.
Verifică eticheta ca mierea care o cumperi să nu conțină aditivi. Mierea naturala o să se țină fără să se altereze o perioadă destul de mare chiar și fără aditivi sau conservanți. Aceasta se datorează în principal conținutului scăzut de apă din aceasta.
Mierea poate nu e contrafăcută dar e diluată cu fel de fel de substanțe. În general mierea diluată este mai ieftină pentru a atrage cumpărătorii. Însă această miere nu mai are calitățile originale. Deci în final nu câștigi nimic.
Preferabil ar fi să cumperi miere de la un producător cu istoric în domeniu sau de la un apicultor cunoscut.
Bomboane miere de Manuka
Miere de Manuka MGO 30+ (500g)
Miere de Manuka MGO 250+ (500g)
Întrebări și răspunsuri
Care este cea mai bună miere?
Fiecare tip de miere are anumite beneficii pentru sănătate. Alege o miere la care ști de unde provine și este de la un producător de încredere. Unele tipuri de miere sunt mai bune decât altele.
Care e cea mai bună miere pentru organism?
Toate tipurile de miere de albine naturala sunt benefice pentru organism. Dar asta în condițiile în care este consumată corect.
Cum alegi cea mai bună miere de albine?
Pentru a alege cea mai bună miere de albine trebuie să ști ce tip de miere vrei și ce beneficii are fiecare tip. Alege mierea de la un producător cunoscut care are produse de calitate.