Cel mai bun termostat pentru centrala

Cum alegi cel mai bun termostat? Afla din acest articol care sunt cele mai importante caracteristici si functii ale unui termostat si o sa fie mai usor sa il alegi pe cel mai potrivit.

Cand vine vorba de controlul temperaturii de acasa stim ca e nevoie de un termostat. Acesta poate fi folosit pentru incalzirea sau racirea casei in functie de aparatul la care se poate conecta.

Pe langa confortul termic cel mai bun termostat o sa ajute si la scaderea facturilor pentru incalzire sau racire. Modelele mai performate pot fi programate ca centrala sa functioneze cat mai eficient posibil. Un termostat inteligent poate sa invete din programul tau zilnic si sa controleze centrala sa functioneze la minim atunci cand nu este nimeni acasa.

Recomandari top 5

1. Termostat inteligent PNI CT36

Cel mai bun termostat PNI
Termostat PNI CT36

Cu termostatul inteligent PNI CT36 poti avea mereu acces la temperatura din casa. Acesta se conecteaza la telefonul mobil prin wireless si poate fi controlat prin aplicatia Tuya Smart.

Conexiunea la internet este posibila doar daca routerul functioneaza la o frecventa de 2.4GHz.

Acest termostat are un design frumos si un ecran LCD monocrom. Cu ajutorul acestui tip de ecran bateriile o sa tina mai mult deoarece consuma mai putin decat un ecran color.

Acesta este format din 2 unitati emitator si receptor. Receptorul se leaga direct la centrala cu fire. Emitatorul poate sa fie montat pe perete sau mai are si suport pentru a putea fi pus pe mobilier sau pe masa.

Pe langa controlul de pe telefonul mobil setarile si programele termostatului se mai pot modifica si de pe butoanele aflate sub ecran. Daca nu vrei sa folosesti conectarea la internet poti sa il folosesti ca un termostat clasic.

Acesta are un sistem de masura precis a temperaturii care poate functiona cu o histereza de doar 0.2 grade C. Asta inseamna ca temperatura in camera o sa fie foarte aproape de cea care o setam noi.


2. Termostat de ambient Computherm Q7 RF

Top termostate Computherm Q7 RF
Termostat Computherm Q7 RF

Daca vrei in termostat de la o companie consacrata pe acest domeniu atunci o alegere foarte buna este termostatul de ambient Computherm Q7 RF.

Acesta are un ecran simplu si mic dar care arata destul de multe informatii. Este format din 2 componente un receptor si un emitor.

Modelul Q7 de la Computherm este un termostat programabil fara fir care a fost testat cu succes de multe persoane. Acesta nu are un design exceptional dar este un model mai vechi care a rezistat pe piata datorita performantelor sale.

Pentru a fi programat se folosesc butoanele care se afla in partea de jos. Cand nu sunt folosite acestea sunt acoperite de un capac pentru a da un aspect simplist termostatului.

Transmisia de date intre emitor si receptor se face la o frecventa de 868.35MHz. La aceasta frecvent conexiunea este stabila si distanta poate sa ajunga pana la 50m intre aparate.


3. Termostat de ambient fara fir neprogramabil Motan HT-220 SET

O alegere excelenta pentru case noi sau locuinte la care deja construite deoarece este un model fara fir.

Termostatul Motan se monteaza ca un intrerupator pe perete. Acesta se alimenteaza la 230V si si poate sa controleze centrala pe gaz dar si sistemul de incalzire in padoseala.

Dupa configurare de pe aplicatie de telefon se pot configura toate functiile termostatului. De la setarea temperaturii si pana la configurarea unui program pentru fiecare zi in parte.

Acest termostat are un aspect foarte frumos si multe functii interesante.


4. Termostat de ambient inteligent EvoSmart™ WT-20

Top termostate EvoSmart
Termostat EvoSmart WT-20

Daca vrei un termostat cu functii smart care sa poata fi controlat de la serviciu sau sa poti da drumul la cadura atunci cand te intorci acasa din concediu o alegere foarte buna este EvoSmart™ WT-20.

Acest termostat este format din 2 componente. Receptorul care se monteaza la centrala are un aspect simplist cu doar 2 butoane fizice si 2 led-uri de stare.

Emitatorul are un fundal negru cu caractere albe. Acesta are un design frumos iar ecranul cu fundal negru arata foarte bine. Pentru ca bateriile sa tina mai mult timp nu s-a folosit un ecran color.

Setarile se pot face de pe telefon sau de pe butoanele sensibile la atingere situate sub ecran.


Cum alegi cel mai bun termostat?

Atunci cand cauti un termostat trebuie sti ce detalii si caracteristici sa evaluezi pentru a face cea mai buna alegere. Sunt pe piata o multime de modele fiecare avantaje si dezavantaje. De aceea am creat acest ghid pentru a te ajuta sa faci o alegere cat mai potrivita.

Un termostat trebuie sa ajute la crearea unei ambiante placuta in casa dar si pentru a controla sistemul de incalzire sau racire pentru a consuma cat mai putina energie.

Tipuri de termostat

Termostatele se impart in 4 categorii de baza dupa modul de functionare: neprogramabile, programabile, cu Wi-Fi si termostate inteligente. Cu cat au mai multe functii cu atat sunt mai scumpe. Totusi pentru o eficienta termica maxima si un confort sporit acasa trebuie sa alegi un termostat inteligent.

Termostate neprogramabile

Sunt cele mai simple termostate si sunt utile mai ales atunci cand tot timpul e cineva acasa iar termperatura trebuie sa fie aproximativ constanta. Atunci cand vrei sa schimbi termperatura trebuie sa schimbi setarea termostatului. Acesta nu va schimba automat temperatura din casa atunci cand dormi sau cand esti plecat de acasa.

Totusi un termostat neprogramabil de calitate va fi eficient energetic comunicand centralei termice cand si cat sa functioneze doar atat cat e necesar pentru a mentine temperatura in casa.

Termostat programabil

Un termostat programabil o sa il poti seta ajusteze o temperatura de zi si una de noapte. Majoritatea au cateva programe pentru fiecare zi din saptamana. In acest fel poti sa setezi mai multe termperaturi pe parcursul unei zile. Poti seta in zielele lucratoare sa functioneze la o temperatura mica atat cat esti plecat de acasa. In acest fel centrala termica nu mai trebuie sa consume atat de multa energie reducand consumul de energie si implicit facturile.

In timpul zilei cand te misti prin casa nu e nevoie de o temperatura mare pentru a te simti confortabil. Pe cand noaptea este bine sa mai cresti cu 1 grad sau poate chiar 2 pentru a fi cat mai confortabil. Odata setate programele acest tip de termostat o sa mentina o temperatura potrivita in casa fara sa mai fie reglat.

Termostat cu Wi-Fi

Termostatul cu Wi-Fi se poate conecta la internet cu ajutorul unui router wireless. In acest fel o sa poti modifica setarile de pe telefon, tableta sau calculator. Un termostat cu Wi-Fi este si un termostat programabil. Dar cu ajutorul acestuia ai libertatea sa schimbi programul atunci cand ajungi tarziu acasa sau daca mai ramai o zi in concediu.

Acest tip de termostat este in special util pentru cei care vor sa poata controla permanent temperatura din casa.

Termostat inteligent

Daca ai o casa cu sisteme inteligente atunci pentru o integrare simpla este recomandat sa alegi un termostat inteligent. Unele modele pot invata in timp obiceiurile tale si seteaza temperatura corespunzator. O sa invete cand ajungi acasa si pleci in fiecare zi. Astfel va putea eficientiza la maxim consumul de energie.

Multe astfel de modele au posibilitatea de reglare prin comenzi vocale si sunt compatibile cu Google Assistant, Amazon Alexa sau Siri de la Apple. Si termostatele inteligente se pot conecta la internet prin Wi-Fi si pot fi controlate de pe orice dispozitiv compatibil si de oriunde ai acces la internet.

Termostatele inteligente sunt cele mai scumpe modele dar au si multe functii utile.

Tipul aparatului de ajustare a temperaturii

In majoritatea cazurilor un termostat trebuie sa controleze o centrala termica. Majoritatea termostatelor sunt compatibile cu aceste aparate. Dar daca avem incalzire in pardoseala sau o vrem sa controlam un aparat de aer conditionat trebuie sa alegem un aparat care sa fie compatibil cu acesta.

Orice centrala termica are si un termostat intern dar acesta nu este suficient deoarece este de obicei folosit pentru controlul lichidului de incalzire sau racire. Un al doilea motiv este faptul ca acest termostat este situat direct pe aparat si nu o sa poti seta temperatura dorita in alta camera.

Cel mai bun termostat este cel care poate sa controleze mai multe aparate simultan. Astfel odata reglat acesta va porni incalzirea sau racirea astfel incat temperatura sa fie optima in casa.

Un termostat poate sa fie conectat la mai multi senzori de termperatura existand posibilitatea de a regla temperatura in fiecare camera separat. De cele mai multe ori pentru un asfel de sistem avem un aparat central care controleaza mai multe termostate de calorifer. Acestea regleaza cantiatatea de apa care ajunge in caloriferul respectiv.

Cel mai bun termostat cu fir sau wireless?

Un termostat cu fir are un cablu cu care se conecteaza la sistemul de incalzire. Acesta nu mai este compus din 2 dispozitive si de aceea este de multe ori mai ieftin.

Dar pentru a controla termperatura intr-o camera diferita de cea in care e centrala trebuie montat un fir pana in acea camera. Daca se monteaza firul prin pereti la contructie nu o sa mai fie alte probleme dar daca nu o sa fie destul de inestetic un fir prin casa.

Pentru a scapa de grija firelor se foloseste un termostat wireless. Acesta este format din 2 componente: un emitator care este partea mobila si un receptor care este partea care se monteaza la centrala. Receptorul are un cablu pana la centrala si de obicei este alimentat de la priza.

Distanta pana la care functioneaza depinde de tipul de comunicatie fara fir si de calitatea componentelor din emitor si din receptor. Rolul receptorului este sa primeasca mesajul si sa porneasca sau sa opreasca sistemul de climatizare.

Emitatorul are partea de afisare si masurare a temperaturii precum si setarea programelor. Acesta va trimite mesajul de comunicatie catre receptor.

Ce e histereza?

Atunci cand temperatura ajunge la valoarea setata de noi e posibil ca, datorita erorilor de masura, sa avem multe porniri si opriri consecutive ale centralei. De exemplu daca setam 22 de grade o masurare ar putea sa fie 21.9 iar urmatoarea sa fie 22.1 si tot asa.

De aceea este necesara histereza. Daca temperatura a ajuns la 22 de grade si avem o histereza de 0.5 grade inseamna ca pentru a porni din nou centrala temperatura trebuie sa scada la 21.5.

O histereza prea mica poate sa defecteze sistemul de incalzire iar din cauza unei histereze prea mare temperatura din casa nu o sa fie stabila.

De cele mai multe ori aceasta are valori intre 0.1 si 2 grade Celsius. Cu cat citirea temperaturii se face mai precis si mai stabil cu atat e posibila o histereza mai mica. Dar pentru performante mai bune trebuie termostate de calitate mai mare care sunt de cele mai multe ori si mai scumpe.

Sensibilitatea si acuratetea

Cu cat citirea temperaturii este mai sensibila cu atat reglarea se poate face mai precis. De exemplu termostat cu masurarea temperaturii cu o sensibilitate de 0.1 grade este mult mai precis decat unul cu o sensibilitate de 1 grad. Precizie mai mare inseamna un mai mult confort.

Unde se poate monta un termostat

Un termostat se poate monta in mai multe feluri. Daca avem un termostat cu fir atunci acesta trebuie montat in apropierea centralei pentru a evita cabluri inestetice prin casa. Un termostat fara fir poate fi pus pe mobila daca are suport sau prins de perete cu suruburi.

Termostatul trebuie sa se afle cam la jumatatea distantei dintre podea si tavan deoarece caldura se ridica iar jos e mai rece. Atunci cand masoara termperatura trebui sa fie o medie astfel incat temperatura resimtita de noi sa fie mai cea potrivita. Desigur ca daca e absolut necesar se poate monta si sus si se regleaza o termperatura mai mica sau se monteaza jos si se regleaza o temperatura mai mare.

Un alt tip de termostat este robinetul cu cap termostat. Acesta se monteaza la calorifere pe robinetul care regleaza cantitatea de agent de incalzire prin calorifer. Acesta deschide sau inchide fluxul de lichid din caloriferul respectiv in functie de temperatura ambianta. Cu acest tip de termostat se poate controla temperatura din fiecare camera. Senzorul de temperatura se afla foarte aproape de calorifer ceea ce e un dezavantaj al acestui model.

Orice tip de termostat trebuie montat undeva sa nu fie foarte aproape de geam dar si cat mai departe de sursele de caldura. Preferabil ar fi sa fie montat in locul in care petreci cel mai mult timp in camera. Astfel acesta o sa controleze temperatura astfel incat in acel punct o sa fie ideala.

Termostat de contact

Un termostat de contact este lipit de o suprafata care trebuie sa se incalzeasca. Acesta are de cele mai multe ori rolul de protectie la supraincalzire. De obicei acesta trebuie montat pe o suprafata buna conductoare de caldura cum este metalul. La o centrala termica acest tip de termostat poate sa controleze pompa care recircula apa prin calorifere.

Termostat cu imersie

Un alt model de siguranta este termostatul cu imersie. Acesta are o tija de masurare a temperaturii care este scufundata in lichidul care trebuie controlat. Prin imersia in lichid termperatura este mult mai precis citita si reactia este mai rapida la variatii bruste ale temperaturii. Acesta este similar cu cel de contact dar este mai eficient. Montarea este mai dificila deoarece rezervorul trebuie sa aiba o gaura in care sa se monteze respectivul termostat.

Sistemul de prindere trebuie sa se potriveasca la termostat cu ce avem pe rezervor pentru a functiona corect.

Ce alte functii si accesorii are cel mai bun termostat?

Unele termostate inteligente au mai multe dispozitive pe care le controleaza sau de la care citesc temperatura. Toate functioneaza cu baterii si este foarte util sa stim care este starea acestora pentru a fi inlocuie si schimbate la timp.

La modelele care se monteaza pe perete au un suport care se prinde de perete si acesta este prins cu dibluri de perete sau lipit cu banda adeziva.

Cu cat termostatul are un ecran mai mare cu atat o sa arate mai multe informatii pe acesta. Nu este necesar ca ecranul sa fie color pentru a afisa multe informatii. In schimb un ecran color arata mult mai bine.

Daca termostatul nu a fost fabricat in Romania cel mai probabil va avea temperatura in grade Celsius si Fahrenheit. Cand alegi un model sa te asiguri ca are si grade Celsius.

Producatori

Atunci cand alegi un termostat este cel mai bine sa alegi o companie care are experienta in producerea lor. Cu cat au creat mai multe dispozitive de acest fel cu atat e mai putin probabil ca acestea sa fie cu probleme.

Printre cei mai importanti producatori de termostate sunt: Salus, Computherm, PNI, Beok, Honeywell, Bosch, Ferolli si Siemens.

Etichete: , , , , ,
Scroll to Top