Cel mai bun fier de călcat vertical

Fie ca nu vrei să tot întinzi masa de călcat sau ai nevoie de un aparat care să îl poți lua cu tine în concediu cel mai bun fier de călcat vertical este o alegere perfectă. Acesta este mult mai ușor decât un model clasic și are rezultate destul de bune la îndepărtarea cutelor.

Pentru a alege un model potrivit află din acest articol care sunt funcțiile cele mai importante și apoi alge cea mai bună variantă pentru tine.

Un fier de călcat cu aburi poate să ”calce” hainele doar prin folosirea aburului. Atunci când se umezesc de la aburul fierbinte cutele de întind sub acțiunea propriei greutăți. Astfel daca hainele sunt așezate bine pe umeraș acestea o să scape de majoritatea cutelor. La unele haine se folosește și talpa fierului pentru a le îndrepta cutele.

Unul dintre cele mai importante dezavantaje ale unui astfel de aparat este că nu vei putea să faci haine ”la dungă”. Pentru a face marginea dreapta a cămășilor sau a pantalonilor este nevoie de un fier de călcat tradițional.

Aparat de calcat vertical cu abur TEFAL Pure Tex

fier de calcat cu aburi Tefal

Un fier de călcat vertical care poate avea mai multe funcții. Capetele care se schimbă pot să curețe hainele sau să strângă scamele de pe acestea.

Acesta este gata de funcționare în numai 25 de secunde datorită puterii de 1700W.

Pad-urile din capăt sunt prinse cu magnet și pot fi schimbate cu ușurință. Faptul că nu au cleme de prindere le face mult mai rezistente în timp.

Țesăturile pentru care se recomanda acest aparat sunt:  îmbrăcăminte, paltoane, tapițerii, perne, perdele, paturi, haine pentru bebeluși si multe altele.

În acest aparat poți să adaugi parfum care îl va pulveriza în cameră odată cu aburul.

Rezervorul de apă are o capacitate de 200 ml care e suficient pentru a călca câteva haine simple.

Aparat de calcat vertical Heinner HGS 1100-PP

Fier de calcat cu aburi Heinner

Aparatul de călcat de la Heinner HGS 1100-PP este unul dintre cele mai bune alegeri la un preț mic.

Acesta are o putere de 1100W pentru a produce aburii folosiți pentru a călca rufele.

Rezervorul de apă are capacitatea de 250 ml ceea ce este suficient pentru ceea ce ai de călcat cu un astfel de fier. Acesta este detașabil pentru a fi mai ușor de umplut.

Talpa este din inox ceea ce o să îi ofere o rezistență mai mare în timp dar și o alunecare bună pe materiale.


Aparat de calcat vertical cu aburi Philips Seria 3000

Fier de călcat vertical Philips

Dacă vrei un aparat de călcat care să fie foarte ușor de transportat Philips Seria 3000 este ce ai nevoie.

La acest model mânerul este pliabil astfel devine foarte ușor de transportat.

Chiar daca are o putere de doar 1000W acest aparat o să fie gata de folosit în doar 30 de secunde.

Fiind atât de compact o să fie destul de ușor de găsit un loc potrivit în casă. Are inclusă și o husă pentru depozitare.

Fiind un aparat cu aburi fierbinți acesta va distruge bacteriile și virușii de pe haine.

Cum alegi cel mai bun fier de călcat vertical?

Alege un model care va avea funcțiile care crezi că le folosești des. Funcțiile cele mai răspândite sunt descrise în cele ce urmează și ce rol are fiecare.

Tipuri de fier de calcat vertical

Fier de călcat portabil pentru călătorii

Acestea sunt mai compacte și au toate componentele necesare pentru a funcționa integrate în partea mobilă. Până și rezervorul de apă este inclus în mânerul fierului. Pentru a nu fi prea greu s-a păstrat o capacitate destul de mică a rezervorului. Asta e un dezavantaj atunci când vrei să calci mai multe haine deoarece trebuie umplut mai des.

Un astfel de fier e foarte ușor de pus în bagaj si luat în concediu. Pe lângă asta nu o să fie greu nici de transportat bagajul la locul de cazare.

Majoritatea modelelor trebuie conectate la priză deci o să funcționeze doar acolo unde este acces la curent electric.

Fier de călcat vertical cu tijă telescopică

Hainele pentru a fi călcate cu un fier de călcat vertical trebuie puse pe un umeraș pentru a sta cât mai drept. Astfel o să rămână drepte după călcare.

Dacă pui acest umeraș agățat de dulap este posibil ca după câteva folosiri să rămână urme pe dulap de la aburi. De aceea dacă o să îl folosești preponderent acasă atunci alege un model cu suport de haine inclus. Mai ales dacă ai loc pentru a-l depozita.

Acest suport este de fapt o tijă telescopică cu un cârlig în capăt sau chiar un umeraș pe care vor fi puse hainele. Mai sunt și modele care au o mică masă de călcat pe care pot fi puse hainele care urmează să le calci.

Fierul de călcat vertical cu tijă și suport are de multe ori rezervorul și pompa de aburi în partea de bază. Acestea au o capacitate și o putere de generare aburi mult mai mare decât cele compacte.

Aceste modele sunt folosite acasă fiind destul de dificil de transportat în bagaj atunci când pleci. Locurile unde se calcă multe haine, ca un magazin de exemplu, folosesc de cele mai multe ori un astfel de fier de călcat.

Rezervorul de apă

Pentru a produce aburi este nevoie de apă care trebuie încălzită. Aproape toate fiarele de călcat au un rezervor de apă pentru a călca rufele mai ușor.

Rezervorul de apă se alege în funcție de câte haine calci de obicei. Dacă ai nevoie de un fier de călcat cu care calci doar câte o cămașă din când în când atunci nu trebuie să te stresezi în legătură cu rezervorul. Însă dacă ai multe haine la călcat este de preferat un rezervor mai mare pentru a nu fi necesar să îl tot umpli.

Fierul de călcat de poate strica dacă funcționează mult timp fără apă. De aceea este de preferat ca rezervorul să fie transparent. Astfel vei vedea câtă apă mai e și nu va rămâne fără. Unele modele mai scumpe au chiar și un senzor pentru cantitatea de apă.

Durata de încălzire

Apa se transformă în aburi destul de aproape de temperatura de fierbere. Dacă durează câteva minute până se încălzește fierul pentru a putea fi folosit o să fie destul de enervant.

Însă datorită puterii mai mare a acestuia durata de încălzire este de obicei de câteva secunde. Destul de similar cu un fier orizontal.

Temperatura aburului

O temperatură mai mare va elimina și cele mai rezistente cute însă dacă vrei să calci haine mai delicate atunci este nevoie de o temperatură mică.

Un exemplu destul de simplu este atunci când vrei să calci perdele. Dacă folosești o temperatură mare acestea se vor arde.

Cel mai bine este ca temperatura aburului să poată fi reglată pe aparat în timpul folosirii.

Debitul de aburi

Nu doar temperatura este importantă pentru un rezultat bun ci și debitul aburilor. Cu cât e mai mare debitul cu atât mai repede o să termini de călcat.

Dacă lași mult aburii în același loc poate avea același efect ca dacă ai uitat fierul de călcat cu talpa pe haine – se vor arde. De aceea este bine să miști mâna atunci când calci și să distribui aburul uniform.

La unele modele se poate regla cantitatea de aburi care o produce. Astfel poți să te miști mai încet fără a arde nici țesăturile sensibile

Ce putere are cel mai bun fier de călcat vertical?

În funcție de cantitatea de aburi eliminată și de timpul de încălzire este și puterea unui fier de călcat cu aburi.

Cel mai bun fier de călcat cu aburi are o putere de cel puțin 1000W pentru a încălzi suficient de repede apa să producă aburi.

Pentru acasă nu este necesar un fier cu o putere foarte mare însă dacă o să îl folosești des și zilnic atunci este de preferat să alegi un model care să se încălzească repede.

Funcția anti-stropi

Aburii îndreptă cutele însă dacă se formează stropi de apă aceștia pot să păteze hainele sau chiar să te ardă dacă ajung pe piele.

De aceea multe modele de aparate au o funcție prin care produc aburi fără ca aceștia să se condenseze să de facă stropi de apă

Utilizare ușoară

În primul rând un fier de călcat trebuie să fie cât mai ușor deoarece o să îl ți în mână pe tot parcursul procesului de călcat. Din fericire majoritatea modelelor au aproximativ 1 kilogram cu tot cu apa din rezervor.

Mânerul trebuie să fie ușor de ținut în mână atunci când îl folosești deoarece trebuie rotit pentru a ajunge la toate cutele hainelor.

Întreținere

După fiecare utilizare apa trebuie golită din rezervor. Dacă nu la următoarea folosire există riscul să se păteze hainele de la depunerile din apă.

Un fier de călcat cu aburi nu este dificil de întreținut deoarece talpa este mică și ușor de curățat. De cele mai multe ori este suficient să o ștergi ușor cu un material moale.

Accesorii și funcții

Pe lângă funcția de călcat hainele cel mai bun fier de călcat le poate și curăța de scame sau de praf. Pentru aceasta însă este nevoie ca în capăt să poată fi montate diferite tipuri de materiale.

O perie poate să strângă parul de pe haine iar o suprafață textilă poate reține mai bine scamele.

Un alt accesoriu este un rezervor pentru parfum. Poți folosi funcția de aburi pentru a disipa parfum în casă.

Pentru mai multă siguranță toate aparatele trebuie să conțină funcția de oprire automată. Dacă nu e folosit o perioadă se va opri singur.

fier de calcat vertical Heinner

Aparat de calcat vertical Heinner HGS-1600BK

Cel mai bun fier de călcat vertical Star Light

Aparat de calcat vertical cu abur Star-Light Easy Go

Fier de calcat vertical Tefal

Aparat de calcat vertical cu abur TEFAL Pure Tex

Etichete: , , , , , ,
Scroll to Top
Scroll to Top