Cea mai buna rasnita de cafea

Cum alegi cea mai buna rasnita de cafea? Un ghid despre cum sa faci cea mai buna alegere si TOP3 cele mai bune rasnite electrice si manuale

Pentru mine ziua incepe cel mai bine cu o cafea buna. Daca si pentru tine e asa atunci trebuie sa stii ca cea mai buna cafea iasa din boabe proapat macinate. Daca nu ai un espressor cu rasnita incorporata atunci ai o alternativa sa alegi o rasnita de cafea. Acestea nu au un pret mare si rezultatul e o cafea mult mai aromata decat daca alegi cafea gata macinata.

TOP 3 rasnite manuale

1. Rasnita pentru cafea Klausberg

cea mai buna rasnita manuala Klausberg

O rasnita destul de incapatoare cu care sa faci pana la 8 cafele odata cu ce ai macinat

Vasul este din sticla care se va curata usor si nu vor fi probleme sa schimbe gustul cafelei.

Sistemul de alimentare cu cafea insa este mai complicat trebuind desfacut surubul manerului.

Manerul se poate detasa pentru un transport mai usor


2. Rasnita de cafea LE’XPRESS, sticla – Kitchen Craft

Rasnita manuala mica

Un model de rasnita de cafea excelent pentru a fi luat in bagaj sau de folosit in cazul in care spatiul de depozitare este mic.

Daca vrei sa te bucuri de toti pasii penru a-ti face cafea acesta este un model interesant.

Dar nu e recomandat data vrei sa faci mai multe cafele deoarece timpul este lung de macinare si rezervorul acesteia este mic.


3. Rasnita manuala de cafea, sistem macinare metalic

Rasnita de cafea manuala design

Acest model este excelent daca vrei sa faci cadou cuiva deoarece are un design foarte interesant si poate fi util pentru un fan al cafelei.

Granulatia cafelei rezultate nu e cea mai buna deoarece are cutite pentru macinare dar rezultatul este mai bun decat o cafea care nu e macinata proaspat.

TOP 3 rasnite electrice

1. Rasnita de cafea Bosch TSM6A013B

Cea mai buna rasnita de cafea electrica Bosch

Rasnita de cafea Bosch TSM6013B este un model util care are un pret mic.

Acest model macina cafea repede si bine cu ajutorul motorului de 180W dar si cu ajutorul cutitelor de inox.

Recipientul in care ajunge cafeaua este de plastic dar cei de la Bosch au facut un plastic dur si rezistent care o sa tina o perioada mai lunga decat alte modele.


2. Rasnita de cafea Heinner HCG-150P

rasnita electrica de cafea Heinner

Un model mic si practic rasinta de cafea Heinner HCG-150P merita luata in seama daca vrei sa faci cafea buna repede.

Poate sa macine intr-o singura tura pana la 50 de grame de cafea boabe ceea ce ajunge pentru mai multe cafele.

Cu acesta se pot macina mai multe tipuri de condimente ceea ce ii mareste utilitatea.


3. Rasnita electrica de cafea Tefal GT1108

Rasnita electrica de cafea Tefal

Rasnita de cafea electrica de la Tefal modelul GT1108 este mica si practica.

Cu acest model se pot macina mai multe tipuri de condimente dar si cafea.

Lamele si recipientul pentru cafea sunt din inox deci nu vor schimba gustul cafelei in timp si sunt usor de curatat.


Tipuri de rasnita de cafea

In functie de felul cum functioneaza se gasesc 2 tipuri de rasnite de cafea: manuale si automate. Iar in functie de tipul mecanismului de taiere sunt rasnite cu cutit si rasnite cu discuri. Fiecare dintre aceste tipuri are avantaje si dezavantaje dupa cum e descris in continuare.

Rasnita manuala

Pentru a macina cafeaua cu acest tip de rasnita este nevoie sa rotesti manual cutitele care vor marunti cafeaua. Rasnita are un maner conectat la cutite cu care se face parghie si nu va fi nevoie de efort foarte mare pentru a macina.

Fiind un model mic este usor sa iei o rasnita manuala cu tine in concediu daca vrei sa iti faci singur cafea si atunci cand nu esti acasa.

Rasnita de cafea manuala clasica

Un dezavantaj al acestui model este faptul ca dureaza mai mult pana cand se va macina cantitatea necesara pentru cafea mai ales daca vrei sa prepari mai mult de o ceasca.

Rasnita electrica de cafea

Rasnita electrica de cafea are un motor electric care va macina cafeaua fara sa mai fie nevoie sa depunem noi efort pentru asta.

Aceste rasnite au de obicei mai multe trepte de reglare a vitezei si a finetii cafelei rezultate. Daca folosim o viteza mai mica o sa dureze mai mult pana cand o sa se macine cafeaua dar nu exista riscul ca rasnita sa se incalzeasca si sa diminueze din aroma cafelei.

In functie de finetea cafelei macinate o sa fie si intensitatea si aroma bauturii finale. Aici trebuie incercat pentru a vedea care e mai pe gustul tau.

La rasnita automata ar fi si un dezavantaj: trebuie alimentata de la priza deci consuma curent, dar putin deoarece au in general o putere de pana la 200W.

Rasnita cu cutite

Rasnita cu cutite macina boabele de cafea lovire si taiere similar cu un blender. Acestea sunt de obicei cele mai ieftine rasnite deoarece macanismul de taiere este simplu.

Cafeaua macinata nu este foarte uniforma adica unele bucati pot sa fie mai mari ca altele. Gradatia finetii nu este foarte precisa la aceste modele.

Rasnita cu discuri

Cea mai buna rasnita de cafea are elementul de macinare cu discuri. Acestea sunt de 2 tipuri: conice sau cilindrice.

Rezultatul este o cafea macinata uniform la care toate bucatile sunt la aceeasi dimensiune. La aceste modele este foarte precisa ajustarea cat de fina sa fie macinarea.

Rasnita cu discuri se gaseste cel mai des la modelele profesionale deoarece sunt mai scumpe decat sistemul de taiere cu cutite.

Cum alegi cea mai buna rasnita de cafea

Puterea unei rasnite

O rasnita de macinat cafea trebuie sa zdrobeasca boabele de cafea cat mai eficient posibil. Daca este electrica puterea motorului trebuie sa fie suficeint de mare incat sa macine cat mai repede cafeaua de care ai nevoie. Dar trebuie tinut cont si de faptul ca daca puterea este prea mare atunci componentele de zdrobire se vor incalzi si vor diminua din aroma cafelei. De aceea pe piata se gasesc rasnite cu putere de doar cateva sute de wati.

Sistem de macinat cafea automat

Rasnitele manuale au un sistem de roti dintate cu ajutorul carora forta depusa de cel care macina sa nu fie foarte mare.

Capacitatea de macinare

O masina de macinat cafea trebuie sa aiba si un rezervor in care se va pune cafeaua boabe si unul in care va ajunge rezultatul macinat. cu cat acestea sunt mai mari cu atat se va putea macina mai multa cafea odata.

Daca doresti sa faci doar 1-2 cafele pe zi atunci nu are rost sa iei un model cu o capacitate mare deoarece si cafeaua boabe se pastreaza mai bine in punga originala. Plus de asta rezervoarele in care s-au folosit pentru macinat cafea trebuie spalate si uscate bine inainte de utilizare.

Zgomot

Procesul de macinare cafea produce nu e silentios deoarece boabele de cafea sunt dure si cand se sparg se produce un zgomot destul de mare.

De obicei la o rasnita electrica de cafea se va produce mai mult zgomot decat la un model manual deoarece la acestea se aude si sunetul produs de catre motor.

Ce materiale se folosesc pentru cea mai buna rasnita de cafea?

Multe modele mai ieftine de masini de macinat cafea au rezervoarele din plastic care in timp e posibil sa altereze gustul si aroma cafelei macinate. Pentru acestea se recomanda recipienti din alumuniu sau si mai bine inox care sunt mai usor de curatat si nu o altereze gustul cafelei.

Pentru elementul de macinare se prefera inox sau ceramica pentru o durabilitate mare si un proces de macinare cafea cat mai bun.

Intretinere si curatare

Cea mai buna rasnita de cafea trebuie sa fie cat mai usor de curatat deoarece trebuie efectuat acest proces la fiecare utilizare. De preferat ar fi ca recipientele sa poata fi curatate doar prin clatire si pe urma uscate sau doar prin stergere cu o pensula pentru a avea un timp de curatare cat mai scurt.

Curatare cutite de macinat cafea

Functii suplimentare

Exista mai multe utilizare pentru o rasnita dintre care cele mai des intalnite sunt:

  • macinat sare
  • macinat cafea
  • macinat piper
  • macinat nuci
  • macinat seminte
  • macinat in si susan

Dar unele modele au cutiele sunt diferite si nu se poate macina cafea cu ele. Daca alegi rasnita de cafea e posibil de cele mai multe ori sa o folosesti si pentru a macina alte seminte sau boabe.

Cei mai cunoscuti producatori

DeLonghi
Heinner
Bosch
Zass
Tefal
Groenje
Rancilio

Garantie

Cea mai buna rasnita de cafea trebuie sa aiba si o garantie de cel putin 2 ani. Acestea nu sunt aparate complexe si de aceea daca se alege un model de calitate atunci nu ar trebui sa se defecteza prea usor.

Pret

Cu un pret care variaza de la cateva zeci de lei la cateva sute de lei pentru alege cea mai buna rasita de cafea trebuie sa te gandesti la cat de mult o sa fie folosita. Daca faci zilnic 4-5 cafele atunci e de preferat un model cu materiale de calitate pentru o rezisteta mai buna in timp. Cu cat materialele sunt mai de calitate cu atat si pretul este mai mare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Etichete: , , , ,
Scroll to Top
Scroll to Top