Cel mai bun dezumidificator in 2022

Cum alegi cel mai bun dezumidificator? Umezeala prea mare poate crea o multitudine de probleme. Citeste acest ghid pentru a-l alege pe cel mai bun pentru ce ai nevoie.

Calitatea aerului determina felul in care dormim iar pe termen lung si sanatatea. Aerul prea umed nu este direct daunator sanatatii dar in casa creaza igrasie si mucegai care sunt foarte daunatoare pentru corpul uman. Umezeala prea mare poate chiar sa deterioreze mobilierul si aparatele electronice.

Daca vei sa fi sanatos trebuie sa ti cont si aerul care il respiri atunci cand esti acasa. Poluarea aerului nu o putem controla, sau intr-o mica masura. Dar aerul din interiorul casei noastre trebuie sa fie cat mai lipsit de elemete noccive.

Unele dintre aceste elemente este umiditatea prea crescuta care aduce cu ea igrasie si mucegai pe pereti dar si exfolierea mobilei si defectarea aparatelor electronice.

Pentru a pastra umiditatea la un nivel corect se poate folosi un dezumidificator. Acesta recircula aerul din casa si extrage umezeala din el.

Recomandari

Recomandari TOP 5 Cele mai bune dezumidificatoare

1. Dezumidificator Star-Light DHM-2044WF

Cel mai bun dezumidificator Star-light
Dezumidificator Star-Light DHM-2044WF

Cu o cantitate de aer recirculata de 170m3 pe ora dezumidificatorul Star-Light DHM-2044WF va elimina destul de repede umezeala din camera.

Pe nivelul minim este foarte silentios si atunci cand e necesar se poate lasa sa functioneze si pe noapte.

Acest model detecteaza atunci cand rezervorul de apa cu o capacitate 3 litrii este plin si opreste aparatul.

Are functie de temporizare pentru a fi setat sa functioneza o anumita perioada de timp.

Acest model are inclus in pachet furtunul pentru scrugerea apei din rezervor in scurgere sau in chiuveta. Pentru a fi folosit acest mod dezumidificatorul trebuie montat mai sus decat unde va curge apa. Dar in acest caz nu o sa mai fie necesar sa golesti rezervorul si aparatul poate sa mearge incontinuu.


2. Dezumidificator AlecoAir D13 TRADITIO

Cel mai bun dezumidificator AlecoAir Traditio
Dezumidificator AlecoAir D13 TRADITIO

Dezumidificatorul AlecoAir D13 TRADITIO iese in evindenta pe langa niste carecteristici foarte bune si cu un design exceptional. Daca iti place stilul traditional si ai nevoie de un dezumidificator atunci aceasta este una dintre cele mai bune alegeri.

Cu o cantitate de apa extrasa din aer de 13 litrii de apa la 24 ore si un zgomot foarte mic de trepta I si a II-a de putere acest aparat isi face treaba fara sa deranjeze mai deloc.

Pentru uscarea rufelor acest aparat are o functie speciala si daca este cazul se poate monta un furtun de la rezervorul de apa la scurgere si nu o sa mai fie nevoie sa golesti apa de fiecare data. Poate acumula pana la 2,3 litrii de apa inainte de golire.


3. Dezumidificator Turbionaire SENSO 20

Cel mai bun dezumidificator turbionaire
Dezumidificator Turbionaire SENSO 20

Daca ai o camera cu o umiditate foarte mare atunci dezumidificatorul Turbionaire SENSO 20 este cea mai buna alegere pentru tine. Acesta poate sa extraga din aer pana la 20 de litrii de apa(mai este un model de 25l) pe zi.

Cu o asemenea capacitate de dezumidificare este nevoie si de un rezervor de apa pe masura. La acest model rezervorul are 4 litrii si are si functie de drenaj continuu prin conectarea unui furtun de la rezervorul de apa la scrugere.

Nu e cel mai silentios dar pentru aceasta capacitate de dezumidificare acest aparat nu produce atat de mult zgomot pe treptele inferioare de putere. In plus are functia de noapte care reduce la minim zgomotul produs de aparat si totusi acesta sa functioneze eficient.

Filtrul pentru praf al acestui aparat se poate splala cu usurinta cu apa fara sa fie nevoie de inlocuire.


4. Dezumidificator AlecoAir D12ECO

Dezumidificator smart AlecoAir
Dezumidificator AlecoAir D12ECO

Un aparat cu un design modern si placut dezumidificatorul AlecoAir D12ECO poate sa absoarba pana la 12 l de apa pe zi din camera. Acesta datorita faptului ca poate sa recircule pana la 120 m3 de aer pe ora.

Acest model este recomandat pentru spatii mici de pana la 20mp dar daca umiditatea nu este mare atunci o sa faca fata si la un spatiu mai mare.

Este un dezumidificator cu functii smart si poate fi controlat prin comenzi vocale daca este conectat cu Google Home, Alexa sau Siri. Cei de la Aleco au si o aplicatie dedicata care se poate gasi in Apple App Store sau Google Play sub numele de AlecoAir.

Culoarea butonului de pornire se schimba in functie de umiditatea din camera si poate sa afiseze si temperatura ambientala.

Daca cauti un aparat frumos si destept aceasta este una dintre cele mai bune alegri si are si un pret competitv


5. Dezumidificator Turbionaire Smart 8 Eco

Dezumidificator Turbionair smart
Dezumidificator Turbionaire Smart 8 Eco

Un aparat bun dezumidificatorul Turbionaire Smart 8 Eco este unul dintre cele mai cautate la noi in casa din cauza pretului redus si caracteristicilor rezonabile.

Acesta are filtru de praf lavabil si timer pentru a putea fi setat timpul de functionare.

Cu un rezervor de apa de doar 1.8 litrii acest model este recomandata pentru incaperi de pana la 18 mp.

Modelul Turbionaire Smart are si higrostat incorporat pentru a opri automat aparatul atunci cand umiditatea din aer scade sub nivelul setat.

Cum alegi cel mai bun dezumidificator

Alegerea unui dezumidificator trebuie sa tina cont de mai multi factori ca dimensiunea camerei in care va fi montat, cantitatea de umiditate ce trebuie extrasa sau felul in care acesta poate fi controlat.

Toate aceste caracteristici o sa fie descrise in acest articol pentru a te a te ajuta sa alegi cel mai bun dezumificator pentru ceea ce ai nevoie.

De unde poate sa apara umezeala prea mare?

O umezeaza pe terment lung poate sa apara din cauza un constructii incorecte a casei. Daca peretii sau fundatia nu sunt izolate coresupunzator este posibil ca acestia sa atraga umezeala care va conduce in timp la o gramada de probleme. In aceasa situatie un dezumidificator este o solutie pentru o perioada scurta de timp si se recomanda remedierea problemei.

Umezeala este uscata si de soare de aceea o casa luminoasa si amplsata intr-o zona care nu este umbrita o sa aiba mai putine probleme cu umezeala prea mare. Deasenemenea locuintele aflate la demisol sau subsol trebuie foarte bine izolate si ventilate.

probleme mucegai pe perete
Mucegai pe perete de la umezeala

Tipuri de dezumidificatoare

O umiditate intre 30 si 50% este recomandata in casa pentru a evita toate problemele ce pot sa apara. Daca ai o umiditate prea mare atunci poti folosi 2 tipuri de dezumidificatoare cu condensare si cu absorbtie.

Dezumidificator cu absobtie

Cele cu absorbtie folosesc niste pastile speciale care absorb umiditatea din aer. Acesta nu consuma nici un fel de energie si deci nu trebuie conectate la priza. Pastilele respective au o durata de functionare de 2-3 luni in functie de umiditatea din camera dupa care trebuie inlocuite.

Apa este absorbita de pastila si este depozitata intr-un rezervor care trebuie golit cand se umple. Aparatul in sine este format doar din rezervorul apa si locul unde vine pusa pastila. Aerul este recirculat natural prin acesta. Un dezumidificator cu absorbtie este in general ieftin si ocupa putin spatiu.

Dezumidificator cu condensare

Cele mai raspandite sunt dezumidificatoarele cu condensare. Acestea folosesc energia electrica pentru a recircula aerul prin el si a reduce umezeala. Aerul trece in interior printr-un sistem de placi metalice care vor raci aerul si vor condensa vaporii de apa. Apa curge in rezervorul cu apa iar aerul este eliminat inapoi in camera.

Pentru toate aceste procese dezumidificatoarele folosesc doar energia electrica fara a mai fi nevoie de pastile, De fiecare data cand se umple rezervorul acestea trebuie golit. Majoritatea au un mod de a avertiza cand rezervorul este plin.

Pentru a determina umiditatea din camera dezumidificatoarele cu condensare au un senzor de masura. De obicei, umiditatea tinta este reglabila iar aparatul se va opri atunci cand aceasta este atinsa.

Acest tip de aparat este eficient la temperaturi abientale mai mari de 5 grade C. Sub aceasta temperatura nu se mai realizeaza condensarea si aparatul nu mai functioneaza corect.

Cantitatea de apa absorbita

Unele dezumidificatoare ocupa destul de mult spatiu in camera. Dar cu cat e mai voluminos cu atat va putea sa elimine mai repede si mai eficient apa din aer. Pentru a circula mult aer trebuie sa fie un ventilator mare in aparat iar pentru a depozita apa rezultata trebuie deasemenea un rezervor mare.

Cantitatea de apa absorbita de un dezumidificator se masoara in litrii per 24 de ore de exemplu 25l/24h.

Daca ai umiditate multa e posibil daca alegi un model mai mic sa trebuie sa golesti rezervorul si de mai multe ori pe zi. Pentru situatia in care vrei sa usuci o camera cu foarte multa umiditate cum e baia de exemplu exista aparate la care din rezervorul de apa se poate pune un furtun pana la chiuveta sau la canalizare.

Rezervor apa cel mai bun dezumidificator
Golire rezervor apa dezumidificator

Unele aparate au chiar si o pompa in rezervorul de apa pentru a putea fi montat pe jos si apa din rezervor sa fie pompata in canalizare.

Sunt modele de dezumidificatoare voluminoase si destul de greu de mutat. De aceea daca crezi ca o sa fie necesar sa il muti des atunci trebuie sa alegi un model cu roti sau unul mai cu greutate mai mica.

Cel mai bun dezumidificator este smart sau nu?

Daca esti fan aparate smart nu o sa fi dezamagit nici de aceste aparate. Sunt si dezumificatoare care pot fi controlate de la distanta si au chiar si aplicatie de telefon mobil.

In aceste aplicatii poti vedea care este umiditatea actuala si se poate controla fiecare functie a aparatului. Aeste functii pot fi foarte utile uneori mai ales daca esti plecat o perioada mai mare de timp si ai probleme cu umezeala in casa. Se poate regla umiditatea care doresti si timpul de functionare din aplicatia de telefon. Si vei putea sa urmaresti chiar si cata umiditate este la un moment dat in camera.

Daca diferenta de pret este mare in comparatie cu un dezumidificator fara functii smart se poate regla su un aparat normal pe o anumita umiditate(sau un anumit timp) si apratul va functiona pana cand aceasta este atinsa.

Aspect

Dupa achizitie acest aparat o sa fie o parte integrata de mobilier in casele noastre. De aceea trebuie sa aiba un aspect placut si sa se incadreze bine in peisaj.

Fiind un aparat modern mai rar gasesti un model care sa se integreze bine cu un stil clasic al casei dar acesta se poate pune intr-o zona in care nu este vizibil.

Uscare rufe

Unul dintre procesele care elimina cea mai multa apa este uscarea rufelor. Cel mai bun dezumidificator are si aceasta functie de a usca rufele. Daca acesta este pozitionat in apropierea uscatorului de rufe si setat pe aceasta functie aparatul va functiona la putere maxima pentru ca hainele sa fie uscate in cel mai scurt timp.

Nu va inlocui o masina de uscat rufe deoarece un dezumidificator doar extrage umezeala care se evapora natural din haine. O masina de uscat rufe forteza evaporarea apei.

Protectie la supraplin

La rezervorul de apa majoritatea modelelor au un senzor care detecteaza atunci cand acesta e plin, opreste aparatul si atentioneaza utilizatorul sa il goleasca. Daca un model mai ieftin nu are senzorul respectiv apa o sa curga pe jos cand rezerorul e plin si aparatul inca functioneaza.

Eficienta energetica

Cel mai bun dezumidificator trebuie sa elimine cat mai multa apa intr-un timp cat mai scurt si sa consume cat mai putina energie. Dar acesta este cazul ideal care nu se prea intalneste in viata reala.

Daca nu e o problema cu cat de repede se elimina apa poate fi ales un model cu un consum foarte mic de energie. Dar daca ai o camera cu umiditate foarte mare si nu se poate aerisi de afara atunci trebuie sa alegi un model care sa scoata usuce repede aerul.

Alte detalii si functii

Unele modele au si un filtru de aer care va strange praful din aer. Aceasta este o functie interesanta dar nu poate fi comparat cu un purificator de aer care are mai multe filtre pentru a curata cat mai eficient aerul. Filtrul se poate spala cu apa de cele mai multe ori si nu va trebui inlocuit.

Pentru mai multa filtrare mai sunt si modele cu filtru HEPA care va retine mai multe particule de praf. Iar dezumidificatoarele cu ionizare o sa retina o cantitate mare de particule din aer acsta ramand foarte curat.

Daca ai nevoie mai este si dezumidificator cu purificator. Aceste aparate 2 in 1 au si toate componentele unui dezumidificator dar si ale unui purificator de aer, Astfel aerul din camera este la o umiditate potrivita si curat.

Condens pe geam - umezeala prea multa
Condens pe geam de la umezeala din casa

Dezumidificatoarele cu condensare au un compresor pentru racirea elementului pe care se condenseaza apa. Acesta foloseste un agent refrigerant similar cu cel folosit in frigidere sau aer conditionat.

Pretul

Sunt multe tipuri de dezumidificatoare cu preturi de la cateva zeci de lei pana la cateva mii de lei. Pentru acasa un dezumidificator bun este undeva in tre 500 si 1000 lei in functie de brand si performante.

Etichete: , , , , ,
Scroll to Top
Scroll to Top