Cuprins
Tehnologia a avansat enorm in ultimii ani iar la televizoare chiar se vede diferenta. Pe cele vechi se putea vedea ceea ce se transmite de catre televiziuni si atat. Acum prin adaugarea conexiunii la internet si unei viteze mari de procesare sunt un fel de calculatoare cand vine vorba de video, imagini sau sunet. Cel mai bun televizor are aplicatii speciale pentru Youtube, Facebook, Netflix si cam orice companie mare de distributie media.
In acest ghid voi descrie ce sunt caracteristici ca: smart Tv, LED, Oled, HDR sau 4k, dar si alte detalii importante pentru a alege cel mai bun televizor.
Recomandari cel mai bun televizor
1. Televizor JVC LT-32VAH3000
Acest televizor este un model care se incadreaza foarte bine la capitolul ieftin si bun. Ecranul nu e mare ci doar de 80 cm dar este suficient pentru un dormitor sau o camera mai mica.
Un Smart TV cu sistem de operare Android inseamna o gramanda de aplicatii care se pot instala pe acesta. Are un procesor cu 4 nuclee care va rula desul de bine toate aplicatiile instalate.
2. Televizor Sony 55A80J
Sony este deja o companie cunoscuta pentru produsele de calitate. Modelul de televizor A80J este OLED care va reda o imagine foarte clara pe care detaliile se vor vedea exraordinar.
Faptul ca are Chromecast integrat permite o multitudine de conexuni fara fir de la la telefon la laptop si alte gadget-uri de prin casa.
Pe langa conexiunea cea mai importanta – WiFi – acesta mai are o gramada de alte metode de conectare cu fir dar asta e normal la un televizor la pretul acesta.
Compania Sony a creat o multitudine de tehnologii proprii de prelucrare a sunetului care vor ajuta la crearea unei imagini impecabile care sigur te va incanta.
3. Televizor LG OLED55BX3LB
Cei de la LG aduc televizoare tot mai bune si la preturi mai mici decat competitia. Acest model are un ecran Oled care va crea o imagine exceptionala indiferent la ce va fi folosit.
Televizorul LG OLED55BX3LB a fost creat cu gandul la fanii de jocuri, acesta avand caracteristici similare cu monitoarele de gaming. In combinatie cu un ecran OLED si o diagonala mare detaliile din jocuri se vor vedea foarte bine.
Si la capitolul design acest televizor are un atu ecranul fiind foarte subtire. Dar ca si alte modele partea electronica este intr-o parte mai groasa la baza acestuia. In schimb la telecomanda se putea lucra mai mult la design.
4. Televizor Samsung 50TU7172
Un televizor smart la un pret excelent. Acesta este unul dintre cele mai bine vandute televizoare din Romania chair daca nu este cel mai performant de pe piata.
Modelul TU8072 de la Samsung are 6 variante de diagonala de la 108 cm pana la 189 cm toate la o rezolutie 4K UHD ceea ce nu e foarte bine pentru o diagonala cea mai mare. Dar daca e privit de la o distanta de peste 3-4metri acest detaliu se poate ignora.
Acest televizor are cate putin din toate: un mod special pentru jocuri pentru a reduce intreruperile, functia Mirroring pentru a putea reda imagini si video de pe dispozitivele Apple si Android
5. Televizor Philips 50PUS8536
Modelul PUS8545 de la Philips este probabil unul dintre cele mai Smart televizoare. In primul rand are sistem de operare Android ceea ce deschide multe posibilitati de la o multitudine de aplicatii la control vocal inteligent cu Google Assistant si pana la posibilitatea conectarii cu alte dispozitive smart din casa (cum ar fi sistemul de iluminat inteligent)
O alta functie impresionanta este lumina ambientala din spatele televizorului. Aceasta repeta culorile predominante care sunt in acea zona de ecran.
Un ghid pe scurt
Sa incepem cu o descriere scurta a celor mai importanti factori urmand a intra in detalii mai jos.
- Dimensiunea ecranului – cat mai mare mai ales daca si camera in care este pus este mare.
- Rezolutia – rezolutie mai mare inseamna calitate buna a imaginii. Dar depinde de ceea ce este redat pe ecran.
- HDR – Are ca efect o imagine mai clara
- Refresh rate – numarul e imagini pe secunda. Cu cat mai mare mai bine.
- Conexiuni – daca sunt mai multe e mai usor sa conectezi televizorul la diferite dispozitive. Cateva dintre acestea sunt: HDMI, Optic, RCA, Bluetooth, Wifi, Ethernet, Jack si altele.
Dimensiunea ecranului
Fie ca esti interesat de un televizor cu functii de baza sau vrei cel mai bun televizor Smart, dimensiunea ecranului este un element esential ce trebuie avut in vedere.
Ecranul poate sa varieze intre 50cm si chiar peste 250cm. Atentie insa in cazul in care televizorul trebuie incadrat intr-un anumit spatiu, ca aceasta este dimensiunea pe diagonala, inaltimea si latimea pot sa varieze de la un model la altul.
Pentru alegerea variantei optime a dimensiunii ecranului trebuie sa avem in vedere:
- Locul unde va fi montat televizorul – sa se verifice daca dimensiunile se incadreaza.
- Distanta de unde ne uitam la el – ar trebui sa fie minim de 3 ori diametrul ecranului. Dar in functie de rezolutie aceasta poate sa scada dupa cum voi explica mai jos.
- Si bineinteles pretul – De multe ori de la o dimensiune de ecran la altul pretul se dubleaza sau chiar mai mult.
Tinand cont de conditiile de mai sus recomand diagonala cea mai mare posibila care se incadreaza un buget si este pe placul tau.
Ce rezolutie are cel mai bun televizor?
Rezolutia unui televizor este numarul de pixeli care ii are ecranul acestuia. Daca avem 2 ecrane cu aceasi diagonala si rezolutii diferite inseamna ca unul are pixelii mai mici si de aceea sunt mai mult pe aceeasi suprafata.
Pixelii sunt organizati in linii si coloane de exemplu 1920(linii)x1080(coloane), Pentru a le recunoaste mai usor au aparut diferite denumiri comerciale dupa cum urmeaza:
Denumire comerciala | Denumire standard | Pixeli coloane x linii |
SD | 480i sau 576i | 640X480 pana la 1048×476 |
HD | 720p | 1280×720 |
Full HD | 1080p | 1920×1080 |
QHD sau Quad HD | 1440p | 2560×1440 |
4k | 2160p | 4096×2160 |
8k | 4320p | 8192×4320 |
Mai exista si exceptii ale dimensiunilor dar sunt foarte putin folosite in cazul televizoarelor. Un detaliu mai des intalnit este denumirea comerciala la care se adauga UHD, de exemplu 4k UHD. In acest caz numarul de coloane de pixeli este putin mai mic (4k UHD = 3840×2160) iar ecranul este cu inaltime mai mica.
Pe langa calitatea detaliilor rezolutia ecranului poate sa determine si distanta minima de la care poate fi privit un ecran. Distanta amintita mai sus, de 3 ori diagonala ecranului, este calculata pentru rezolutia HD. Aceasta inseamna distanta minima de la care nu se vor mai vedea pixeli si imaginea va fi buna. La rezolutii mai mari distanta aceasta poate sa scada deoarece pixelii sunt mult mai mici si mai greu de observat. In acest fel la un televizor 4k aceasta distanta poate sa ajunga la mai putin de 1,5 x diametrul ecranului.
Cu cat rezolutia este mai mare cu atat imaginea va avea mai multe detalii. Dar asta doar daca si ceea de e redat are o rezolutie cel putin egala cu cea a televizorului. Recomand un televizor 4k deoarece aceasta rezolutie devine tot mai raspandita si au aparut chiar si televiziuni care transmit in 4k. Un televizor cu rezolutia de 8k e evident mai bun dar inca se gasesc mai rar video-uri si filme care sa fie inregistrate la aceasta calitate.
HDR – O imagine imbunatatita
Multe dintre televizoarele noi au in denumire si acronimul HDR. Acesta denumire provine din engleza de la High Dynamic Range si are ca si rezultat obtinerea unei imagini cu paleta de culori mai larga, lumionzitate imbunatatita si gradatie mai fina intre nuantele de negru si alb.
Un al aspect foarte important al acestei functii este capacitatea de a prelua imagini in conditii de lumina reduse. Evident pentru asta si camera video trebuie contina aceasta functionalitate.
Din ce in ce mai multe clipuri video si filme sunt create in acest fel deoarece imagina este mai buna.
Chiar daca aceasta tehnologie a aparut odata cu rezolutia 4k putem gasi functia HDR si la ecrane noi cu rezolutie mai mica.
Refresh rate – miscari mai fluente
Refresh rate-ul reprezinta numarul de imagini ce apar pe ecran intr-o secunda. Sau daca vine vorba de camera video refresh rate-ul reprezinta numarul de imagini care este preluat intr-o secunda penru a crea un video. Acesta se masoara in cadre pe secunda sau in engleza FPS(frames per second)
Majoritatea televizorelor mai vechi au un refresh rate de 30 FPS. Acum televiziunile si camerele video au mai evoluat si au inceput sa inregistreze cu mai multe cadre pe secunda la filmare.
Cu cat stai mai departe de ecran cu atat e mai greu sa vezi diferenta dintre mai multe sau mai putine cadre pe secunda.
Un refresh rate mare are sens mai ales la jocuri unde e important sa vedem imagini care se misca foarte repede. Pentru vizionarea de filme sau alte videouri nu e atat de important sa fie cu un refresh rate mare. Cu toate acestea recomand un model cu cel putin 60FPS.
Conexiuni
Majoritatea televizoarelor moderne au o multime de posibilitati de conectarea cu alte dispozitive. Iar pentru a alege cel mai bun televizor trebuie verificat sa aiba cele mai utile conexiuni pentru tine.
Cele mai raspandite tipuri de conectare sunt:
Hdmi
Cel mai raspandit mod de conectare pentru audio si video digital. De cele mai multe ori HDMI se foloseste pentru a transmite imaginea spre televizor. Dar pe langa asta se mai poate transmite sunetul catre un soundbar de exemplu.
RCA
Folosit pentru semnal audio si video analogic. Din cauza dimensiunilor conectorilor si a pierderilor de calitate se foloseste destul de rar. Aceste conexiuni se mai folosesc pentru a transmite semnal audio de putere mai mare de exemplu de la amlificator la boxe.
Jack
De obicei se transmite doar semnal audio iar aceasta iesire este specifica pentru casti sau intrare intr-un amplificator.
Cablul optic
Sau fibra optica – este o conexiune in care semnalul este transformat in pulsuri de lumina iar acestea sunt transmise printr-o fibra optica. Acest cablu este folosit doar pentru a transmite semnal audio catre un receptor care il va converti inapoi in semnal electric pentru a fi amplificat. Un avantaj al acestei conexiuni este faptul ca pierderile de calitate sunt foarte mici.
Conexiunea prin fibra optica se foloseste cel mai des pentru a conecta televizorul la un soundbar.
USB
La aceasta mufa se pot conecta mai multe dispozitive cum ar fi:
– memorii USB sau HDD pentru a rula video sau audio.
– telefonul mobil pentru a rula video sau audio pe televizor.
– memorii USB pentru a face update la firmware-ul televizorului
De notat ar fi ca si televizorul trebuie sa suporte tipul de memorie respectiv. De exemplu un HDD nu poate fi conectat daca televizorul nu are suport software pentru acesta.
Wifi
Cea mai folosita metoda de conectare fara fir la internet. Cele mai multe televizoare smart au nevoie de aceasta functie pentru a putea fi folosite functiile de televizor inteligent.
Pe langa conexiuea la internet prin Wifi se mai pot conecta si alte dispozitive la televizor cu ar fi telefonul mobil, laptop sau o tableta. De exemplu daca ambele au posibilitatea de partajare ecran atunci se pot conecta pentru a vedea ceea ce se afisaza pe telefon si pe ecranul televizorului.
Ethernet
Aceasta este cea mai sigura si mai rapida conexiune la internet. De obicei se foloseste strict pentru a conecta televizorul la serviciile online dar mai sunt situatii in care prin intermediul routerului se vor conecta mai multe dispozitive la televizor.
Bluetooth
Este cea mai folosita metoda de comunicare fara fir dintre 2 dispozitive electronice din ziua de azi.
Desi are multe alte posibilitati comunicatia prin bluetooth este folosita in cele mai multe cazuri pentru a conecta televizorul la un sistem audio sau casti.
Cablul Coaxial
Aceasta este conexiunea standard pentru cablul tv. Aceasta este se intalneste si la toate televizoarele vechi.
LCD, Led LCD sau Oled
Cele mai raspandite modele de televizoare acum sunt cele care au un ecran cu cristale lichide(LCD) iar sistemul de iluminare foloseste LED-uri cu denumirea de Televizor LED.
Ecranul cu cristale lichide (LCD) are elemente care cu ajutorul electricitatii pot colora pixelii in anumite culori. Dezavatajul ecranelor LCD este ca acestea doar coloreaza ecranul. Pentru a vedea imaginea este nevoie ca acesta sa fie iluminat. Ecanele LCD mai vechi au un sistem de iluminare cu ajutorul un sistem cu neon care sunt montate in spatele ecranulul. Problemele acestui sistem sunt consumul mare de energie si neuniformitatea luminii pe suprafata ecranului.
Pentru a rezolva aceasta problema au fost introduse sistemele de luminare din spatele ecranului cu LED. Acestea consuma mult mai putina energie si lumina este mai uniforma.
Pe de alta parte ecranele OLED(denumirea vine de la Organic Light Emitting Diode ) au un sistem de functionare total diferit. Aceste ecrane sunt realizate din foarte multe led-uri multicolore care creaza imaginea dar emit si lumina in acelasi timp. Acest tip de afisare este mai bun decat cele LCD deoarece imaginea este mult mai buna. Dar fabricarea unui OLED este mai scump decat crearea unui ecran LCD.
Cel mai bun televizor va fi smart sau nu?
Aceasta alegere este in functie de preferintele fiecaruia si de scopul respectivului aparat. In general este de preferat ca televizorul sa contina si elemente smart dar orice functie suplimentara va creste pretul. Un alt aspect de avut in vedere pentru elementele de smart tv este frecventa si numarul de nuclee al unui televizor. Frecventa mai mare si mai multe nuclee vor rezulta in functionare mai rapida.
Frecventa procesorului este, de obicei, data in GHz la care se mai adauga numarul de nuclee al acestuia de exemplu Quad Core la 1,4GHz inseamna 4 nuclee fiecare avand frecventa maxima 1,4GHz.
Pe unele modele de televizoare este posibil sa se instaleze si anumite aplicatii cum ar fi:
- Youtube
- Netflix
- HBOGo
- Prime Video
- si alte aplicatii mai mult sau mai putin utile.
Cum sa alegi cel mai bun televizor
Avem pe piata o multime de modele de televizoare pentru orice buget. Pretul difera in functie de:
– caracteristicile televizorului – discutate anterior
– design – trebuie sa iti placa cum arata si cat de subtire e
– cat de nou este modelul pe piata – ultimele modele aparute vor fi mai scumpe dar de multe ori au functionalitati mai intresante.
– Pretul – cel mai mic pret la care poti achizitiona un televizor care iti place.
Alegerea celui mai bun televizor se poate face in functie de care dintre caracteristicile de mai sus sunt importante sau se poate alege un model care are cat mai multe dintre acestea si o putere de procesare cat mai mare.