Cea mai buna trotineta electrica in 2022

Am acum cand scriu articolul aproxiamtiv 1300km parcursi prin oras cu trotineta electrica. Aceasta nu a devenit doar o unealta utila si inca merg la plimbare in prin parc sau prin oras. Citeste acest articol sa aflii cum alegi cea mai buna trotineta electrica si ce modele recomad.

Cum alegi cea mai buna trotineta electica

Daca ai decis ca vrei o trotineta electrica am descris mai jos ce detalii ai in vedere pentru a face cea mai buna alegere.

Materiale rezistente

In primul rand trebuie sa stii ca nu e o jucarie ci e un vehicul cu care o sa te deplasezi prin oras printre masini, gropi, borduri, etc si nu vrei sa cedeze cadrul la o viteza de peste 20km/h ca nu o sa fie placut. De aceea trebuie un model la care sa fie un cadru rezistent si din materiale dure care sa reziste la zdruncinaturi si lovituri usoare.

Gropile si canalele sunt cea mai mare pedeapsa pentru trotinete deoarece majoritatea nu au suspensii si rotile sunt mici in acest motiv impactul este mai puternic. Doar cauciucul cu aer ofera un pic de atenuare a socurilor din aceste denivelari.

Anvelope

Eu la acest capitol am avut cele mai multe probleme. Cand am cumparat eu trotineta nu se gaseau prea usor cauciucuri si camere pe piata si erau scumpe. Dupa ce am facut pana de vreo 20 ori am decis sa imi cumpar cauciucuri pline. Dupa cateva ore de chin pentru montarea lor am scapat de grija penelor dar e destul de neplacuta zguduiala din cauza denivelarilor de drum. Dar tinand cont ca imi lua cam o ora jumate sa repar o pana eu prefer asa.

Roata cea mai buna trotineta electrica

La anvelope mai trebuie sa te gandesti ca o sa mergi pe drum ud si uscat deci e nevoie si de un profil adecvat in asa fel sa nu derapeze usor roata.

Sistemul de franare

Fiind vehicule cu motor electric majoritatea au frana de motor. Eu folosesc cam in 95% din cazuri aceasta frana. Dar recomand si o frana mecanica pentru situatiile de urgenta. Cel mai des intalnit exemplu pentru folosirea franei de urgenta este cand se deschide usa la o masina parcata pe marginea drumului.

Mai sunt si multe alte situatii in care e nevoie de franare de urgenta si de aceea nu recomand o trotineta care nu are asa ceva.

Bateria

In primul rand sa fie baterie pe baza de litiu care sunt cele mai bune. Se incarca mai repede si se pot folosi o perioada mai indelungata.

Incarcare trotineta elecrica

In functie de capacitatea bateriei vom avea si distanta maxima pana la care se poate merge cu o singura incarcare. Ca un exemplu trotineta mea are 280Wh (adica 36V x 7.8Ah) si dupa ce parcurg 14km imi mai ramane aproximativ 45% din baterie.

As mai preciza aici ca dupa ce scade sub 20% din capacitate viteza trotinetei scade destul de mult. Pentru mine incarcatul nu a fost o problema ca nu am avut mai mult de 25km de mers cu o singura incarcare. Dar daca crezi ca o sa fie cazul sa verifici si timpul de incarcare care la mine e de 5 ore pana la 100%.

Viteza maxima

Dupa 2 ani de trotenit pot sa spun ca asta nu e o jucarie pentru copii. La viteza maxima legala de 25km/h o cazatura poate fi groaznica doar lovitura, nu mai vorbesc de autovehicule de care te poti lovi. Trebuie stiute regulile de circulatie si respectate mai ales daca nu e pista de biciclete. Pe trotuar e interzisa folosirea trotinetelor.

Daca aceasta prinde mai mult de 25km/h dar pana la 49 km/h trebuie imnatriculata la primarie si trebuie sa ai permis de conducere sau atestat pentru categoria AM.

Sunt trotinete care pot merge cu o viteza mai mare de 50km/h dar acestea trebuie inmatriculate la Politie iar producatorul trebuie sa aiba atestare pentru asta.

Greutatea

Daca cauti cea mai buna trotineta atunci sigur te intereseaza sa fie usoara. Asta e unul dintre punctele forte ale acestui tip de vehicule. Cele mai multe au undeva intre 10 si 15kg dar sunt modele care au suspensii si alte adauosuri si o baterie mai mare care depasesc 20kg.

Greutatea pentru cea mai buna trotineta electrica

Cu cat e mai are greutate mai mica cu atat e mai usor sa o duci in casa la incarcat, la birou sau sa o urci in portbagajul masinii.

Pliabila sau nu

Daca te uiti la un model care nu e pliabil trebuie sa te gandesti daca ai nevoie sa o pui in portbagaj, sa o tii in mana, sau sa treci linia ferata ca o sa ai sigur nevoie sa o ridici la un moment dat.

Eu nu de putine ori cand am de trecut o bordura si trebuia sa o ridic mi-am dat cu roata din spate peste picioare dar daca o pliez nu am avut nici o problema in a o transporta. Bine nu pe distante foarte lungi ca are aprox 12kg si o duc intr-o mana.

Trotineta electrica pliabila

Alte detalii

Un mare dezavantaj al trotinetelor electrica este faptul ca nu se poate semnaliza schimbarea directiei de mers. Din aceasta cauza este destul de periculos sa intrii in intersectii sau sa virezi pe o strada la stanga. Chiar daca ar avea semnalizari ar fi prea jos penru a fi vazute de catre soferi. Poate la unele modele viitoare se va rezolva aceasta problema.

Nici nu se poate semnaliza prin ridicarea mainii ca la bicicleta deoarece trotinetele electrica nu se pot folosi cu o singura mana.

Cum am evaluat recomandarile la cea mai buna trotineta electrica

Pentru a alege recomandarile de la cea mai buna trotineta electrica m-am folosit de experienta mea si de parerile ale altor persoane din romania si din strainatate. Am tinut cont de toate aspectele de mai sus dar unele dintre ele tin cont si de preferinta fiecaruia

Recomandari: Top 5 trotinete electrice

1. Trotineta electrica Xiaomi Mi Pro 2

Cea mai buna trotineta electrica

Cei de la Xiaomi au cele mai vandute trotinete in Romania iar asta din cauza ca au facut trotinete de o calitate destul de buna si al un pret mic spre mediu.

Cel mai mare atu al trotintei Xiaomi Mi Pro 2 este distanta mare de parcurs cu o singura incarcare de 45km(pe modul eco – mai scade daca mergi cu viteza mai mare). Asta se datoreaza bateriei de 36V si 12.8Ah.

Sistemul de franare este format din frana de motor si o frana pe disc la roata din spate.

Motorul de 600W este suficient de puternic pentru ajunge repede la viteza maxima de 25km/h. Aceasta putere este folosita doar la plecarea de pe loc si pentru o perioada scurta de timp. In rest este folosit motorul la o putere de 300W


2. Trotineta electrica Xiaomi Mi Scooter Essential

Cea mai buna trotineta electrica ieftina

Pret mic si performante decente sunt o caracterizare scurta a acestui model.

Cu o viteza maxima de 20Km/h trotineta electrica Xiaomi Mi Scooter Essential are o distanta maxima de parcurs de 20km.

Model similar cu varianta PRO dar mai slab la distanta viteza, baterie si distanta maxima. Bateria fiind una dintre cele mai scumpe componente ale trotienetei pretul acesteia este mai mic.


3. Trotineta electrica City Motion

Trotineta electrica performanta

Apar pe piata modele tot mai dotate si mai atractive de trotinete electrice. Modelul City Motion este un exemplu de acest fel.

Cel mai important atu este suspensia pe roata din fata si rotile din cauciuc plin. Nu mai faci pana si nici nu te zdruncina la denivelari (un compromis interesant).

Un alt aspect interesant este motorul de 350W care va urca pantele destul de bine fata de multe alte modele care au un motor de 250W.

Sistemul de franare fata motor electric iar pe spate frana pe disc mecanica.

Atentie insa la viteza maxima de 30km/h care e maxima ca nu e legal sa mergi cu un vehicul neinmatriculat mai repede de 25km/h.


4. Trotineta electrica Ninebot MAX G30E II

Trotineta electrica adulti

Daca ai nevoie de o trotineta cu care sa mergi o distanta mai lunga fara sa o reincarci acest model este de preferat avand o distanta maxima de 65km. Asta se datoreaza unei baterii mari de 42V si 15,3Ah (adica 642W).

O alta caracteristica utila a acestui model sunt rotile de 10 inch cu care denivelarile mici se vor simti mai putin asta are ca rezultat o plimbare mai placuta.

Are frana pe ambele roti, pe cea din spate frana de motor iar pe roata din fata frana mecanica.


5. Trotineta electrica Xiaomi Mi 1S

Cel mai bun compromis trotineta electrica

Dupa parerea mea acesta este ce mai bun compromis daca nu sti sigur cat ai de mers dar nici nu vrei sa dai multi bani pe o trotineta electrica.

Viteza maxima nu e relevanta (limitata la 25km/h) iar motorul mai mare de 250W cat are aceasta este important mai ales daca ai de urcat mult. La placarea de pe loc puterea maxima este de 500W.

Cu o distanta maxima de 30km poti parcurge cam orice oras dintr-un capat in altul fara probleme.

Etichete: , ,
Scroll to Top
Scroll to Top