Cuprins
Cauti cea mai eficienta metoda si curata metoda de a-ti incalzi locuinta? Pompa de caldura e probabil cea mai buna alegere din 2 motive cost lunar si usurinta in utilizare. Desigur ca sunt si cateva dezavantaje dupa cum o sa poti vedea in continuare.
In ultimul timp acest tip de centrale termice sunt tot mai raspandite deoarece au un randament foarte bun. La cele mai bune pompe de caldura randamentul poate sa ajunga la 400%. Asta inseamna ca 1kW energie electrica consumata o sa produca 4kW energie termica.
Recomandari Cea mai buna pompa de caldura
1. Pompa de Caldura apa-apa / sol-apa de Termocasa
Aceasta pompa de caldura se poate caracteriza prin simplitate si eficienta. Termocasa este o companie Romanesca care produce printre altele si pompe de caldura.
Puterea termica acestra incepe de la 6kw si poate sa ajunga pana la 45kW. Compania ofera pompe de caldura si o putere mai mare la cerere.
Conectarea se poate face la curent monofazic pentru cele de putere mai mica dar la cele mai puternice este nevoie de trifazic.
Producatorul declara ca aceste pompe de caldura pot sa ajunga pana un randament de peste 600% in conditii ideale. Insa asta in cazul in care sistemul este creat cu o corect si sursa de caldura sau de rece este creata aleasa corect.
O pompa de caldura Termocasa de 12kW care are ca si sursa de energie solul sau apa poate sa incalzeasca locuinte de pana la 150mp.
De retinut insa ca pe langa pretul pompei de caldura mai este si costul sapaturilor pentru apa sau sol.
2. Pompa de caldura aer-apa Wolf BWL-1SB-14
Pompa de caldura BWL-1SB de la Wolf foloseste energia aerului exterior pentru a raci sau incalzi locuinta eficient.
Avand o putere termica de pana la 14kW acesta o sa poata incalzi o locuinta de pana la 200mp,
Alimentarea cu energie electrica trebuie facuta la reteaua trifazica.
Acest tip de centrale se recomanda sa fie folosita la locuintele noi care sunt bine izolate.
Pentru incalzirea apei menajere este necesar un boiler care se cu serpentrina care nu e inclus in pachet.
3. Pompa de caldura Viessmann Aer/Apa 100S
Pompa de caldura Aer-Apa este modelul cel mai usor de instalat. Costurile de instalare sunt mai mici decat la celalalte modele.
Dar si randamentul este mai mic si deci o sa comsume mai multa energie sa incalzeasca locuinta.
Acest pachet contine ambele elemente necesare centralei sa functioneze.
Centrala de 8.2kW este recomandata pana la locuinte cu o suprafata de 100mp. Acestea trebuie sa fie insa foarte bine izolate.
Cum alegi cea mai buna pompa de caldura?
O pompa de caldura este una dintre cele mai eficiente metode de incalzire si racire ale caselor. Pe langa acestea se pot folosi si pentru producerea de apa calda. Atunci cand vrei sa alegi o cea mai buna pompa de caldura trebuie sa ai in vedere cateva detalii importante care sunt descrise in acest articol.
Informatiile urmatoare sunt preluate de la producatori si de pe website-uri de specialitate si sunt stranse toate la un loc in acest articol.
Ce este o pompa de caldura?
In primul rand sa stabilim ce este si cum functioneaza un astfel de sistem. O pompa de caldura functioneaza prin pomparea sau mai bine zis mutarea caldurii dintr-un loc in altul prin folosirea unui compresor si un sistem de recirculare cu lichid sau gas refrigerant. In cazul incalzirii caselor caldura este preluata de afara si introdusa in casa pe iarna iar in timpul calduros se poate scoate caldura din casa cu acelasi principiu.
Pompele de caldura vin cu mai multe beneficii pentru casa ta. Actiunea de pompare foloseste mult mai putina energie electrica decat ar fi folosita daca electricitatea ar incalzi direct cu rezistente electrice.
Prin combinarea pompelor de caldura cu panouri solare poti obtine factura 0 la energia electrica pentru incalzire.
Tipuri de pompa de caldura
Se poate alege in functie de eficienta si pret de instalare intre 3 tipuri de pompe de caldura: aer-apa, apa-apa si sol apa. fiecare dintre acestea au anumite avantaje si dezavantaje dupa cum sunt descrise in continuare.
Pompa de caldura aer-apa
Pompa de caldura aer-apa foloseste aerul exterior ca si sursa de caldura. Aceasta functioneaza chiar si atunci cand temperaturile exterioare sunt mici.
O astfel de centrala este fomata din centrala propriu zisa aflata la interior care are pompa pentru recircularea lichidului refrigerant si un element exterior care are un ventilator mare. Foarte similar cu aerul conditionat doar ca se poate si incalzi locuinta.
In comparatie cu celalate tipuri de pompe de caldura acesta este cel mai usor de instalat si implicit cel mai ieftin model.
Aceasta poate sa produca caldura si apa calda pe tot timpul anului. Performanta acesteia insa este proportionala cu temperatura de afara. Asta inseamna ca atunci cand e foarte frig afara si in casa este nevoie de 23 grade pompa de caldura o sa aiba un randament mai mic.
Pompa de caldura apa-apa
O alta sursa de energie pentru o pompa de caldura este apa subterana din stratul freatic. Poate sa fie folosita deasemenea apa din lacuri sau rauri ca o alternativa.
Pentru a ajung in la apa din stratul freatic este nevoie de foraje. Acestea au de multe ori preturi destul de mari. Sursa de apa trebuie sa fie neintrerupta pentru a functiona centrala.
Pompa de caldura apa-apa este cea mai eficienta iar randamentul acesteia nu depinde de temperatura de afara.
Consumul de energie electrica este destul de mic deoarece are un singur element conectat la energie electrica.
Pentru montarea unei astfel de centrale este nevoie de o companie autorizata in astfel de lucrari.
Pompa de caldura sol-apa
O alta sursa de caldura este energia din sol numita geotermala. Pentru a avea acces la aceasta trebuie facute foraje verticale sau orizontale in sol pentru introducerea tevilor prin care sa ajunga agentul termic.
Temperatura din sol este constanta si in acest fel pompa de caldura va avea o eficienta destul de mare la functionare.
Forajul orizontal este mai ieftin dar este necesar sa ai o anumita suprafata disponibila unde o sa fie montat.
Coeficientul de performanta – COP
Pentru pompele de caldura este un coeficient de performanta care arata cat de eficienta este pompa respectiva. In functie de acesta poti afla cat de mult o sa consume pentru a incalzi sau raci casa.
De obicei acest coeficient este de obicei cu valori intre 2 si 4. Un COP de 4 inseamna ca 1 kW de energie electrica o sa produca 4kW de energie termica.
Mai este un coeficient SCOP care reprezinta coeficientul in functie de sezon.
Puterea
Cand cauti cea mai buna pompa de caldura printre cele mai importante detalii de care trebuie sa ti cont este puterea acesteia.
Puterea se alege in functie de mai multi factori ca: volumul de incalzit, izolarea locuintei sau tipul si eficienta pompei de caldura.
Volumul de incalzit se obtine prin inmultirea suprafetei totale cu inaltimea locuintei daca toate camerele au aceeasi inaltime. Daca nu ai aceeasi inaltime trebuie sa faci volumul pe fiecare camera in parte si le aduni la final.
Cu cat o casa este mai bine izolalta cu atat are nevoie de mai putine energie pentru incalzire.
O pompa de caldura cu o putere termica mai mare are doar dezavantajul ca are un pret de achizitie mai mare.
Alte detalii de care trebuie tinut cont
Daca in zona in care locuiesti sunt diferente mari intre temperatura de afara si cea dorita in casa o sa fie nevoie de achizitionarea unei pompe mai puternice. Pompa aer-apa are o eficienta care variaza cu termperatura exterioara. Atat timp cat in casa incerci sa mentii o temperatura constanta de 21-23 grade cu cat o sa fie mai frig afara, cu atat o sa consume mai mult centrala sa incalzeasca.
Daca ai acces la resurse ca apa sau sol este mai bine sa alegi un dintre pompele care functioneaza cu acestea. Asta deoarece pompa de caldura de tip aer-apa este mai putin eficienta si produce mai mult zgomot celalate versiuni.
Numarul de persoane care locuieste in casa conteaza destul de mult in ceea ce priveste consumul de apa calda. Daca ai mai multe persoane trebuie o centrala ceva mai puternica deca ce a fost calculat anterior.
Pompa de caldura trebuie aleasa si in functie de sistemul la care se va conecta. De exemplu la incalzirea in pardoseala se foloseste apa incalzita la o temperatura aproximativ 40 grade C pe cand in calorifere undeva la 60 de grade C. Temperatura mai mare e mai dificil de setat pe iarna daca pompa nu e aleasa corect.
In comparatie cu o centrala pe lemne, o pompa de caldura o sa fie mult mai usor de folosit. Nu o sa fie necesar sa cureti cenusa sau sa pui lemne pe foc. Pompa de caldura este un sistem automat care poate fi controlat cu ajutorul unui termostat chiar si de la distanta.
Intrebari si raspunsuri
Ce e o pompa de caldura?
O pompa de caldura este un sistem de incalzit care folosete energia electrica sa mute caldura dintr-un loc in altul
Ce e o pompa de caldura sol apa?
Pompa de caldura sol apa foloseste energia geotermala ( energia din sol) pentru a incalzi locuinte.
Ce e o pompa de caldura apa apa?
Pompa de caldura apa apa foloseste energia apei din subsol, fantani, rauri sau lacuri pentru a incalzi aerul din locuinte.
Pompa de caldura pret
Pretul unei pompe de caldura este mai mare decat alte sisteme de incalzire. Insa aceasta are destule avantaje printre care cel mai important este ca nu polueaza atunci cand incalzeste si este mai eficienta decat o centrala electrica.
Pompa de caldura aer apa pareri
Pentru a alege cea mai buna pompa de caldura trebuie sa ti cont de detaliile descrise in acest articol. Aceasta are un pret mare initial dar care o sa fie amotizat in timp.
Consum pompa de caldura
Consumul unei pompe de caldura este de pana la 4 ori mai mic decat o centrala electrica. In acest fel pretul ajunge sa fie similar cu centralele pe gas.
Ce este pompa de caldura aer apa?
Cea mai ieftina pompa de caldura este cea aer apa. Aceasta are un sistem similar cu un aparat de aer conditionat dar poate sa si incalzesca locuinta. Este formata din 2 elemente unul interior cu pompa si unui exterior cu unul sau mai multe ventilatoare.
Cum functioneaza un boiler cu pompa de caldura?
Pentru a creste eficineta unei pompe de caldura se poate atasa un boiler de caldura. In acest fel apa calda poate sa fie disponibila intr-un timp redus deoarece nu trebuie incalzita instant cand se foloseste.
ar fi bine sa se subventioneze instalarea pompelor de caldura apa/apa si sol/apa