Cuprins
Cand ajungeam de la serviciu seara, iar in casa erau 40 de grade Celsius, cu geamul deschis, imi imaginam cum e la munte la umbra unui copac inalt si racoros. Dar e mai simplu sa te gandesti la asta cand ai un aparat de aer conditionat care sa creeze o atmosfera similara. Pentru a alege cel mai bun aparat de aer conditionat am creat urmatorul ghid.
Cu atat de multe optiuni: aparate de tip duct, split si pana la aparatele de aer conditionat mobile poate fi dificil sa te hotarasti care este cea mai buna solutie.
In acest ghid am adunat toate informatiile necesare pentru a alege unitatea de AC care sa se incadreze cel mai bine in locuinta si in bugetul alocat.
In primul rand scopul unui aparat de aer conditionat este de a mari confortul din locuinta prin racirea sau incalzirea aerului. Acesta recircula aerul folosind unul sau mai multe ventilatoare. In interiorul aparatului aerul din camera trece printr-un element care il raceste sau il incalzeste. Racirea se realizeaza prin transferul caldurii din interior in exterior.
Tipuri de aparate de aer conditionat
Aparat de tip Split
Dupa cum sugereaza si numele (split(eng) = impartit) acesta este un aparat format din 2 parti. Una interioara si una exterioara. In functie de model acestea pot avea o singura unitate interioara si se numesc mono-split sau mai multe unitati interioare care se numesc multi-split. Componentele exterioare si interioare sunt conectate prin fire si conducte
Elementul exterior modifica temperatura agentului de racire iar cel interior face transferul termic intre agentul de racire si aerul recirculat din camera. Acesta este cel mai utilizat tip de aer conditionat pentru locuinte deoarece e usor de intretinut si unitatea interioara e silentioasa.
Aparate de tip Duct
Aparatele de tip Duct sunt de cele mai multe ori instalate la constructia locuintelor deoarece tevile prin care se circula aerul sunt instalate in pereti.
Acestea sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic si nu contin elemente suplimentare in camera doar o gura de aerisire in capatul tubulaturii.
Pretul este destul de mare pentru instalarea tubulaturii de aceea e folosit mai rar acest tip de aparat de aer conditionat.
Aparate de tip Caseta
Folosite cel mai des la birouri sau spatii care au tavanul sus deoarece tubulatura pentru acest tip de aer conditionat este instalata in tavanul incaperii. Acestea au de cele mai multe ori un element exterior de mare capacitate si mai multe elemente interioare care doar recircula sau ghideaza aerul.
Aparat de aer conditionat mobil
Aceste sunt cele mai ieftine aparate de aer conditionat si sunt formate dintr-un singur element. Sunt usor de mutat si nu necesita sa fie montate de un instalator profesionst dar au unele dezavantaje care le fac sa fie ocolite de cei care vor sa instaleze un aparat de aer conditionat. Eficienta mica de racire si consum mare de energie sunt cele mai importante dintre dezavantaje.
Capacitatea de racire
In functie de dimensiunea camerei in care va fi instalat se va alege capacitatea de racire. Aceasta se masoara in BTU(British Termal Unit) care este o unitate de masura pentru caldura. Cu cat e mai mare valoarea BTU a aparatului cu atat poate raci in timp util o suprafata mai mare a locuintei.
Iata cateva exemple despre relatia dintre capacitatea in BTU si suprafata camerei care trebuie racita:
Capacitatea [BTU] | Suprafata camerei[m2] |
---|---|
9000 | 18 |
12000 | 25 |
18000 | 36 |
24000 | 50 |
30000 | 60 |
In cazul in care se va alege un aparat cu capacitatea de racire mai mica decat cel recomandat pentru suprafata camerei atunci aparatul va functiona la capacitate maxima mereu pentru mentine temperatura dorita in camera. Din acest motiv acesta va consuma multa energie si nici nu va raci suficient.
Clasa energetica pentru cel mai bun aparat de aer conditionat
Pentru aparatele de aer conditionat exista 8 clase energetice de la A+++ pana la G. Acestea arata cat de putina energie consuma un aparat in functie de un standard.
Aici e simplu de ales cu cat clasa este mai buna cu atat consumul de energie pentru a raci sau incalzi camera este mai mic. Se va alege clasa energetica care are cei mai multi de + dupa A (preferabil A+++).
Nivelul de zgomot
Un alt aspect important in alegerea celui mai bun aparat de aer conditionat este nivelul de zgomot. Ventilatorul acestuia va porni de cate ori este nevoie iar daca produce un zgomot puternic poate sa fie deranjant.
Pentru a va face o idee iata cateva exemple de cat de puternic e zgomotul la anumite nivele:
- 30dB = sunetul tipic unei case linistite
- 50dB = sunetul unei masini silentioase in condus
- 60dB = conversatie normala
- 70-80dB = sunetul unui aspirator in functionare
In functie de descrierile de mai sus va puteti face o idee despre cat zgomot va produce aparatul care urmeaza sa il achizitionati. Atentie insa ca de obicei zgomotul care este aratat in descrierea produsului este cu setarile care fac aparatul cel mai silentios.
Filtrele si rolul acestora
Un aparat de aer conditionat poate avea mai multe tipuri de filtre. Felul lor si rolul fiecaruia sunt descrise in continuare:
Filtrul antipraf: preia din aerul care trece prin aparat, particulele de praf. Acest tip de filtru necesita intretinere periodica prin spalare. De aceea e important ca sa fie usor accesul la el. Acesta trebuie spalat cu apa rece si uscat ferit de caldura pentru a nu se deforma deoarece sunt fabricate de obicei din plastic.
Filtre electrostatice: preiau particulele mai mici care trec prin filtrul antipraf. Acestea se bazeaza pe efectul de atractie dintre + si – in cazul electricitatii statice. Particulele trec printr-un camp electric si sunt incarcare negativ urmand sa fie atrase apoi de elementele filtrului care sunt incarcate pozitiv.
Filtru cu ionizare: Elibereaza ioni negativi in aerul care trece prin aparat. Functia de Ionizare absoarbe particulele mici(cum ar fi polenul) care pot crea alegii si indeparteaza mirosurile neplacute din aer.
Filtru deodorizant: foloseste carbune activ pentu a elimina bacterii si microorganisme din aer. Pe langa asta filtreaza mirosurile neplacute si fumul de tigara.
Filtru cu enzime: capteaza particulele de mucegai si bacterii si le descompune cu ajutorul enzimelor din filtru pentru a nu mai fi daunatoare pentru organism.
Functii suplimentare
Functia de dezumidificare – poate reduce umiditatea dintr-o incapere pana la o anumita limita setata de utilizator.
Functia de control la distanta – prin conectarea aparatului de aer conditionat la internet acesta poate fi controlat de oriunde utilizand telefonul mobil sau un calculator.
Termostat reglabil – toate aparatele moderne au acest sistem care nu e altceva decat un termometru in functie de care se va regla automat viteza aerului si timpul de racire sau incalzire a unui aparat.
Functia de auto-curatare – elimina umezeala din interiorul aparatului pentru a preveni formarea mucegaiului
Functia de diagnosticare – unele aparate au aceasta functie pentru a detecta erorile de functionare
Functia modul noapte – utilizata pentru reducerea zgomotului pe timpul noptii.
Se merita un aparat de aer conditionat?
Multa lume crede ca aerul contitionat poate face rau datorita mucegaiurilor si bacteriilor care se pot forma interiorul acestora. Dar daca aparatele sunt folosite corespunzator si filtrele sunt curatate corect si la timp aceste aparate nu doar ca nu vor face rau organismulul ci vor curata si aerul din casa. In acest fel vor crea un mediu mai placut de respirat si mai sanatos.
In zilele toride de vara un aparat de aer conditionat va crea un climat mult mai convenabil in locuinta. Iar unele aparat pot chiar si incalzi casa in anotimpul rece.
Cum alegi cel mai bun aparat de aer conditionat?
Dupa citirea articolului aveti toate informatiile necesare pentru a alege aparatul care vi se potriveste cel mai bine.
Singurul detaliu care mai trebuie sa il aveti in vedere este bugetul alocat. Un aparat electrocasnic cum este cel de aer conditionat este o investitie pe termen lung. De aceea cateva sute de lei in plus pentru un o firma consacrata sau un model mai preformat nu sunt o idee rea.
Se poate tine cont si de faptul ca o companie producatoare consacrata are de obicei un standard de calitate mai bine pus la punct decat o companie nou aparuta pe piata.
Recomandari
1. Aparat de aer conditionat BEKO BRVPF120
Un aparat de aer conditionat cu multe functii si la un pret destul de bun. Firma Beko au creat modelul BRVPF120 cu multe functii utile care te vor ajuta sa te bucuri cat mai mult de el cu intretinere minima.
Acesta are integrat in telecomanda un senzor de temperatura si in acest fel va seta temperatura in camera in care este telecomanda. Aceasta functie este utila daca acesta este montat in living si vrei o temperatura constanta in dormitor de exemplu.
Alte functionalitati utile sunt curatare automata, modul noapte si functiile de incalzire si racire rapida.
2. Aparat de aer conditionat Samsung Maldives
La unele aparate moderne racirea si incalzirea se face de un sistem inteligent care va economisi energie. In aceslasi timp va ajunge la temperatura dorita in cel mai scurt timp posibil.
Astfel de sistem este si in aparatul de aer conditionat Samsung Maldives.
O functie interesanta este functia de auto curatare. Acest aparat are un ventilator care usuca umezeala atunci cand este oprit. In acest fel nu se vor forma mucegaiuri si nu va mirosi urat dupa un timp de functionare.
Alte functionalitati sunt: modul noapte, protectie la supra si sub tensiune, functia de racire si incalire rapida, etc.
3. Aparat de aer conditionat TESLA TA36FFML
Cu un design foarte frumos si multe functii utile apratul de aer conditionat TESLA este un electrocasnic indispensabil pentru confortul de acasa.
Acesta are o functie inteligenta de curatare in 3 etape. In timpul functionarii apa care se condenseaza curata praful apoi unitatea se usuca prin incalzire iar in cele din urma veltilatorul va usca toata umezeaza aparatul ramanand uscat. In acest fel nu se vor produce mucegaiuri iar aparatul ramane curat.
Alte functionalitati utile ale acestui aparat sunt: senzor de temperatura in telecomanda, dupa terminarea racirii sau dezumidificarii aparatul activeaza functia antifungica, sistem inteligent de functionare pe noapte, filtru lavabil si agent de racire eco.
4. Aparat de aer conditionat Samsung Cebu
Se pare ca inteligenta artificiala a ajuns si la aparatele de aer conditionat. Acesta invata in functie de mai multi fatori care este cel mai eficient mod de a ajunge la temperatura dorita.
Aparatul de aer conditionat Samsung Cebu are o functia de racire rapida foarte bune datorita unui ventilator marit si mai eficient.
Se poate controla prin aplicatia Smart Things de la Samsung prin care pot fi conectate mai multe gadgeturi din casa. Aceasta aplicatie are chiar si control vocal.
Acest model are mai multe functii utle cum ar fi: modul noapte, protectie anticoroziva cu materiale de calitate, functia de auto curatare etc.
5. Aparat de aer conditionat Star-Light ACM-12FOWF
Acest aparat de aer conditionat are multe functii, chiar si functie de incalzire si este la un pret destul de convenabil.
Controlul dintr-o aplicatie de telefon are multe utilitati: de la setarea temperaturii inainte de a ajunge acasa pana la a verifica daca nu cumva a ramas pornit cand o sa lipsesti cateva zile.
Aparatul de aer conditionat Star-Light ACM-12FOWF are multe functii utile cum ar fi: functia de dezumidificare, de racire rapida, modul noapte, autocuratare si altele.