Cel mai bun telescop astronomic

Observarea cerului a fost o preocupare din cele mai vechi timpuri. Tehnologia permite acum oricui sa poată vedea corpurile de pe cer cu ajutorul unui telescop. Pentru a alege cel mai bun telescop astronomic este bine să aflii câteva informații importante despre asestea.

În acest articol vei putea găsi informații despre ce tipuri de telescoape astronomice sunt și ce are fiecare special.

Recomandări

cel mai bun telescop

Telescop AstroMaster
70EQ

top telescoape

Telescop Seben Star Commander 60/900

cum alegi un telescop astronomic

Telescop Celestron PowerSeeker 70EQ

Cum alegi cel mai bun telescop astronomic?

Alegerea celui mai bun telescop astronomic depinde de mai mulți factori, cum ar fi bugetul, interesele de observație și locația geografică.

Dacă sunteți începător și căutați un telescop bun pentru a învăța mai multe despre observarea cerului, un telescop cu reflector poate fi o opțiune bună. Aceste telescopuri sunt relativ simple și au prețuri accesibile, dar oferă imagini excepționale pentru observarea planetelor și a obiectelor spațiale profunde.

Dacă căutați un telescop mai avansat pentru observarea cerului, un telescop cu refractor poate fi o alegere bună. Aceste telescopuri au o optică de înaltă calitate și sunt bune pentru observarea planetelor și a obiectelor spațiale profunde. De asemenea, sunt mai ușor de manevrat și mai ușoare decât telescopurile cu reflector.

Dacă locuiți într-o zonă cu cer întunecat și aveți un buget mai mare, un telescop cu montură motorizată poate fi o alegere bună. Aceste telescopuri oferă o urmărire automată a obiectelor din cer, astfel încât să puteți vedea imagini clare și stabile pentru o perioadă mai lungă de timp.

Este important să faceți cercetări pentru a afla care este cel mai bun telescop pentru nevoile dvs. de observare și bugetul dvs. existent. Există o gamă largă de telescopuri disponibile pe piață, astfel încât să puteți găsi unul care să se potrivească nevoilor dvs. și să se încadreze în bugetul dvs.

Tipuri de telescop astronomic

Există mai multe tipuri de telescopuri astronomice, inclusiv:

  1. Telescopul cu reflector: Acesta funcționează prin concentrarea luminii prin intermediul unei oglinzi curbe în formă de paraboloid, care o reflectă către un oculare. Telescopurile cu reflector au o optică mai simplă și sunt mai ieftine decât alte tipuri de telescopuri, dar oglinzile pot necesita întreținere periodică.
  2. Telescopul cu refractor: Acesta funcționează prin concentrarea luminii prin intermediul unei lentile aplanatice numite obiectiv, care o concentrează către un ocular. Telescopurile cu refractor au o optică de înaltă calitate, dar lentilele pot deveni încărcate cu praf și necesită întreținere periodică.
  3. Telescopul cu catadioptru: Acesta combină o oglindă și o lentilă pentru a concentra lumina către un ocular. Telescopurile cu catadioptru au o optică de înaltă calitate și sunt ușor de manevrat, dar sunt mai scumpe decât alte tipuri de telescopuri.
  4. Telescopul cu montură motorizată: Acesta are o montură care poate fi controlată prin intermediul unei camere digitale sau a unui computer, astfel încât să poată urmări obiectele din cer automat. Aceste telescopuri sunt ideale pentru observații pe termen lung și pentru observarea obiectelor spațiale profunde, dar sunt mai scumpe decât alte tipuri de telescopuri.

Telescop cu reflector

Un telescop cu reflector este un instrument optic care utilizează o oglindă concavă pentru a concentra lumina de la obiectul observat și pentru a forma o imagine mai mare a acestuia. Oglinda din telescopul cu reflector este în general mai mare decât lentila care se folosește într-un telescop cu refracție, ceea ce face acest tip de telescop mai puțin portabil, dar mai ieftin de fabricat.

Telescopul cu reflector poate fi de două tipuri: cu o oglindă principală mare și o oglindă mică, numit telescop cu oglindă principală (sau telescop cu oglindă Newton), sau cu două oglinzi mari, numit telescop cu oglindă călătoare (sau telescop cu oglindă Cassegrain). Ambele tipuri de telescop cu reflector au avantaje și dezavantaje, dar în general, telescopul cu oglindă călătoare are o imagine mai bună și o distanță focală mai mare, ceea ce îl face mai adecvat pentru observarea obiectelor aflate la o distanță mare, cum ar fi planetele din sistemul nostru solar.

Telescop cu refracor

Un telescop cu refracție este un instrument optic care utilizează o lentilă cilindrică sau conică pentru a concentra lumina de la obiectul observat și pentru a forma o imagine mai mare a acestuia. Lentila din telescopul cu refracție este în general mai mică decât oglinda care se folosește într-un telescop cu reflector, ceea ce face acest tip de telescop mai portabil, dar mai scump de fabricat.

Telescopul cu refracție poate fi de două tipuri: cu o lentilă principală mare și o lentilă mică (numit telescop cu lentilă dublă sau telescop cu lentilă), sau cu o lentilă principală mare și o oglindă mică (numit telescop cu lentilă și oglindă, sau telescop cu lentilă și catadioptru). Ambele tipuri de telescop cu refracție au avantaje și dezavantaje, dar în general, telescopul cu lentilă dublă are o imagine mai clară și o distanță focală mai mare, ceea ce îl face mai adecvat pentru observarea obiectelor aflate la o distanță mare, cum ar fi planetele din sistemul nostru solar.

Telescopul cu catadioptru

Un telescop cu catadioptru este un instrument optic care utilizează atât o lentilă, cât și o oglindă pentru a concentra lumina de la obiectul observat și pentru a forma o imagine mai mare a acestuia. Telescopul cu catadioptru este un tip de telescop cu refracție, deoarece utilizează o lentilă principală pentru a concentra lumina, dar are și o oglindă care reflectă lumina spre lentilă.

Oglinda din telescopul cu catadioptru este în general mai mică decât lentila, iar aceasta este poziționată în spatele lentilei, în apropierea focarului. Lumina intră prin lentilă, apoi este reflectată de oglindă spre lentilă din nou, apoi este concentrată și formează o imagine.

Telescopul cu catadioptru are avantajul de a oferi o distanță focală mai mare și o imagine mai clară decât un telescop cu refracție care utilizează doar o lentilă, dar este mai greu și mai scump de fabricat decât un telescop cu reflector.

Telescopul cu montură motorizată

Un telescop cu montură motorizată este un telescop care are mecanisme automate pentru a-l poziționa și a-l urmări pe cer în timp ce observați diferite obiecte. Montura motorizată este o platformă rotativă care susține telescopul și care poate fi controlată prin intermediul unui computer sau al unui dispozitiv de control manual.

Telescopul cu montură motorizată poate fi programat să urmărească anumite obiecte din cer, cum ar fi planetele, stelele sau galaxiile, în timp ce observați. Aceasta vă permite să vedeți obiecte aflate la distanțe mari fără a trebui să vă mișcați telescopul manual. De asemenea, montura motorizată poate compensa mișcarea Pământului în jurul axei sale, ceea ce înseamnă că obiectele observate vor rămâne fixe în cadrul vizorului telescopului în timp ce observați.

Telescopul cu montură motorizată este ideal pentru observarea obiectelor din cer pe o perioadă mai lungă de timp, deoarece vă permite să vedeți obiecte aflate la distanțe mari fără a trebui să vă mișcați telescopul manual. De asemenea, este ideal pentru fotografierea cerului, deoarece permite poziționarea precisă a telescopului pentru a obține imagini clare ale obiectelor din cer.

Etichete: , , ,
Scroll to Top
Scroll to Top