Cel mai bun umidificator de aer in 2022

Cum alegi cel mai bun umidificator de aer pentru acasa? Afla in acest articol ce tipuri sunt si care sunt caracteristicile cele mai importante.

Atunci cand scade mercurul in termometre incepe sa scada si umiditatea din interiorul caselor noastre. O umiditate scazuta nu e deloc prielnica pentru sanatate. Aceasta poate cauza uscarea pielii sau alte iritatii si favorizeaza simptomele de raceala si gripa.

Umiditatea scazuta poate cauza uscarea si iritarea cailor nazale fapt care duce la inflamare si impiedica drenarea naturala a mucusului (conform theHealthy.com) .Iarna aerul de afara are umiditate scazuta si folosim sursele pentru incalzirea locuintei irautatesc situatia. Aceasta umiditate scazuta poate foarte usor sa ususce si sa inflameze sinusurile.

Un umidificator de aer este o alegere foarte buna pentru a scapa de aceste griji deoarece o sa redea umiditatea aerului care il respiram. In acest fel poti sa eviti multe probleme aparute in aceasta perioada ca: piele crapata, sangerari din nas, curgerea cronica a nasului, congestia nazala, astm, gura si gautul uscate si altele.

Recomandari

Recomandari top 5

1. Umidificator de aer cu ultrasunete Vivamax

Top cel mai bun umidificator cu ultrasunete Vivamax
Umidificator cu ultrasunete Vivamax

Daca ai o umiditate foarte scazuta in camera umidificatorul de aer Vivamax poate sa te ajute cu o eficienta mare datorita capacitatii de umidificare de 300ml/ora. Adica la fiecare 3 ore jumatate in aerul din camera este dipersat un litru de apa.

Aceta e un tip de umidificator cu apa rece si este recomandat pentru incaperi de pana la 25mp.

Rezervorul nu o sa necesite o reumplere prea des deoarece are o capacitate de 5,2l. In acesta incape suficienta apa ca sa poata functiona aparatul la putere maxima pana la 17 ore.

Cantitatea de aburi poate sa fie reglabila in 4 trepte iar duza de vapori poate fi rotita pentru a seta directia in care este difuzat aburul.

Indicatorul de nivel al apei o sa te avertizeze atunci cand rezervorul ramane gol si aparatul o sa se opresca automa

Fiind un model de umidificator cu ultrasunete zgomotul produs de acesta este foarte redus.


2. Umidificator Rowenta ULTRASONIC HU5220F0

Cel mai bun umidificator cu ultrasonic Rowenta ULTRASONIC HU5220F0. Top umdificatoare
Umidificator Rowenta ULTRASONIC HU5220F0

Umidificatorul Rowenta ULTRASONIC HU5220F0 poate disipa in aerul din casa aproape 10l de apa in fiecare zi. Rezervorul de apa are o capacitatate de 5.9l care o sa fie suficient pentru cateva zile daca nu e foarte uscat aerul.

Unul dintre cele mai bune umidificatoare cu vapori de apa calda sau rece. Daca se foloseste apa calda bacteriile si alte microorganisme sunt eliminate inainte ca apa sa fie dispata in aer.

Acest umidificator este recomandat pentru locuinte de pana la 53mp datorita puterii mare de umidificare.

O functie interesanta la acest model este posibilitatea de a seta automat umiditatea in functie de temperatura din camera. In acest fel se poate crea un climat ideal pentru organismul uman.


3. Umidificator de aer cu ultrasunete Joyello

Cel mai bun Umidificator cu ultrasunete Joyello. Top umidificatare
Umidificator cu ultrasunete Joyello

Unul dintre cele mai ieftine umidificatoare cu ultrasunete. Modelul cu apa rece Joyello poate sa disipe in aer pana la 300ml de apa pe ora.

Capacitatea rezervoului este de doar 3 litrii deci la putere maxima o sa mearga doar aproximativ 10 ore inainte sa fie necesara alimentarea cu apa. In cazurile reale mai ales daca se folosete ajustarea automata a umiditatii din camera sunt foarte rare situatile in care va functiona la putere maxima mai mult de o ora.

Avand o suprafata maxima de 25mp acest aparat este bun pentru cele mai multe camere de acasa.

Pentru a nu functiona in gol atunci cand ramane fara apa acest aparat se opreste singur atunci cand rezervorul este gol.

Aburul eliminat de sistemul de ultrasunete poate sa fie doar rece si nu exista posibilitatea incalzirii apei.


4. Umidificator de aer cu ultrasunete si difuzor de arome Mistmatique GX-12K

cel mai bun umidificator Mistmatique GX-12K. Top umidificatoare
Umidificator Mistmatique GX-12K

Umidificatorul Mistmatique GX-12K este un model cu un aspect foarte placut.

O suprafata umidificata maxima de 20mp nu este foarte mare dar suficient pentru o camera.

Acesta are rezervor de substante pentru aromaterapie. Pe langa apa care este eliminata in aer mai este dispersata si un pic de subtanta aromatica care va face camera sa miroase foarte bine.

Acest model este foarte mic si foarte silentios producand un zgomot de doar 36dB abia daca il poti auzi cand functioneaza.

Daca se goleste rezervorul umidifcatorul poate se te avertizeze si o sa se opreasca automat pentru a evita defectarea acestuia.


5. Purificator si umidificator 2 In 1 Philips AC2729/51

Cel mai bun umidificator si purificator 2 in 1 Philips AC2729/51. Top umidificator si purificator
Umidificator si purificator 2 in 1 Philips AC2729/51

Aerul din casa este ideal daca este suficient de cald, curat si cu o umiditate perfecta. La incalzire trebuie folosire aparate specializate pentru asta dar pentru purificarea si umidificarea aerului este excelent purificatorul 2 in 1 Philips AC2729/51.

Acesta recircula aerul prin casa si il trece prin filtre care vor elimina toate impuritatile si virusii iar pe urma este umidificat in interiorul aparatului si este elimiat inapoi in camera.

Acest umidificator are un filtru pentru a retine impuritatile din apa. Capacitatea de umidificare este foarte mare de 500ml de apa la fiecare ora.

Daca nu ai un aer foarte uscat in camera poti sa ii dai dumul in modul automat la acest aparat si sa uiti de el cateva zile pana cand trebuie reumplut rezervorul de apa.

Este foarte silentios iar consumul de energie deste de doar 35W pe ora pentru un climat excelent in camera. Acesta este recomandat pentru incaperi de pana la 30 mp.

Cum alegi cel mai bun umidificator de aer

Cei mici au sistemul imunitar in dezvoltare si capacitatea de adaptare la variatiile de temperatura este mai scazuta. De aceea o sa fie mai sensibili si la scaderea umiditatii din aer. Nu e sucient sa fie o temperatura perfecta in casa ci este necesara si o umiditate controlata. In special pentru bebelus este recomandat un umidificator.

Umiditatea ideala este 50% umiditate in aer. Daca umiditatea e prea mare atunci pentru a evita problemele este necesar un dezumidificator. Poti vedea detalii despre efectele umiditatii prea mari in acest articol. Umiditatea prea scazuta poate fi combatuta cu un umidificator iar pentru a alege unul vezi mai jos ce caracteristici si functii sunt mai importante.

Tipuri de umidificatoare

In functie de pret si de modul de disipare a apei in aer avem 3 tipuri de umidificatoare: cu apa rece, cu apa calda si cu ultrasunete.

Umidificator cu apa rece

Sunt cele mai simple si ieftine variante de umidificatoare si au 2 variante de functionare cu jet de apa sau cu ventilator

Cele cu jet de apa au o pompa care disperseaza un jet de apa in aer. Iar modelele cu ventilator vor forta trecerea aerului peste un vas sau un filtru cu apa pentru a se absorbi umiditatea. Eficienta este similara la aceste tipuri.

Umidificatoarele cu apa rece nu prezinta un pericol de arsuri deoarece apa rezultata este rece.

Apa din rezervor nu este fiarta si este posibil sa se dezvolte bacterii si microorganisme care ar putea fi disipate in aer. De aceea acest tip de umidificatoare trebuie curatate des si cat mai bine pentru a evita astfel de neplaceri.

Daca este inlocuita la timp apa si este curata rezervorul bine un model de acest este suficient de bun in orice situatie.

Umidificator apa rece
Umidificator apa rece

Umidificator cu apa calda

Apa din rezervor este incalzita pana la punctul de fierbere in momentul in care este dispersata in aer. Prin fierbere sunt eliminate bacteriile si microorganismele care se afla in apa. Prin acest proces sunt diminuate sansele de imbolnavire iar umidificare poate ajuta la prevenirea racelilor de sezon. .

Vara insa temperatura in camera poate sa cresca cu 2-3 grade in cauza umidificarii cu apa calda. Un alt dezavantaj este faptul ca jetul de abur poate fi periculos in contact cu pielea. Daca optezi pentru un astfel de aparat este bine sa il pozitionezi undeva sa nu fie accesibil pentru copii.

Incalzirea apei are nevoie de energie in plus fata de modelele cu apa rece. Dar la cele mai multe modele cu apa calda temperatura este reglabila si vor functiona si cu apa rece.

Umidificator cu ultrasunete

Umidificatoarele cu ultrasunete sunt aparute mai recent pe piata si ceva mai scumpe dar si mai eficiente. Sunt foarte silentioase intrucat pentru a produce particulele de apa foloseste ultrasunete.

O membrana similara cu un difuzor vibreaza la o frecventa care nu poate sa fie auzita de urechea umana. Doar ca rolul acestui difuzor este de a dispersa in aer particule mici de apa.

Se poate folosi apa calda sau rece si de cele mai multe modele este posibil sa reglezi si temperatura apei.

Dimensiunea camerei

Daca ai nevoie de un umidificator doar pentru o camera sa ti cont de capacitatea maxima a rezervorului pentru a nu fi nevoie sa fie reumplut foarte des. Pe langa asta daca camera este foarte mare atunci trebuie vazut pentru ce suprafata e recomandat acel model deoarece e posibil unele umidificatoare sa nu poata dispersa umiditatea pe o zona prea mare.

Umidificator camera  - dormitor/sufragerie
Umidificator camera – dormitor/sufragerie

Atunci cand alegi cel mai bun umidificator pentru toata casa trebuie sa fi atent care e distanta maxima pana la care se poate dispersa umiditatea si in functie de asta o sa stii unde sa il pozitionezi. Capacitatea rezervorului unui astfel de umidificator trebuie sa fie mult mai mare decat unul de camera. Un umidificator mic e usor de ascuns daca nu se integreaza in peisaj dar unul mare trebuie sa fie cu un aspect placut deoarece nu e prea usor de ascuns.

Functia de ionizare

Parerile sunt impartite despre utilitatea ionilor pozitivi. Se spune ca aerul particulele incarcate negativ sunt mai usor de curatat din aer de catre purificatoare de aer si pe langa asta se spune ca ionii aer fac bine pentru organism. Din punctul meu de vedere functia de ionizare este bine sa fie la un umidificator dar nu e o problema prea mare daca lipseste.

Adica mai pe scurt dintre 2 umidificatoare unul cu si celalalt fara functia de ionizare l-as alege pe cel mai ieftin daca are aceleasi caracteristici.

Consumul de energie

Cel mai bun umidificator nu consuma multa energie pe o perioada scurta. Dar fiind un aparat care o sa functioneze poate chiar si 24 ore pe zi fiecare Watt de energie consumata este important. Consumul este oferti in Watt/ora deci pe zi un consum de 50Watt/h inseama 1.2kwh daca functioneaza la putere maxima non-stop(caz foarte rar intalnit).

La multe umidificatoare se poate regla puterea de pulverizare pentru a reduce consumul de energie dar si timpul in care se umidifica aerul este mai mare.

Masurarea umiditatii

Pentru a functiona eficient un umidificator este preferabil sa contina un higrometru. Acesta masoara umiditatea din aer si opreste aparatul cand aceasta este atinsa. Doar cu acest senzor este posibila functionarea automata a unui umidificator.

Si consumul de energie este minim atunci cand se poate masura umiditatea deoarece aparatul va functiona doar atat cat e necesar.

Alte functii utile

Pentru a alege cel mai bun umidificator preferabil sa cauti un model cu functiile urmatoare:

  • Indicator pentru nivelul apei – aparatul te poate avertiza cand ramane fara apa. In acest fel nu mai este necesar sa il verifici mereu.
  • Oprire automata – o functie utila pentru un comsum mai mic de energie electrica. Se poate regla aparatul sa functioneza doar o anumita perioada de timp dupa care se va opri automat.
  • Senzor de temperatura – confortul termic din casa este in functie de umiditate si temperatura. Un umidificator poate afisa si temperatura pe un ecran.
  • Ecran – util pentru a afisa datele de functioare cum ar fi umiditatea, temperatura si diferite setari.
  • Recipient pentru aromaterapie – se pot pune diferite substante care au un miros placut si mute alte beneficii penru sanatate. Acestea vor fi dispersate prin aer odata cu apa.
  • Cablul de alimentare – trebuie sa fie suficient de lung pentru a pozitiona aparatul unde doresti si sa ajunga la priza. In caz contrar este necesar si un prelungitor.
Cel mai bun umidificator de camera pentru copii
Umidificator de camera pentru copii

Intretinere si garantie

Aceste aparate sunt nu necesita multa intretinere. La cele mai multe modele intretinerea presupune curatarea rezervorului de apa pentru a te asigura ca nu cresc ciuperci, bacterii sau mucegai inauntru. Capetele de dispersie trebuie verificate pentru a nu se infunda cu minerale sau calcar din apa.

Multe au si un filtru care trebuie curatat periodic si dupa un anumit timp inlocuit. Trebuie verificat ca acesta sa fie usor de achizitionat.

Concluzie

Inainte de a cumpara un umidificator vezi ca acesta sa fie pe masura camerei in care urmeaza sa fie folosit, sa se protriveasca cu stilul casei tale si sa fie usor de intretinut si sa detina cat mai multe din functiile suplimentare.

Etichete: , , , , , ,
Scroll to Top
Scroll to Top