Cel mai bun espressor de cafea

Cum alegi cel mai bun espressor de cafea? Citeste acest ghid si alege informat.

Pana acum nu am gasit un mod mai bun de a incepe ziua decat cu o cafea buna savurata la aer curat. Nu sunt eu un fan inrait al cafelei dar nici nu ma deranjaza sa petrec 10 – 15 minute in fiecare dimineata ca sa o prepar asa cum imi place.

Pentru o cafea buna este nevoie un espressor care sa o prepare. Acest articol iti vine in ajutor atunci cand vrei sa alegi cel mai bun espressor de cafea. Citind in continuare vei afla detalii cum ar fi: ce tipuri de espressoare sunt, care model face cea mai buna cafea sau care este cel mai rapid si multe alte detalii.

Top 3 espressoare manuale

1. Espressor manual Breville Prima Latte

Cel mai bun espressor manual Breville Prima Latte

Espressorul manual Breville Prima Latte are un design frumos si e simplu de utilizat. Pe langa functia de espresso acesta mai poate face si cappucinno sau latte.

Are un rezervor de lapte din care va face automat spuma necesara pentru unele bauturi.

Rezervorul de lapte este detasabil si se poate depozita in frigider pentru a nu se strica laptele.

Are un rezervor de apa de 1,5l care nu o sa trebuie umplut prea des chiar daca trebuie facute mai multe cafele intr-o zi.

Acest aparat are si un mod de autocuratare care functioneaza doar prin apsarea unui buton.

Dupa cateva minute daca nu e folosit acesta se va opri singur pentru a economisi energia.


2. Espressor manual De’Longhi EC221 .b

Cel mai bun Espressor manual De'Longhi EC221 .b

Espressorul manual De’Longhi EC221.b are tot ce trebuie si ocupa destul de putin spatiu.

Partea de spumare a laptelui nu este automata si laptele trebuie pus intr-o cana separata si spumat si pe urma golit in cafea.

Acesta are un tamper de plastic atasat si nu mai e problema sa ai grija unui element separat pentru tasarea cafelei.

Acest espressor poate fi folosit cu cafea macinata pusa in portafiltru sau cu capsule.

Espressorul manual De’Longhi EC221 se poate gasi in 3 variante de culori alb, rosu si negru


3. Espressor manual De’Longhi Dedica Style EC 685

Cel mai bun Espressor manual De'Longhi Dedica Style EC 685

Espressorul manual De’Longhi Dedica Style este un model mai simplu dar are totusi si partea de spumare a laptelui.

Acesta se remarca prin calitatea materialelor folosite care sunt de cele mai multe ori esentiale pentru un gust placut.

Partea de spumare a laptelui este manuala si are si o functie de apa fierbinte pentru ceai de exemplu.

Top 3 espressoare cu capsule

1. Espressor cu capsule Krups NESCAFÉ Dolce Gusto Mini Me

Cel mai bun Espressor cu capsule Krups NESCAFÉ Dolce Gusto Mini Me

Espressorul Krups NESCAFÉ Dolce Gusto Mini Me este un model cu capsule care ocupa putin spatiu si poate sa faca pana la 25 de tipuri de bauturi in functie de capsulele folosite.

Acest model functioneaza cu capsule create de NESCAFÉ dar se pot gasi si capsule compatibile la un pret mai mic decat cele originale.

Acest aparat poate sa faca mai multe tipuri de bauturi de exemplu: espresso, cappuccino, ciocolata calda, ceai si alte derivate de la acestea.

Cu un design atragator si 4 variante de culoare acesta este un espressor cu care poti sa faci cafea repede si fara sa murdaresti.


2. Espressor cu capsule Bosch Tassimo Suny TAS 3203

Espressor cu capsule Bosch Tassimo Suny TAS 3203

Bosch Tassimo Suny are un espressor cu capsule care va face o cafea delicioasa intr-un timp foarte scurt.

Acesta foloseste capsule sub forma de disc cu care se pot face mai multe tipuri de bauturi. Capsulele au un cod de bare pe care aparatul il citeste si va sti cata apa si la ce temperatura e nevoie pentru bautura respectiva.

Modelul Tassimo Suny de la Bosch se poate gasi in 4 varinante de culoare: rosu, negru, maro si albastru.


3. Espressor cu capsule De’Longhi Essenza Mini Ruby

Espressor cu capsule De'Longhi Essenza Mini Ruby

Unul dintre cele mai laudate espressoare Essenza Mini Ruby de la De’Longhi este un model mic si eficient.

Un mare atu este faptul ca se pot folosi caspule si de la alte companii care sunt compatibile cu cele NESCAFE originale.

Are 5 varinate de culoare dar pentru unlele culori este si un design diferit ceea de e intalnit mai rar la alte produse.

In comparatie cu alte espressoare acest model are o presiune de functionare de 19 bari ceea ce inseamna ca rezultatul o sa fie o cafea mai aromata deoarece procesul de extractie se face mai eficient.

Avand o mare varietate de capsule, cu acest aparat se pot face si multe tipuri de bauturi.


Top 3 espressoare automate

1. Espressor automat Philips EP3243

Cel mai bun Espressor automat Philips EP3243

Espressorul automat Philips EP3243 este un aparat care face in cel mai scurt timp o cafea buna.

Drumul cel mai scurt de la boabele de cafea la rezultatul aromat si bine-mirositor este un espressor automat.

Pentru a macina cafeaua boabe se foloseste o rasnita integrata cu 12 nivele de reglare pentru a o cafea fina sau una mai grunjoasa dupa preferintele fiecaruia.

Un dezavantaj al rasnitei este zgomotul care este destul de mare pentru acest model.

Acesta are un filtru pentru apa dura pentru a preveni deteriorarea aparatului. Acest filtru trebuie schimbat dupa aproximativ 5000 de cafele (depinde si de duritatea apei).

Datorita complexitatii lui si intretinerea periodica este mai complicata. Trebuie curatate oricand este necesar toate recipientele: apa, lapte, resturi de cafea, unitatea de preparare rezervorul de apa.

Dar fata de un espressor manual acesta nu trebuie curatat de fiecare data cand se face cafea la el.


2. Espressor automat Melitta® Solo

Espressor automat Melitta Solo

Espressorul automat Melitta® Solo este simplu de folosit si face o cafea proaspata si aromata in fiecare dimineata.

Aceste face doar cafea fara alte derivate cu lapte dar de aici rezulta simplitatea de folosire, complexitate mai redusa si mai putine recipiente de curatat la intretinere.

Acest model are si un program automat de curatare si detartrare.

Rasnita de cafea tot e zgomotoasa ca si la alte espressoare automate.


3. Espressor automat De’Longhi Magnifica S

Cel mai bun Espressor automat De'Longhi Magnifica S

Espressorul automat De’Longhi Magnifica S poate sa faca o cafea proaspata in fiecare dimineata dar si un cappucinno sau un latte delicios.

Spumarea laptelui la acest dispozitiv se face manual. iar laptele se adauga in cana peste cafea.

Se poate folosi cafea boabe care o rasneste dar si cafea macinata intr-ul rezervor separat.

Acesta are un filtru penru apa care reduce cantitatea de calcar acest lucru imbunatatind si calitatea cafelei rezultate. Acest filtru trebuie inlocuit o data la 2 luni.


Tipuri de espressoare

In functie de modul cum se face cafeaua se pot gasi pe piata 3 tipuri de espresoare: manuale, cu capsule si automate. Fiecare tip are anumite caracteristici care le definesc dupa cum vei vedea in continuare.

Espressoare manuale

La acest tip de espresoare cafeaua se pune intr-un suport special numit portafiltru. Prin acesta trece apa fierbinte si in interiorul lui se extrage aroma din cafea.

Dupa fiecare utilizare trebuie sa fie curatate resturile de cafea de pe aparat pentru a evita aparitia unor ciuperci sau bacterii in zona in care iasa aburul. Deasemenea portafiltrul trebuie curatat de fiecare data.

Cel mai bun espressor manual

De obicei espressoarele profesionale sunt manuale dar au componente de calitate si mai multe functii care justifica pretul acestora. Un exemplu de diferenta de materiale sunt tevile de metal fata de cele de cauciuc sau plastic din interior. Prin tevile de plastic in timp apa isi va schimba un pic gustul cand trece prin ele dar prin cele de metal va ramane aceasi aroma a cafelei de fiecare data.

Cafeaua proaspat macinata e cea mai aromata de aceea se recomanda sa fie macinata atunci pe loc. Cafeaua macinata la punga dupa cateva zile se oxideaza si aroma se mai diminueaza. O solutie la aceasta problema ar fi o rasnita de cafea separata.

Espressoare cu capsule

Acestea sunt cele mai ieftine espressoare si de obicei sunt si cele mai mici ca si volum. In loc de portafiltru intr-un espressor cu capsule se introduce o capsula cu cafea.

Capsulele sunt recipiente mici cu cafea macinata. Acestea sunt inchise ermetic dupa macinare in asa fel incat sa se pastreze gustul cat mai proaspat. Cu o capsula se poate face o singura cafea avand acelasi efect ca si umplerea portafiltrului de la espressoarele manuale.

Espressorul va gauri capsula daca e de metal si va trece apa fierbinte prin cafeaua macinata din interiorul acesteia rezultand lichidul magic. La unele capsule apa poate sa treaca prin ele acestea comportandu-se ca un filtru.

La modelele cu capsule nu trebuie curata atat de des aparatul deoarece toata cafeaua ramane in capsula. Acestea sunt espressoarele la care e cel mai putin de lucru pentru a face cafea dar nu e proaspat macinata.

Cel mai bun espressor cu cafea boabe

Espessoarele automate

Espresoarele automate sunt cele mai complexe si mai scumpe. Avantajul acestor espressoare este ca pot sa faci bautura dorita doar prin apasarea unui buton. Aceste aparate au nevoie de intretinere periodica si de reumplerea rezervoarelor atunci cand e cazul.

Acestea au rezervor pentru tot ce au nevoie: apa, cafea, resuri de cafea si unele penru au rezervor pentru lapte. Multe modele au senzori care detecteaza atunci cand se goleste unul dintre rezervoare.

Fiind aparate complexe creste si riscul de defectare la utilizarea pe termen lung. Espresoarele automate au multe componente in miscare si de aceea e foarte important sa se faca corect si la timp intretinerea acestora.

Multe modele au rasnita incorporata care rezulta o calitate a cafelei excelenta deoarece e proaspat macinata de fiecare data.

Cum alegi cel mai bun espressor de cafea?

Ce este un espressor?

Un espressor este un aparat care poate sa prepare cafea prin trecerea cu presiune a apei printr-un strat de cafea macinata. Apa este incalzita pana aproape de punctul de fierbere. Atunci cand trece prin stratul de cafea apa va primi o anumita aroma, culoare si textura in functie de tipul cafelei si presiune.

Unele modele au si o metoda de spumare a laptelui folosind aburul. Cu ajutorul acestei functii se poate face cappuccino sau cafea cu lapte (latte). Textura cafelei cu lapte spumat este mult mai placuta laptele simplu in cafea.

Presiunea apei

Un factor important este presiunea la care apa este trecuta prin cafeaua macinata. Aceasta presiune se realizeaza de pompa de apa a aparatului si de felul cum e construit portafiltrul. Pentru o cafea cu o aroma puternica este necesara o presiune de minim 9 bari. Daca presiunea si temperatura apei sunt suficiente atunci o sa iasa o cafea cu o aroma si o culoare intensa. Cel mai bun espressor de cafea va aduce apa foarte aproape de punctul de fierbere pentru cel mai bun rezultat (97-98 grade C).

Cea mai buna cafea boabe pentru espressor

O cafea de calitate va avea nevoie in afara de cel mai bun espressor si de niste boabe de cafea prajite de calitate.

Dupa cum am precizat si mai devreme cel mai bine este atunci cand macinarea se face chiar inainte de a prepara cafeaua. In acest fel aroma este cea mai intensa. Chiar si daca dupa macinare se ambaleaza in vid tot se pierde o parte din aroma acesteia.

cea mai buna cafea boabe pentru espressor

Cu toate acestea si la cafeaua macinata este important din ce boabe s-a produs. Chiar daca se mai pierde din aroma atunci cand e macinata inainte, tot o sa iasa o cafea buna.

Espressor simplu sau dublu

Unele espressoare ofera posibiliatatea de a face doua cafele in acelasi timp. Acesta este un avantaj deoarece este mai rapid atunci cand sunt mai multe persoane.

Mai ales la modelele manuale este mai usor deoarece numarul de curatari ale portafiltrului se reduce la jumatate.

Spumarea laptelui

Mie imi place cafea cu lapte de aceea pun accent pe acest aspect destul de mult. Aici sa ne gandim cel mai bine la efectul final versus efortul depus.

Avem 2 variante importante aici: spumarea manuala a laptelui si spumarea automata.

La spumarea manuala se foloseste lapte rece din frigider care se introduce intr-o cana separata de cea de cafea. Aparatele care au spumare manuala au o duza prin care iasa aburul. Duza respectiva se introduce in lapte aproximativ 1-2 cm si se incepe procesul de spumare. Rezultatul trebuie sa fie ca o crema de lapte care se goleste in cafea. Cu aceasta spumare se pot face si modele in cafea daca esti destul de priceput.

spumare lapte manual

Pentru spumarea automata majoritatea aparatelor au un rezervor de lapte detasabil care se tine la frigider. Cand doresti cafea cu lapte trebuie doar sa atasezi rezervorul si acesta va produce spuma dorita.

Nu e neaparat mai usor sau mai greu cu vreuna din variante tine doar de preferintele fiecaruia.

Ergonomia pentru cel mai bun espressor

Vrem ca espressorul care il cumparam sa fie cat mai usor de folosit sa nu fim nevoiti sa demontam de fiecare data componente sau sa fie greu de curatat. Totusi mai ales la espresoarele manuale rezervoul de lapte trebuie demontat si acesta are o duza etansata la conectarea spre espressor care e uneori mai greu de scos.

Rezervorul de apa trebuie reumplut la 2-3 zile pentru ca o cafea buna are nevoie de apa proaspata. De aceea accesul la acest rezervor trebuie sa fie usor.

La espressorul automat dupa cateva folosiri trebuie golit rezervorul de resturi de cafea. Stratul de cafea macinata, dupa ce este folosit, aparatul il muta intr-un rezervor de resturi care se va umple dupa cateva utilizari.

Siguranta la utilizare

Un espressor dozeaza apa fierbinte si aburi. Acestea pot rani un utilizator daca nu este atent si daca nu exista elemente de siguranta corespunzatoare.

Pentru apa fierbinte cu care se face cafea aparatele manuale au un sistem de strangere special pentru a nu scapa apa sub presiune. Rezultatul care curge in cana nu mai e cu presiune si nu mai e atat de periculos. Cu toate aceste nu e recomandat sa atingem cafeaua care curge din aparat deoarece e fierbinte.

Aburul folosit pentru spumare nu este puternic ca cel de la locomotivele cu aburi si nu va crea o explozie cand iasa din aparat dar poate face o mica arsura pe piele care nu e placuta. Aici trebuie avuta grija la modelele cu spumare manuala sa nu atingem sau sa punem mana in fata duzei de aburi.

Garantia

Un espressor este un aparat destul de complex mai ales modelele automate. Cu multe elemente in miscare este de dorit ca garantia sa fie cat mai lunga pentru a evita eventualele neplaceri cu defecte de fabricatie.

Producatori de espressoare

Fiind un produs care il consuma multa lume cafeaua a devenit o afacere de succes pentru multe firme. Printre acestea cele mai cunoscute sunt:

 • Smeg
 • Bosch
 • Miele
 • Saeco
 • Philips
 • Krups
 • Tchibo
 • DeLonghi
 • Jura
 • Nespresso

Pretul pentru cel mai bun espressor

Pentru a alege cel mai bun espressor trebuie sa tinem cont si de pretul acestuia, mai ales ca unele modele ajung la cateva mii de euro.

Un pret mai mare de cele mai multe ori este justificat prin folosirea unor materiale de calitate.

Daca ai deja un buget stabilit trebuie sa alegi un model care sa fie pe placul tau in functie de elementele de mai sus care se incadraza in suma respectiva. Daca nu atunci poti alege un model de top de la o firma cat mai cunoscuta.

Design

Un espressor este un aparat care va sta tot timpul al vedere in bucatarie(probabil), si trebuie sa arate si bine nu?

Eu nu am prea vazut modele foarte urate dar acum tine de fiecare ce ii place mai mult. La design alegeti un model care se potriveste cu restul electrocasnicelor si care va incanta privirea.

Alte detalii

Cafeaua care este pusa in portafiltru trebuie uniformizata si presata pentru crearea unui strat uniform si consistent. Unealta cu care se preseaza cafeaua se numeste tamper (sau tasator). Unele espressoare au acest tamper atasat la ele, altele au un tamper din plastic iar cele mai scumpe si cele profesionale au un tamper din otel inoxidabil pentru a nu afecta gustul cafelei

Cana in care se va spuma cafeaua se numeste pitcher sau latiera si de preferat sa fie din otel inoxidabil pentru a rezulta o spuma consistenta.

Etichete: , , ,
Scroll to Top
Scroll to Top