Cuprins
Unul dintre cele mai răspândite electrocasnice din lume este fierul de călcat. Acesta ne ajută să aranjăm hainele care vrem să le purtăm după ce au fost spălate sau au stat împăturate. Cu cel mai bun fier de călcat vei scăpa și de cele mai încăpățânate cute fără probleme.
La început când au apărut fiarele de călcat erau încălzite cu cărbuni. Aceștia erau destul de dificil de pus în fier și produceau și multă mizerie de la cenușă.
Fierul de călcat modern folosește un sistem de încălzire electric. Acesta nu produce nici un fel de deșeuri atunci când încălzește. În talpa fierului este o rezistență electrică care se încălzește atunci când trece curentul electric prin ea.
Pentru rezultate mai eficiente la călcat se folosește aburul. Acesta moaie țesătura hainelor și astfel se vor îndrepta acolo unde au făcut cute. Aburul este creat tot prin folosirea de energie electrică.
Un model de buget care poate face treabă destul de bună pentru prețul său.
Acest fier de călcat de la Star-Light are o putere de 2600W ceea ce e foarte bine. Însă la un produs ieftin nu te aștepta la materiale de calitate foarte bună.
La un astfel de produs este de preferat să își facă treaba fără sa ai asteptări foarte mari. Unele haine mai sensibile e posibil să necesite un model mai scump.
Rezervorul de 0,38l este suficient pentru a permite să calci 2-3 haine simple fără să fie necesar să îl reumplii.
Un cablu de 1,9m este destul de lung pentru a-ti permite să faci treaba fără un prelungitor.
Acesta are sistemul de oprire automată pentru mai multă siguranță. Pe lângă asta mai are și sistemele de anti-calcar și auto-curățare pentru a fi mai ușor de folosit.
Fierul de călcat Philips Azur are o culoare și un design care îmbină utilul cu plăcutul.
Pentru a vedea cantitatea de apă din rezervor are o parte transparentă în jurul acestuia.
Talpa este de o calitate destul de bună Având o acoperire ceramică.
În timp ce calci acest model poate să producă aburi constant pentru a-ți ușura muncă. Până și cele mai persistente cute o să cedeze fără să insiști prea mult asupra lor.
Pentru a încinge destul de repede placa și a nu exista variații mari de temperatură atunci când calci, fierul de călcat de la Philips are o putere de 2400W.
Cablul de 2 metrii și greutatea de aproximativ un kilogram și jumătate fac din acesta un aparat destul de ușor de folosit.
Dacă vrei un aparat performant care să fi sigur că o să își facă treaba bine de fiecare dată atunci poți alege această stație de călcat.
În comparație un cu fier normal acesta poate elimina o cantitate mult mai mare de aburi pentru a îndrepta cutele.
Talpa are un înveliș ceramic de calitate care permite alunecarea ușoară pe majoritatea materialelor textile.
Cantitatea de abur se poate regla pentru a fi suficientă pentru materialul respectiv. Rezervorul de apă este detașabil și are o capacitate de 1,8 litrii.
Acest model are și funcția de călcat vertical cu aburi pe lângă funcția standard de fier orizontal.
Ca și funcții de siguranță stația de călcat de al Tefal are sistemul anti-calcar dar si sistemul de oprire automată. Iar pentru a fi mai ușor de folosit are indicator luminos pentru nivelul de apă.
Cum alegi cel mai bun fier de călcat?
Dacă vrei să ști care este cel mai bun fier de călcat sau care sunt cele mai importante caracteristici ale unui astfel de aparat atunci citește acest articol în continuare.
Tipuri de fier de călcat
Fier de călcat orizontal – standard
Acestea sunt cele mai răspândite modele de fier de călcat. Are o talpă dură și dreaptă care cu care se pot îndrepta cutele de pe haine.
Pentru a folosi un astfel de fier trebuie să ai și o suprafață plană pe care să pui hainele. De cele mai multe ori această suprafață este o masă de călcat.
Hainele se întind pe masa de călcat iar cu ajutorul fierului aceasta este aranjată.
Cele mai multe modele pot scoate și aburi prin talpă pentru un rezultat mult mai rapid de călcat rufele.
Denumirea de fier de călcat orizontal vine de la poziția hainelor atunci când sunt călcate.
Unele modele au și posibilitatea de a dispersa pe haine un jet de apă pentru a le umezi. Astfel o să fie mai ușor de călcat și aranjat.
Fier de călcat vertical – cu aburi
Fierul de călcat vertical este un model tot mai răspândit în ziua de azi. Acestea nu au rezultate la fel de bune ca cele orizontale însă sunt mult mai ușor de folosit.
Hainele trebuie agățate de un cuier iar fierul ce călcat cu aburi este trecut peste acestea. Aburul la acest model este mai puternic și astfel hainele o să se îndreptate din greutatea proprie în zonele unde trece aburul.
Rezultatul nu este perfect însă acesta este un compromis foarte bun de a călca hainele mult mai repede și mai ușor decât un fier de călcat obișnuit.
Acum câțiva ani fiarele de călcat verticale aveau o parte de bază la care era conectat elementul mobil de călcat. La unele modele mai noi toată funcționalitatea este integrată în partea mobilă. Inclusiv rezervorul de apă.
Statie de călcat
Dacă ai multe haine de călcat poți alege o stație de călcat. Aceasta are un rezervor de apă și alte componente pe un element de bază iar fierul de călcat este conectată la acesta.
La o stație de călcat fierul propriu zis este mai ușor pentru că are mai puține componente. Astfel o să fie mai ușor de folosit fierul iar elementele care nu mai sunt în el pot să fie mai mari sau mai puternice.
Moduri de pulverizare aburi
În general un fier de călcat orizontal poate elimina aburul prin talpă și de cele mai multe ori funcționează doar atunci când aparatul este ținut orizontal.
În schimb modelele de fier de călcat vertical pot să elimine aburul în orice poziție se află. La acestea aburul fiind principala metodă de îndreptat cutele.
Atunci când aburul este eliminat vertical este necesar ca hainele să fie agățate undeva iar la cele orizontale este nevoie de o masă de călcat.
Talpa pentru cel mai bun fier de călcat
Una dintre cele mai importante elemente ale unui fier de călcat este talpa acestuia. Materialele din care este făcută și acoperită sunt foarte importante.
Un fier de călcat de calitate are talpa lucioasă și anti-aderentă. Astfel o să fie ușor de curățat după folosire și nu o să se lipească de haine.
La modelele verticale talpa este mult mai mică dar tot trebuie să fie acoperită cu un tratament de calitate.
Talpa de aluminiu este foarte bună conductoare de căldură dar este posibil să se zgârie desul de ușor. Aluminiul mai are și avantajul de a avea o greutate mică și de aceea fierul este mai ușor și mai simplu de manevrat.
Pentru o mai bună rezistență poți alege un fier de călcat cu talpă din oțel. Acesta este mult mai greu decât aluminiul însă este mai eficient în a îndrepta cutele.
Majoritatea modelelor au și o acoperire ceramică peste materialul de bază al tălpii. Aceasta are proprietăți anti-aderente foarte bune.
Ceramica este un material cu o rezistentă mare la zgârieturi și poate conduce căldura bine. Cel mai mare dezavantaj al acesteia însă este faptul că se poate ciobi ușor dacă este lovită.
Meniul și setarea temperaturii
Majoritatea modelelor de fier de călcat au doar posibilitatea de a regla temperatura. Asta este în general suficient pentru a putea călca majoritatea hainelor.
În funcție de material trebuie setată o anumită temperatură. Cel mai bun fier de călcat va avea desenate tipurile de material pe carcasă pentru fi cât mai ușor să alegi setarile pentru ceea ce vrei să calci.
Funcția anti-calcar sau detartrare
În apă sunt anumite minerale care pot să păteze materialul care îl calci. Mai ales atunci când pulverizezi prima dată când s-au depus aceste minerale pe rezervor.
Pentru a evita astfel de probleme fierul care îl alegi trebuie să fie prevăzut cu un mic rezervor care să rețină aceste minerale. Această funcționalitate se numește anti-calcar sau detartrare.
Cablul de alimentare
Un cablu de alimentare mai lung poate să fie mai greu de depozitat însă este foarte util atunci când ai de călcat haine mai mari ca o rochie de exemplu.
Cablul trebuie să fie cât mai flexibil iar pentru aceasta la majoritatea sunt acoperite cu un strat textil si nu din plastic.
Fiind un aparat care consumă destul de multă putere atunci când se încălzește este foarte important ca firele de alimentare să fie groase.
Pentru a fi și mai ușor de folosit alege un model la care cablul se poate roti în zona un intră în fier. Astfel nu va fi încâlcit după o tură în jurul mesei.
Rezervorul de apă
Cu cât rezervorul de apa este mai mare cu atât poți călcat mai multe haine fără a fi necesar să îl umpli. Însă fierul o să fie mai greu cand e plin iar dacă calci puține haine de obicei nu e neapărat necesar.
Un avantaj este ca acest rezervor să fie transparent pentru a vedea câtă apă mai este în el. Trebuie evitată folosirea aburilor fără să mai fie apă în rezervor deoarece se poate deteriora elementul de încălzire.
Alte funcții
Funcția de autocurățare permite curțarea tălpii fierului după ce l-ai folosit. Aceasta este folosită de cele mai multe ori la stațiile de călcat. Această funcție nu trebuie folosită în timp ce calci hainele deoarece poate să lase urme pe acestea.
Pentru reducerea consumului de curent dar și pentru mai multă siguranță cel mai bun fier de călcat are funcția de oprire automată. După câteva minute în care nu este folosit acesta se va opri singur.
Pe lângă aburi la unele haine este necesar să fie umezite cu apă. Pentru acesta fierul trebuie să conțină o duză pentru stropire cu jet de apă.
Pentru a fi mai ușor de depozitat cel mai bun fier de călcat poate avea pe mâner un loc pentru depozitarea cablului de alimentare. Acesta este bine să fie suficient de mare pentru a nu fi necesar să îndoi prea tare cablurile deoarece se pot deteriora în timp.