Cea mai bună tigaie

Dacă nu îți place să cureți ce s-a lipit pe marginea tigăii trebuie să ști că la cea mai bună tigaie nu o să se întâmple asta. Află din acest articol tot ce trebuie să ști pentru a alege o tigaie potrivită.

Se știe că ceea ce mâncăm e foarte important pentru sănătate și stare de bine. De aceea trebuie să acordăm mai mult timp alegerii și pregătirii alimentelor care le consumăm.

O tigaie de calitate o să te ajute să faci o mâncare mai gustoasă și o va rezista mai mult timp într-o stare bună. Atunci când gătești într-o tigaie bună, mâncarea va fi nu doar mai gustoasă ci și mult mai sănătoasă.

Află din acest articol mai multe detalii care trebuie să le știi pentru a alege cele mai bune tigăi pentru tine și familia ta.

Recomandări cea mai bună tigaie

1. Tigaie Tefal Simple Cook

Cea mai bună tigaie top 5

Unul dintre liderii din acest domeniu Tefal au o tigaie de calitate la un preț bun.

Tigaia Tefal Simple Cook are un înveliș antiaderent cu titan. Acest metal este cunoscut ca unul dintre cele mai rezistente la zgâriere.

Aceasta are o bunlină rosie în mijlocul tigăii care devine rosu intens atunci când tigaia are o temperatura optimă pentru gătit.

Acest model însă nu este compatibil cu plitele cu inducție. Dar este o alegere foarte bună dacă ai plită pe gaz sau alte tipuri de plite electrice.

Mânerul este ergonomic și usor pentru a fi mai ușor ne manevrat tigaia


2. Tigaie grill Tefal Unlimited

cele mai bune tigăi

Stiai ca poți face un gratar foarte bun și acasă? Cu tigaia grill Tefal Unlimited carnea si legumele o să iasă foarte bune.

Aceasta are un înveliș antiaderent eficient întărit cu particle de titan. Datorită acestei compoziții tigaia este rezistentă și la zgârieturi.

Cei de la Tefal au proiectat această tigaie astfel încât caldura să fie distribuită uniform pe toată suprafața. Astfel rezultatele o să fie cu atât mai bune.

Tigaia grill Tefal Unlimited se poate folosi pe toate sursele de căldură, chiar și pe plitele cu inducție.

Sistemul numit THERMO-SIGNAL™  semnalizează prin schimbarea culorii spotului roșu atunci cănd tigaia s-a încins suficient.


3. Tigaie wok Schmitter ceramică

Cel mai bun wok, tigaie wok

Tigaia wok Schmitter este o alegere foarte bună pentru a găti repede și bine alimentele.

Această tigaie este acoperită pe interior cu 3 straturi de ceramică ce îi oferă o anti-aderență foarte bună.

Tigaia de tip Wok este creată pentru a găti la temperaturi mari și cu cât mai puțină grasime sau unt. Astfel mancarea se va prepara repede și mai sănătos.


4. Tigaie wok cu capac Amercook Brittany

cea mai bun tigaie cu capac

Daca vrei o simplă tigaie care să fie cu capac de sticlă atunci tigaia Wok Amercook Brittany este o alegere ieftină și bună. Aceasta este unul dintre cele mai cautate modele cu capac la noi în țară.

Acest Wok poate fi folosit pe toate sursele de căldura de la aragaz și până la plita cu inducție.

Se poate curăța în masina de spăla vase. Astfel ai scăpat de o grijă atunci când gătești.


5. Tigaie profesionala inox Hendi Profi Line

cea mai buna tigaie profesionala

O tigaie din inox gândită să fie folosită intens. Materialele din care este fabricată rezistă la încălziri și răciri repetate fără probleme.

Aceasta poate fi folosită pe toate sursele de căldură inclusiv plite cu inducție sau cupor datorită mânerului din otel inoxidabil.

Pentru a fi mai ușor de curățat aceasta se poate curața în mașina de spălat vase.


Cum alegi cea mai bună tigaie

Sunt câteva detalii importante de care trebuie ținut cont atunci când alegi o tigaie cum ar fi tipul acesteia, materialul din care e făcută sau unde poate sa fie folosită. Mai jos sunt descrie toate aceste informații dar și alte detalii utile.

Tipuri de tigăi

Sunt tigăi specializate pentru anumite alimente sau tigăi care pot să fie folosite pentru orice tip de mâncare. În funcție de cât de mult folosești o tigaie să gătești un anumit aliment poți decide dacă chiar ai nevoie de ceva special sau nu.

Tigaia universală

Tigăile universale sunt cele mai răspândite modele. Acestea au mai multe dimensiuni și în funcție de cât trebuie să gătești la fiecare masă alegi un model mai mic sa mai mare. Dacă ai o familie numeroasă sau gătești pe mai multe zile atunci caută un model mai mare în care să încapă tot ce ai de făcut din prima.

Orice tip de mâncare poate să fie gătit într-o tigaie universală. Dar pentru anumite alimente este mai ușor și mai comod sa ai o tigaie specială.

Acest tip de tigaie poate avea mai multe tipuri de materiale antiaderente care o să fie foarte folositoare atunci când trebuie curățată tigaia.

cum alegi o tigaie
Cum alegi o tigaie

Cea mai bună tigaie wok

Specifică bucătăriei asiatice o tigaie de tip Wok a fost creată special pentru a găti legume sau bucăți mici, Aceasta este un model cu pereții mai înalți și de cele mai multe ori parte plana de la bază este destul de mică.

Forma acesteia este proiectată pentru a fi eficientă la gătit înăbușit. Într-un Wok de cele mai multe ori se va găti cu puțin sau chiar fără ulei. Caldura se va distribui mai uniform pe pereții acestia datorită bazei mai mici.

Pereții destul de înalți ai acestei tigăi îți permit gătești mai multă mâncare fără sa murdărești în jur prea mult dar va fi și mai ușor să amesteci alimentele.

Cea mai bună tigaie grill

După cum îi zice și numele această tigaie este concepută pentru a găti ca pe un grătar. De multe ori pe aceasta se poate găti fără a folosi ulei sau alt fel de grăsime.

Tigaia grill are striații prin care o să se scurgă grăsimea din carne sau lichidul din alte alimente. În acest fel mâncarea o să fie prăjită și nu fiartă. Aceste striații o lase urme pe alimentele gătite la fel ca un grătar normal.

Stratul neadeziv cu care este acoperită tigaia o să îți permită să gătești mai multe tipuri de alimente fără a fi necesar să o speli sau e nevoie doar de o clatire usoară.

tigaie grill
Tigaie grill

Cea mai bună tigaie pentru clătite

Aceasta este printre cele mai răspândite tigăi special create pentru un singur fel de mâncare.

Tigaia pentru clătite are nu are pereți înalți și este mai ușoară decât alte modele. Stratul antiaderent este special gândit pentru a nu se arde clătitele.

Atunci când faci clătite trebuie să muți de multe ori tigaia și să o iei de pe foc. De aceea trebuie să fie cât mai ușoară și să ajungă la temperatura de coacere cât mai repede.

Cele mai bune tigăi profesionale

Pentru cei care sunt profesioniști în bucătărie este nevoie de materiale mai rezistente ale tigăilor și alte vase. Atunci când gătești de zeci de ori pe zi cu o tigaie sunt șanse mai mari să se deterioreze repede.

Din cauză că stratul de acoperire se poate uza în timp, majoritatea tigăilor profesionale sunt din oțel inoxidabil. Acestea au o rezistență mare la uzură și la încălzire respectiv răcire repetată.

În cele mai bune tigăi profesionale o să poți găti mult timp de acum înainte fară să își schimbe eficiența de transfer termic.

Tigaie cu forme pentru oua

Acestea sunt un tip special de tigăi în care se pot face ochiuri mai repede și cu mai puțin ulei. O tigaie cu forme pentru oua are mai multe locașuri în care încape un ou pentru ouchiuri. În acest fel o să poți face ochiuri fără a se lipi si cu mult mai puțin ulei.

Din ce materiale sunt făcute tigăile?

Cea mai bună tigaie poate fi realizată din mai multe materiale. Majoritatea tigăilor au un material pentru structura și un alt material de acoperire.

Structura poate să fie din aluminiu, inox, fontă și altele mai puțin răspândite. Fiecare dintre acestea are anumite proprietăți utile.

Aluminiul nu este un material recomandat să fie folosit singur pentru vase de gătit. Însă este folosit ca element de rezistență pe care se va pune o acoperire. În acest caz nu o să ajungă particule de aluminiu în mâncare. Vasele din aluminiu sunt ușoare și au o coductibilitate termică foarte bună.

Tigaie ceramică
Tigaie ceramică

Vasele din inox sunt printre cele mai recomandate pentru a găti sănătos însă sunt ceva mai scumpe si mai grele. Oțelul inoxidabil este foarte rezistent în timp dacă ai grijă să nu fie zgâriat la curățare.

Vasele din fontă sunt rezistente în timp și sănătoase însă sunt foarte grele.

Acoperire antiaderentă și hidrofobă

Au apărut o mulțime de materiale folosite ca strat interior în tigăi. Stratul antiaderent este de multe ori format din teflon sau ceramică.

Mai nou tigăile au acoperire super-hidrofobă care nu permite aderarea lichidelor pe pereții acesteia fiind mai eficient decât cele antiaderente.

Multe tigăi au un punct colorat în mijloc care își modifică nuanța atunci când tigaia este încinsă. Acesta este un element de siguranță dar și de ajutor pentru a pune mâncarea doar atunci când e încălzită suficient tigaia.

Surse de căldură

Unele materiale nu sunt compatibile cu toate sursele de căldură. De exemplu pentru plitele cu inducție este nevoie de un strat metalic mai gros pentru baza tigăii.

Cel mai important este să cauți o tigaie care să se potrivească cu toate sursele de căldură care le ai acasă. Unele modele se potrivesc cu toate sursele de caldură. Sunt tigăi care pot fi puse și în cuptor mai ales dacă au mâner metalic sau detașabil.

Tigaie plită gaz
Tigaie plită gaz

Mânerul unei tigăi

Pentru ca o tigaie sa fie cât mai ușor de folosit trebuie să alegi un mâner ergonomic. Adică să fie ușor de ținut în mână și să fie cât mai facil controlat tigaia cu el.

Pe lângă asta mânerul este preferabil să fie izolat termic de tigaie pentru a nu se încălzi și să fie dintr-un material ignifug.

Tigaie cu capac

Pentru a se potrivi perfect capacul cu tigaia este de preferat să fie achiziționate ca și set. Având multe forme și dimensiuni ale pereților este mai dificil de găsit ulterior un capac potrivit.

Capacul este util pentru a găti înăbușit anumite alimente dar și a nu murdari plita atunci când folosești ulei.

Concluzii

Caută o tigaie cu dimensiuni potrivite pentru câtă mâncare faci de obicei. Pentru o familie numeroasă o să fie nevoie de o tigaie mai mare în care să gătești eficient.

Alege și materiale de calitate și sănătoase ca ceramică sau oțel. Acestea te ajută să faci o mâncare mai bună iar pe termen lung o să fim și mai sănătoși.

tigaie grill
Carne la grill

Întrebări pentru cele mai bune tigăi

Care sunt cele mai bune materiale din care sunt realizate tigăile?

Cele mai bune tigăi sunt realizate din oțel, ceramică sau fier. Acestea nu o să schimbe gustul la ce gătești și sunt sănătoase pe termen lung.

Cate tipuri de tigăi exista pe piață?

În funcție de ce vrem să gătim cu ele avem tigăi universale, tigăi tip wok, tigăi grill dar și unele mai specifice pentru anumite alimente cum ar fi cele pentru clătite sau pentru ochiuri.

Cum alegi cea mai buna tigaie?

Alege cel mai bun material pentru tigaie, dimensiunea potrivită și un model de calitate care să te ajute pe termen lung.

Cum intreții corect tigaia?

O tigaie de calitate nu trebuie curățată cu o suprafața abrazivă și nu trebuie lovita. Mai ales cele care au un material ca acoperire sunt mai sensibila la lovituri. Unele modele se pot spăla fără probleme și în mașina de spălat vase și este specificat de etichetă acest aspect.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Etichete: , , , , , ,
Scroll to Top
Scroll to Top