Cuprins
Un somn bun e cel mai bun medicament și asta mai ales dacă vorbim de viitoarele mămici care au nevoie de mai multă odihnă decât noi. Cea mai bună pernă pentru gravide vine în ajutor pentru obține acest somn în care corpul își reface stocurile de energie necesare pentru a începe o nouă zi frumoasă.
Pernele pentru gravide au diferite forme si dimensiuni dar si nivel de preț. Vei afla din acest articol care sunt diferențele și cum alegi o pernă care să fie ceea ce cauți.
Un model care vă permite să vă mutați de pe o parte pe alta fără să fie nevoie să întoarceți și perna.
Partea rotunjită din zona inferioară oferă o susținere destul de bună asupra burții chiar și când aceasta este mai mare.
Acest model are husă detașabilă care se poate alege în mai multe variante de culoare și model.
Acest model are umplutură cu puf siliconizat tratat anti-alergenic. Asfel nu o să ai probleme cu alergiile în timpul somnului si nici nu o să foșnească atunci când te miști.
Husa este fabricată din bumbac 100% care va oferi un confort crescut și un somn liniștit.
O pernă în formă de litera U simplă și la un preț bun.
O pernă cu dimensiuni mari care te poate ajuta să dormi mai bine atunci când ești gravidă dar poate să fie de ajutor și pentru alăptat.
Acesta nu are o formă specială care să mențină greutatea burticii însă daca o aranjezi puțin poate să își facă treaba destul de bine.
Materialul husei este bumbac 100% iar perna propriu-zisă este din poliester cu umplutură de fibre
O pernă de dimensiuni generoase care o să te ajute să dormi mai liniștită.
Umplutura din puf siliconizat este suficient de moale pentru un confort maxim. Aceasta poate lua forma corpului iar datorită fermității să susțină o parte din greutatea burții.
Astfel o să ai un somn mai liniștit și se va reduce și presiunea asupra spatelui din timpul somnului.
Husa este detașabilă și este realizată din bumbac 100%.
Cum alegi cele mai bune perne pentru gravide?
Cele mai bune perne pentru gravide vor ameliora durerea de spate, ajută la prevenirea umflării picioarelor, asigură o circulație mai bună, previn crampele și asigură un somn liniștit.
Aceste perne diferă prin materialul interior și exterior dar și prin mărime și formă. Toate aceste caracteristici sunt descrise în ceea ce urmează.
Tipuri de perne
Caracteristica principală după care sunt diversificate pernele este forma lor. Fiecare formă are anumite avantaje care vor fi descrise în continuare.
Perna în formă de U
Aceste perne sprijină corpul din cap până în picioare. Acest lucru este mai ales util în al doilea și al treilea trimestru de sarcină.
Unele perne în formă de U au un contur care mimează forma burții mamei iar altele sunt doar drepte.
Acest tip de pernă este recomandat pentru persoanele cărora le place să doarmă pe lateral și vor posibilitatea să se poată întoarce ușor de pe o parte pe alta. Cu perna în formă de U nu este necesar să o muți atunci când te întorci deoarece are 2 laturi similare.
Un dezavantaj al acestui tip este faptul că ocupă destul de mult spațiu în pat. Dacă ai un pat mic e posibil să nu mai poată dormi și altcineva în el.
Perna în formă de C
Aceasta este similara cu cea în formă de U dar nu au și a doua parte laterală. Perna în formă de C oferă sprijin pentru cap și picioare.
Aceasta ocupă mai puțin spațiu și este mai ușoară. Din acest motiv este mai ușor de mutat în pat.
Din cauză ca nu mai are a doua parte laterala perna în formă de litera C va trebui să fie mutată în pat după tine atunci când te întorci în timpul somnului.
Perna în formă de J
Perna în formă de J poate are o zonă curbată la bază care o să te ajute să menții șoldurile într-o poziție în care nu o să se pună presiune atât de mare pe oase.
Partea curbată o să se poată întoarce și se poate pune sub cap în loc de pernă.
Forma de cifra 9
Perna în formă de cifra 9 este foarte similară cu cea în formă de J doar că pentru a rămâne mai fixă forma pernei partea arcuită este mai alungită iar forma finală este similară cu cifra 9.
Zona rotunjită se poate folosi pe post de pernă sau pentru a menține soldurile îndepartate. Pe lângă asta burtica va ramâne la baza zonei rotunjite unde are mai mult spațiu.
Dimensiunea pernei
De cele mai multe ori o pernă de gravidă are dimensiuni destul de mari. Dacă ai un pat mai mic atunci trebuie să verifici dimensiunea pernei pentru a vedea dacă mai încape și altcineva lângă tine.
Pernele de gravide în formă de U sunt în general cele mai mari deoarece față de alte modele acestea au 2 laturi lungi. Însă au avantajul că te poți întoarce de pe o parte pe alta pentru fără a muta perna.
Ca și lungime în general toate pernele se termină în zona genunchilor. De aceea nu o să fie problema să fie mai lungi decât salteaua însă mai sunt și excepții.
Densitatea materialului interior
Pentru un rezultat maxim se recomandă o pernă cât mai fermă. Însă nici factorul de confort nu trebuie neglijat.
Alege un model destul de tare dar care va permite modelarea materialului interior pe forma corpului și implicit a burticii gravidei.
Un material prea moale o să se lase în timpul somnulu, efectul pernei o să fie diminuat iar presiunea o să ajungă tot pe oase și șolduri.
Tipuri de material interior
Tipul materialului conținut în interiorul pernei determină densitatea acesteia, fermitatea dar și rezistența la uzură. Pe lângă asta materialul interior poate să fie tratat anti-alergenic sau anti-bacterian pentru un somn mai liniștit.
Perne cu umplutură de puf siliconizat.
Aceasta este una dintre cele ma bune alegeri deoarece acest puf nu foșnește și se mulează foarte bine pe forma corpului.
Dacă se dorește ca perna să fie mai moale se poate scoate o parte din acest puf iar perna va deveni mai puțin fermă. Însă restul de puf trebuie distribuit uniform pe toată suprafața pernei.
Perne umplute cu fibre din poliester
Nu sunt foarte rezistente în timp, astfel într-o perioadă de aproximativ 2 ani acestea nu vor mai fi la fel de eficiente. Însă și la acestea se poate ajusta densitatea pernei prin adăugare sau scoatere de fibre.
Pernele cu acest tip sunt moi, foarte confortabile și oferă un sprijin bun asupra organismului.
Poliesterul se încarcă electrostatic și de aceea atrage particulele de praf din aer și căldura organismului. Astfel se poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor dacă nu sunt aerisite corect.
Perne umplute cu bile din poliuretan
Bilele din poliuretan au un preț mai redus de fabricație și sunt destul de ușoare. Acestea au dimensiuni reduse și sunt umplute cu aer de aceea nu sunt grele.
Datorită faptului ca sunt mici bilele de poliuretan sunt destul eficiente în a lua forma corpului.
Un dezavantaj al acestei umpluturi este că foșnește atunci când te miști pe ea.
Perne cu spumă cu memorie
În urmă cu câțiva ani spuma cu memorie nu era foarte eficientă însă noile variante sunt destul de rezistente și nu se vor deteriora prea repede.
Aceste perne sunt moi, iau destul de ușor forma corpului și sunt foarte silențioase atunci când te miști pe ele. Pernele cu spumă oferă sprijin bun pentru corp în timpul nopții și reduc durerile.
Însă sunt ceva mai scumpe și în timp spuma mai pierde din memorie și nu mai revine la forma inițială complet.
Perne din cu umplutură organică
Aceste perne au o umplutură cu material 100% organice. Sunt o soluție ideala pentru persoanele alergice
Materiale organice ca lână sau fibre de bambus sunt printre cele mai răspândite. Acestea însă nu își păstrează forma bine în timp.
Ce husă are cea mai bună pernă pentru gravide?
Ca orice element din pat și perna pentru gravide are nevoie de o husă care să poată fi spălată ușor. Cu atât mai mult cu cât dimensiunile unei astfel de perne sunt destul de mari și nu se poate spăla în mașina de haine.
La unele modele se poate scoate și materialul interior pentru a spăla și materialul pernei care este de cele mai multe ori din poliester. Husa este în general dintr-un material moale ca de exemplu bumbacul.
Husa este elementul cu care o să ai contact tot timpul și de aceea trebuie să fie plăcută la atingere pentru un somn odihnitor și liniștit.
Cum ar trebui să doarmă o gravidă?
O poziție corectă de somn este foarte benefică pentru odihna viitoarei mămici dar și pentru dezvoltarea armonioasă a copilului.
Poziția recomandată de somn este pe partea stângă deoarece datorită poziției placentei. În acest fel o să ajungă o cantitate mai mare de nutrienți și oxigen la copil decât în alte poziții de dormit.
Dormitul pe spate nu e recomandat mai ales în ultimul trimestru de sarcină deoarece poate cauza dureri de spate și poate reduce cantitatea de oxigen și nutrienți care ajunge la făt.
Cum se utilizează o pernă pentru gravide?
Pentru un efect maxim o pernă pentru gravide trebuie ținută între coapse pentru un efect benefic asupra spatelui.
Perna trebuie așezată în zona burții astfel încât să o susțină în timpul somnului când se doarme pe o parte. Însă trebuie avută grijă ca perna să nu pună presiune pe burtă ci doar să îi susțină greutatea.
Cele mai multe modele au și un suport pentru cap, astfel o să fie mai ușor de să găsești o poziție corectă pentru tine.
Perna pentru gravide 3 în 1
Deoarece e o pernă destul de mare și va fi greu de depozitat după naștere s-au găsit și alte întrebuințări pentru astfel de perne.
Numele de pernă gravide 3 în 1 vine de la faptul că sunt 3 moduri în care poate să fie folosită. Pe lângă utilizarea pentru somn o astfel de pernă mai poate să fie folosită și pentru alăptat dar și ca protecție a bebelușului când doarme dacă e pus în pat.