Cel mai bun aspirator robot

Ai patit vreodata sa faci curatenie si dupa cateva ore sa se puna praful din nou peste tot? Eu da si sunt mai mult decat incantat sa stiu ca exista un aparat care sa faca curat in locul meu cel putin uneori. Am scris aici un ghid despre cum sa alegi cel mai bun aspirator robot.

In ultimii ani acestea au devenit tot mai performante prin integrarea de senzori si chiar inteligenta artificiala pentru a fi mai eficiente.

Un aspirator robot este unul dintre aparatele electrocasnice care poate sa faca curat in timp ce esti plecat de acasa. Prin urmare se poate folosi fara a ne deranja deloc sunetul sau faptul ca se plimba prin casa.

Cum alegi cel mai bun aspirator robot?

In primul rand este foarte important sa stabilim suprafetele pe care va face curat. Daca avem covoare, parchet gresie si ce culori au acestea.

Schimbare filtre robot aspirator

Din cauza diferitelor tipuri de senzori unii roboti cu aspirare nu vor functiona corect pe covoare mai ales daca aceste au fire lungi. Deasemenea unii senzori de la robotii mai ieftini vor functiona incorect daca suprafata este de culoare inchisa.

Puterea de aspirare

La fel ca si la un aspirator clasic cu cat puterea de absorbtie este mai mare cu atat robotul de aspirare va fi mai eficient.

Dar motorul unui aspirator robot e mai mic decat la un aspirator clasic si de aceea avem putere de aspirare intre 20 si 80W in timp ce un robot clastic are o putere de ordinul kilowatilor.

Viteza de aspirare este calculata in functie de aceasta putere astfel incat sa atraga cat mai eficient ceea ce trebuie aspirat.

Modul spalare

Modelele mai noi de roboti de curatenie au incorporat si un modul de spalare. Pe langa partea de aspirare acesti roboti au si o atasata o laveta rotativa sau plana si un rezervor de apa.

Functia de spalare ce mai bun robot aspirator

Evident curatenia va avea un rezultat mult mai bun cu acest tip de roboti deoarece murdaria lipita de podea nu se va curata doar cu aspiratorul. Iar partea de spalare va sterge toate urmele ramase.

La acesti roboti laveta trebuie curatata si adaugata apa in rezervor pentru a-si face treaba. La cele mai multe modele sunt senzori care vor detecta cand trebuie intervenit. Atentie insa ca daca este necesara o curatare sau adaugare de apa robotul nu va porni curatenia automat.

Senzori

Daca nu ar avea senzori acesti robotii s-ar lovi de primul scaun sau s-ar face zob coborand primele scari. Pe langa asta nu ar putea sti pe unde au curatat deja sau cum sa se deplaseze prin toata casa.

Fiecare producator a gandit intr-un anumit fel sa rezolve aceste probleme si de aceea acesti roboti sunt dotati cu fel de fel de senzori.

Senzor robot aspirator

Dintre cei mai importanti senzori amintim:

  • pentru a masura distanta pana la podea – sunt folositi pentru a detecta obstacole mici si scarile.
  • pentru a verifica daca robotul este aproape de perete sau daca a atins unul – ajuta la deplasarea robotului de-a lungul unor pereti.
  • sensor pentru deplasare – se monteaza la roti si masoara de cate ori se invarte roata robotului. Este un senzor pe fiecare roata iar daca numai una se misca inseamna ca robotul se roteste.

Cu toti acesti senzori robotul stie pe unde merge si poate cu ajutorul unui software sa memoreze pe unde a curatat deja. Mai sunt si alti senzori care ajuta la o curatarea mai rapida si mai eficienta. De exemplu un senzor optic montat deasupra robotului il va ajuta sa gaseasca mai repede zonele pe unde incape sa curete.

Pe modele mai recente au fost montati senzori performati pentru a cartografia mediul inconjurator. Un asfel de senzor se numeste LIDAR care poate face o harta 3D a camerei folosind laser cu lumina infrarosie. Acest tip de senzor este folosit si la automobile pentru a detecta obiectele din jur.

Conectivitate

Toate aparatele electronice incep sa aiba posibiliatea conectarii cu telefonul mobil. Un robot de aspirare si spalare nu se lasa mai prejos avand si aceasta functie.

Conectivitate robot aspirator

La ce se poate face cand robotul este conectat la telefon (unele modele au doar o parte din functii):

  • Controlul robotului de la distanta – de exemplu daca a cazut ceva murdarie pe jos putem prelua controlul cu ajutorul telefonului mobil si doar sa stergem unde e nevoie.
  • Se poate seta unde sa curete – in bucatarie sau in dormitor de exemplu
  • Se pot seta intervale orare in care sa faca curatenia pentru a deranja cat mai putin.
  • Verficarea starii robotului – baterie, localizare, stare senzori, daca s-a blocat etc.
  • Verificarea cureteniei – se poate vedea prin internet in timp real in ce stadiu e curatenia in casa.
  • Crearea si modificarea de harti ale casei – se pot crea zone in care sa curete si de asemenea crea limite virtuale pentru ca robotul sa curete doar pe unde trebuie.

Baterie

Ca si alte aparate mobile un robot de curatenie are nevoie de o baterie pentru a functiona. O baterie mai mare va oferi o curatare mai rapida fara a fi necesara reincarcarea.

La capitolul incarcare un factor foarte important este reincarcarea automata. Robotii care au aceasta functie vor merge singuri la suportul de incarcare atunci cand bateria este aproape descarcata.

Durabilitate

Avem de-a face cu niste dispozitive complexe care au destul de multe componente in miscare. Acestea se pot defecta in timp si de aceea e foarte important cand sa alegem un produs cu garantie cat mai mare.

Robot aspirator la lucru

Chiar daca e un dispozitiv de facut curat si e la randul lui mai trebuie curatat din cand in cand. Mai ales zonele unde sunt senzorii pentru ca acestia functioneze corect si pentru a reduce uzura in timp.

Alte detalii

Daca avem de curatat covoare atunci aceasta functionalitate trebui sa fie suportata de robot. Robotii mai ieftini nu au senzori de calitate sau sau nu au deloc anumiti senzori. De exemplu pe gresie sau parchet de culoare inchisa unii nu vor functiona corect.

Deasemenea eu consider foarte utila si functia de spalare si de aceea nu recomand un robot fara aceasta. Dar in functie de situatie poate fi suficienta si functia de aspirare.

O alta functionalitate foarte utila este reincarcarea automata. Cu ajutorul acesteia se va putea programa robotul sa faca curat in fiecare zi.

Robot aspirator si pisica

Pentru multe functii inteligente este necesara conectarea cu telefonul mobil. De obicei robotii care au aplicatii pentru telefonul mobil au si conexiune Wifi. Prin acesta se conecteaza la internet si la telefon. In acest fel se pot vedea starea dispozitivului de oriunde.

Concluzii

In ultima perioada timpul liber e tot mai mult apreciat iar cel mai bun aspirator robot ar putea sa faca curat in locul nostru. Eu cred ca timpul castigat este cel mai importanta motiv pentru a achizitiona un asfel de dispozitiv.

Chiar daca nu face singur toata treaba, per total casa o sa arate mai bine un timp mai indelungat fara a fi nevoie de interventia noastra.

Pe langa timp castigat mai este un beneficiu obtinut indirect. Prin curatarea mai frecventa a prafului implicit si aerul din casa va fi mult mai curat.

Recomandari

1. Robot de aspirare Xiaomi Mi Robot Vacuum Mop Cleaner

Un robot de aspirare si spalare ieftin care stie multe. Xiaomi Mi Vacuum Mop Cleaner este un robot de aspirare cu o putere de aspirare de 40W si un rezervor de apa de 600ml.

Cel mai bun aspirator robot Xiaomi Mi Vacuum Mop Cleaner

Bateria de 2400mA este suficienta pentru a curata toata camera iar daca nivelul scade sub 15 % robotul merge automat la statia de incarcare. Dar daca ai o casa mai mare probabil va fi nevoie de o incarcare pentru a termina toata treaba.

Acesta poate sa treaca peste obstacolele mai mici de 2cm si are mai multi senzori pentru a naviga prin casa. Cei de la Xiaomi au mai pus multe functionalitati si in roboti ieftini dar nu sunt atat de eficienti ca cei mai scumpi. De exemplu partea de navigatie prin casa e mai eficienta la modelele mai scumpe.

2. Robot de aspirare Roborock S6 MaxV

Unul dintre robotii de aspirare cu cele mai multe dotari de pe piata Roborock S6 MaxV de la Xiaomi, acsta face curat in casa ca si cei ieftini dar va face mai bine si mai repede.

Cel mai bun aspirator robot Roborock S6 MaxV

Bateria de 5200mAh poate sa faca curat pana la 3 ore fara a fi necesara reincarcarea iar cand bateria e scazuta merge la incarcat si va relua curatenia unde a ramas.

Navigarea prin casa se face cu senzor LIDAR si 2 camere video cu inteligenta artificiala care vor crea o harta foarte precisa a zonei de aspirat.

Filtrul se poate spala ceea ce e un avantaj mare economic deoarece nu trebuie cumparat altul de fiecare data cand se murdareste.

Aspirator robot Rowenta X-Plorer Serie 95

Iesind din sfera Xiaomi cei de la Rowenta au creat un Asiprator robot foarte performant care face curat eficient si rapid.

Cel mai bun aspirator robot Rowenta X-Plorer Serie 95

Modelul X-Plorer Serie 95 are sistem de navigare cu senzor LIDAR si o putere mare de aspirare de pana la 75W.

Un detaliu interesant sunt periile pentru diverse situatii pentru a atrage particule care ar fi fost ratate de peria normala. Dar si mai multi tipuri de lavete pentru spalare.

Un avantaj al acestui model este faptul ca poate fi foarte silentios cu anumite setari.

V-ar fi util un astfel de robot? Puteti sa raspundeti folosind formularul de mai jos.

Etichete: , , ,
Scroll to Top
Scroll to Top