Cuprins
În ultimii ani munca de acasă s-a răspândit tot mai mult. Dacă vrei să muncești mai mult de 8 ore fără să se lase cu dureri de spate sau oboseală excesivă trebuie să alegi cel mai bun scaun de birou.
În acest articol o să poți afla ce modele de scaune sunt mai eficiente și ce caracteristici are fiecare. Știind toate aceste informații o să poți face o alegere mult mai bună un scaun de birou potrivit.
Recomandări
Un scaun simplu ajustabil doar pe înălțime creat cu materiale de calitate.
Tapițeria este formată din piele ecologică pentru o rezistență mare la uzură dar și pentru a fi cât mai confortabil.
Acest model de la Kring are manerele din plastic acoperite cu un strat moale pentru a crește confortul atunci când stai pe el.
Structura pentru șezut și spătar este realizată din lemn stratificat pentru a mări rezistența fără să crească prea mult greutatea.
Pistonul metalic face legătura între șezut și picioarele din plastic cu roți și oferă o rezistență mare.
Scaun ergonomic QMOBILI Ergohuman Project HI PP
Pentru ca un scaun să fie ergonomic trebuie ca să poată fi ajustat cât mai bune pentru dimensiunile și preferințele fiecăruia.
Acest model are multe reglaje care pot să face scaunul potrivit pentru tine și pentru biroul la care stai.
Tapițeria din plasă o să permită mereu pielii să respire de aceea la acest model nu o să îți fie prea cald sau prea frig atât timp cât în cameră temperatura este plăcută.
Scaun de birou Kring Shape
Pentru un scaun care sa poată fi integrat ușor în orice design interior este nevoie să găsești un model care are multe variante de culoare.
Scaunul de birou Kring Shape se poate alege pe una dintre cele 7 variante de culoare pentru a se potrivi pe gustul fiecăriua.
Acesta este un model simplu cu reglaj doar pe înălțime și se poate roti.
Greutatea maximă pe acest scaun este de 90 kg. Însă roțile sunt de plastic și e posibil să se uzeze în timp.
Cum alegi cel mai bun scaun de birou?
Un scaun de birou o să fie folosit pentru o perioadă destul de lungă de timp de aceea se recomandă alegerea unui model de calitate și rezistent. Fiecare persoană poate avea așteptări diferite de la un astfel de scaun.
Tipuri de scaune de birou
Scaun de birou directorial
Acum au apărut scaune de birou directoriale la mai multe nivele de preț și calitate. De la scaunele cu tapițerie din piele naturală cu un cadru de calitate dar care costă destul de mult la unele modele care ajung să coste doar câteva sute de lei.
Un scaun directorial este construit pe principiul confort și eleganță la cote cât mai înalte. Acestea au de cele mai multe ori șezutul și spătarul moi cu perne sau un strat consistent de burete.
Un astfel de model îți permite să te scufunzi în el și să stai relaxat. Iar datorită reglajelor se poate ajusta astfel încât să ai și o poziție corectă a spatelui atunci când lucrezi.
Multe modele de scaun directorial folosesc material din piele fie naturala fie artificiala. Însă sunt și modele care au tapițerie dintr-o țesătură rezistentă.
Scaun de birou ergonomic
Sunt cunoscute ca fiind cele mai eficiente tipuri de scaune. Acestea au de obicei multe reglaje pentru a obține o poziție cât mai corectă atunci când stai la birou.
Șezutul și spătarul la aceste scaune nu este fabricat dintr-un material moale ci de multe ori este folosită o plasă de material destul de rigidă.
Pentru a menține poziția corectă a corpului este nevoie de un material rigid. Similar cu saltelele ortopedice și aceste scaune sunt suficient de rigide pentru a menține o poziție corectă a corpului.
Scaun cu suport pentru tibie
Scaunele cu suport pentru tibii sunt total diferite de forma scaunelor normale. Acestea au o formă cu un suport care vine lipit de tibia fiecărui picior. Atunci când stai pe scaun partea de șezut este ținută în echilibru de suportul pentru tibie.
Aceste scaune sunt căutate pentru că forțează spatele să stea drept. Sunt construite în așa fel încât doar dacă stai cu spatele drept o să îl poți ține în echilibru.
Un dezavantaj al acestor modele este faptul că nu se pot regla pe înălțime în funcție de biroul la care va fi folosit și de înălțimea fiecăruia.
Materiale folosite pentru un scaun de birou
Tapițeria unui scaun este elementul care face legătura dintre corp și scaun. Cu cât aceasta este mai plăcută la atingere cu atât o să fie mai confortabil scaunul.
Un alt rol al tapițeriei este de a proteja elementele moi ale scaunului împotriva uzurii sau a substanțelor care pot ajunge accidental pe scaun.
Un material de calitate oferă și un aspect frumos scaunului pe care este pus dar și o senzație plăcută la atingere.
Scaune de birou cu tapițerie din piele
Un scaun din piele naturală este una dintre cele mai bune alegeri când vine vorba de rezistentă în timp și confort. Însă are și dezavantaje. Pielea naturală trebuie întreținută pentru a nu se usca în timp. Pe lângă asta are tendința să fie mai rece decât ambientul sau să se încingă atunci când ajung razele soarelui pe ea.
Un scaun din piele naturala este un model scump dar care este făcut din materiale durabile care nu se vor uza prea ușor.
Pielea artificială nu are nevoie de întreținere însă nici nu are aceeași rezistență în timp. Între cele două tipuri de piele există de obicei o diferență destul de mare de preț. Plus că pielea artificială este mai ecologică adică nu provine de la animale.
Scaun de birou din material țesut
Un material ca bumbacul sau lâna poate să fie confortabil și destul de rezistent. Acestea nu dau senzația de rece sau de încins atunci când te pui pe ele ca cele cu piele.
Țesătura nu este rezistentă dacă cumva o să verși lichide pe ea iar acestea se pot infiltra în materialul interior al scaunului.
Scaun de birou cu plasă
Aceste modele asigură o ventilare foarte bună a corpului și nu permit să transpiri pe scaun. Plasa respectivă este și foarte ușor de ușor de curățat și întreținut.
La scaunele cu plasă lipsește parte de burete pentru a fi moale iar confortul este realizat doar din proprietățile plasei respective de a fi elastică.
În general scaunele ergonomice au acest tip de material deoarece pentru a rezista bine în timp plasa este destul de rigidă.
Tipuri de reglaje pentru cel mai bun scaun de birou
Nu toate birourile au aceeași înălțime și nici noi nu suntem la fel. De aceea un scaun trebuie să se poată regla după necesitățile și confortul fiecăruia.
Reglajul pe înălțime este întâlnit la multe tipuri de scaune. Acesta este cel mai important reglaj și o să te ajute să stai corect la birou fără a ține mâinile prea sus sau spatele îndoit pentru a vedea pe monitor sau să poți scrie ceva.
Șezutul se poate regla pe adâncime ceea e îți permite să stai cât mai bine. Printr-o mișcare de translație partea de șezut se poate apropia sau îndepărta de spătar. Această mișcare se numește pe adâncime și o să poți avea o poziție corectă pe spătar.
Reglajul lombar este special pentru partea inferioară a spatelui. Jumătatea de jos a spătarului este partea care se va regla pentru această funcție.
Vrei să stai relaxat sau cu spatele drept pentru o atenție maximă la ceea ce lucrezi? Înclinarea spătarului este reglajul care te va ajuta să schimbi între aceste moduri de folosire. Unele modele au chiar și funcția de leagăn.
Brațele unui scaun de birou trebuie să fie reglabile pentru a fi pe măsura fiecărei persoane dar și pentru a putea să ajungi cât mai aproape de birou atunci când scri la tastatură de exemplu.
Scaun de birou fix sau cu roți
Un scaun de birou fix are picioare stabile fără roți. Acestea nu o să se miște cu tine și o să rămână stabile indiferent de cum stai pe ele. Acestea sunt cele mai recomandate pentru modelele care au funcția de balans la spătar.
Modelele cu roți permit mișcarea ușoară de la o parte a biroului la alta. Este însă și mult mai ușor să îl muți prin casă daca este necesar. Unele modele de scaune au opțiunea de a bloca roțile astfel acestea se transformă în scaune fixe.
Tipuri de roți
Multe modele ieftine au roți din plastic dur. Acestea pot să zgârie podeaua pe care sunt mai ales daca cumva apar crăpături pe roți.
Caută un model care are roți cauciucate sau poți chiar schimba roțile daca acestea au un sistem de prindere standard.
Greutatea
Uneori este nevoie să muți scaunul dintr-o cameră în alta. Dacă acesta este foarte greu și nu are roți o să fie destul de dificil să îl muți.
Unele scaune au o greutate maximă suportată undeva la o sută și ceva de kg. Dacă ai mai multe kilograme ia un model mai rezistent nu unul care este chiar la limită.
Tetieră
Unele modele de scaune au și o tetieră pe care poți sprijini capul. Sunt chiar modele la care aceasta este reglabilă pentru ca poziția să fie cât mai confortabilă iar scaunul mai ergonomic.
În general capul nu este ținut pe tetieră atunci când stai la birou ci mai degrabă o să o folosești atunci când iei o pauză de relaxare.