Cele mai bune aspiratoare

Dacă ai dat vreodată cu mătura prin casă atunci sigur știi cât de bun e un aspirator care nu ridică praf. Însă aspiratoarele nu sunt toate la fel. Alege unul dintre cele mai bune aspiratoare pentru a avea o casă curată dar și pentru un aer fără praf sau alte impurități..

Află care sunt dotările care le poate avea un aspirator dar și care sunt diferențele în ceea ce privește principiul de funcționare ale celor mai răspândite modele.

Cum alegi cele mai bune aspiratoare

Funcționalitatea este cea cea mai importantă la un aspirator însă contează și alte detalii ca dimensiunea pentru depozitare sau culoarea. Despre multe dintre aceste aspecte poți afla în continuare.

Tipuri de aspiratoare

Pentru început să vedem diferențele și asemănările dintre tipurile de aspiratoare care se găsesc pe piață. Fiecare persoană poate să prefere alt tip de aspirator în funcție de cum și unde o să îl folosească.

Aspiratoare cu cilindru

Aspirator cu sac Star-Light ASVS

Aspirator cu sac Heinner HVC-MGRY1400-V2

Aspirator cu sac Philips Performer Active

Acestea sunt aspiratoarele clasice la care motorul și rezervorul sunt într-un suport cu roți care rămâne pe podea. Peria este conectata la rezervor printr-un racord flexibil și o parte metalică.

Au de obicei putere destul de mare deoarece motorul poate să fie mai mare. Și capacitatea de colectare este destul de mare.

Atunci când aspiri cu un aspirator cu cilindru o să trebuie să tragi după tine prin toată casa și respectivul cilindru care conține motorul și rezervorul.

Aspiratoare verticale

Aspirator vertical si mop portabil PHILIPS PowerPro Aqua 3 in 1

Aspirator vertical Bosch BCH3ALL25

Aspirator vertical 2 in 1 Star-Light ASBC-2040BB

Aspiratoarele verticale au fost create cu un singur gând în minte: să fie ușor de manevrat. La acestea rezervorul și motorul sunt aflate pe tija metalică în capătul căreia se află peria de aspirare.

Sunt mult mai ușor de mutat prin casă sau de dus de la un etaj la altul dacă este cazul. Fiind toate situate pe tija de metal și depozitarea va fi mult mai simplă.

Pentru a scădea greutarea motorul este mai ușor și are o putere mai mică iar rezervorul trebuie golit mai des deoarece se va umple destul de repede.

Aspirator fără fir

Aspirator vertical XIAOMI Mi Vacuum Cleaner G10

Aspirator vertical fără sac Bosch Athlet

Aspirator vertical Rowenta RH9479WO Air Force Flex

Acestea sunt de cele mai multe multe ori similare cu cele verticale însă au fost create pentru mobilitate maximă. Pentru a nu mai trage cablul prin casă la aspiratoarele fără fir s-a adaugat o baterie care va reține energia electrică necesară pentru a putea roti motorul câteva zeci de minute.

Bateria trebuie să fie încărcată atunci când nu aspiri dar e mult mai ușor să te deplasezi prin casă fără un cablu de care să te împiedici. Multe modele pot fi folosite ca și aspirator manual separat de tija metalică. Acesta are multe utilități ca de exemplu în mașină sau în spații înguste unde accesul cu un aspirator normal ar fi mai dificil.

Aspirator cu sac

Aspiratoarele clasice au un sac de hârtie sau de pânză în care se va strânge mizeria aspirată. Acesta trebuie golit sau înlocuit atunci când e plin. Majoritatea modelelor de saci de aspirator se pot goli cel puțin odată. Însă pentru scoate tot praful care l-ai strâns în casă se preferă înlocuirea acestuia mai ales daca se găsește la un preț bun.

Sacul actioneaza în acest caz și ca un filtru pentru a nu permite prafului să intre în motor.

Aspirator fără sac

Aspirator fără sac Philips PowerPro Expert

Aspirator fără sac Samsung VCC43Q0V3B

Aspirator fără sac Heinner HVC-V750RD

Odată cu îmbunătățirea filtrelor au apărut aspiratoarele fară sac. Acestea au un recipient de plastic care va fi golit și spălat destul de ușor iar după acesta este un filtru foarte eficient pentru a nu permite prafului să intre în motor.

Un avantaj al acestui tip de aspirator este faptul ca praful nu rămâne în rezervor de la o curățenie la alta. Dacă de absoarbe ceva umed se poate spăla rezervorul destul de simplu pe când la aspiratoarele cu sac probabil este nevoie să înlocuiești sacul.

Pentru o funcționare normală rezervorul trebuie golit la fiecare folosire ceea ce implică o activitate în plus.

Aspirator robot

Robot de aspirare Roborock S7

Robot de aspirare Roborock Cleaner S5 MAX

Robot de aspirare Xiaomi Mi Mop PRO

Cu un aspirator robot nu mai trebuie să te plimbi tu prin casă ci o să se deplaseze singur. Acesta are mai mulți senzori dar și un software performant care îi permite să se deplaseze prin casă fără probleme dar și să poată curăța toate zonele din locuință. Modele mai ieftine pot să rateze anumite zone care nu le detectează și mai ales se pot bloca în anumite situații și să nu mai poată ieși.

Un aspirator robot poate să facă curat în timp ce lucrezi sau ești plecat de acasa. Trebuie doar să ai grijă ca toate recipientele să fie golite sau umplute după caz.

Aspirator cu spălare

Aspirator cu spalare Bosch BWD421PET

Aspirator cu spălare Karcher SE 4001

Aspirator cu filtrare prin apă AquaPlus+

Aceste aspiratoare pot să absoarbă apă și pot fi folosite pentru a spăla anumite suprafețe. Cu un astfel de aparat vei putea spăla scaunele de la bucătărie, tapițeria canapelei, scaunele din mașină sau chiar covoare.

Multe au chiar și un rezervor pentru detergentul cu care se va spăla. Atenție însă că este necesar un detergent care să nu facă multă spumă deoarece aceasta este posibil să ajungă în motor și să îl strice.

Aspiratoare cu filtrare prin apa

Aspirator cu filtrare prin apă Karcher DS 6

Aspirator cu filtrare prin apă VITEK VT-1833

Aspirator cu filtrare in apă Studio Casa Hydratech

Dacă vine vorba de filtrarea prafului apa este cea mai bună variantă. Ați observat ce curat e aerul după ploaie? Cam așa e și după curățarea cu un aspirator cu filtrare prin apă.

Aerul aspirat este trecut printr-un strat de apă înainte să intre în motor și să fie scos afară. Acest tip de aspiratoare au un rezervor de apă unde se strânge toată murdăria absorbită.

Pe langă filtrarea prin apă mai au și alte filtre pentru a preveni apa să ajungă în motor dar si pentru o filtrare de rezervă. În general aceste filtre rămân curate tot timpul dacă în rezervor este suficientă apă pentru a reține praful.

Aspiratoare și industriale de garaj

Pentru a aspira bucăți mai mari ca de exemplu resturi de lemn ce rezultă de la tâmplărie sau resturi metalice din atelier este nevoie de un model mai puternic cu un rezervor mai mare.

La acesta nu mai e o mare problemă faptul că sunt ceva mai grele deoarece rezervorul trebuie să fie suficient de mare pentru a fi folosit frecvent.

Toate filtrele de la un astfel de aspirator trebuie să se poată curăța ușor iar rezervorul sau sacul să se poată fi golit cât mai simplu.

Aspiratoare auto

Un aspirator auto este un model compact care poate fi folosit cu o singură mână. Acesta nu mai are tijă și perie pentru podele ci doar duza de aspirare.

Multe modele folosesc acumulatori pentru a funcționa. Se pot găsi și aspiratoare care se pot alimenta la priza de 12V a automobilului.

Un aspirator auto este destul de ușor și este format dintr-o carcasă de plastic destul de mică în care sunt integrate toate elementele acestuia.

Aspiratoare cu aburi

Acestea sunt mai mult aparate multifuncționale. Doarece pe lângă partea de aspirare au de obicei și componente de spălat pe jos cu aburi. Cumva sunt aspiratoare și mop cu aburi în aceeași carcasă. Cu un astfel de aparat poți termina mai repede curățenia și sunt mai ușor de depozitat decât 2 aparate independente.

Însă fiind aparate mai complexe crește posibilitatea defectării. Eu aș merge pe principiul mai simplu e mai bun.

Aspirator silențios

Aspirator cu sac Philips Performer Silent,

Aspirator silențios cu sac Bosch BGL4SIL69W

Aspirator fara sac Electrolux ESPC71DB – Silențios

Ultimele descoperiri în domeniu au creat modele de aspiratoare care vor fi foarte silențioase prin folosire unui sistem de tubulaturi mai complex. Aerul când trece prin acestea nu mai crează acel zgomot specific unui aspirator.

Deși sunt mai scumpe aceste aparate sunt preferate de mulți utilizatori mai ales care au copii mici și ai timp să faci curat doar atunci când ei dorm.

De de să alegi cele mai bune aspiratoare?

Alegerea unui model potrivit este esențială pentru a avea un produs de care să te folosești mult timp de acum înainte. Un aspirator bun poate să funcționeze fără probleme mai mult de 10 ani în condiții de utilizare normale.

Filtrarea aerului care îl aspiră este foarte importantă deoarece dacă mai scapă praf prin filtre atunci acesta o să se depună la loc prin casă. De aceea trebuie filtre cât mai bune pentru a nu avea probleme cu aspirarea.

Zgomotul este de foarte multe ori un aspect foarte important de luat în calcul când alegi un aspirator. Acesta se măsoară în decibeli [dB] și este bine să fie cât mai mic.

Consumul de energie la cele mai bune aspiratoare este mai bun decât la un model mai ieftin. Dacă te gândești că e posibil să îl folosești mai mult de 10 ani atunci trebuie să te gândești și la acest aspect. Consumul se măsoară în kWh și este numărul de kilowați care este consumat într-o oră de aspirator.

Un aspirator de calitate este mai bine gândit și mai ușor de curățat. Rezervoarele sunt de multe ori foarte simplu de scos și de golit dintr-un astfel de aparat. Un design ergonomic va permite și o manipulare mai simplă în timpul aspirării.

Unde vei folosi un aspirator

Alegerea unuia dintre modele descrise mai sus depinde foarte mult de locul unde o să folosești acel aparat. Dacă ai o locuință pe un singur nivel atunci este suficient să alegi un model cu cilindru care este mai ieftin.

Însă dacă trebuie să urci cu el la etaj trebuie să ai în vedere să fie ușor sau simplu de ridicat ca de exemplu un aspirator vertical. Sunt si aspiratoare cu cilindru destul de ușoare însă din cauza racordului este mai greu de transportat.

Dacă ai multe covoare este nevoie de un aspirator cu o perie specială pentru acestea. Astfel nu mai este nevoie să le scuturi ci e suficient să le aspiri.

Cu un aspirator cu spălare ai mai multe posibilități de curățare de la automobil și până la canapele sau covoare.

Filtre

Cele mai cunoscute filtre sunt cele HEPA. Un astfel de filtru reține majoritatea particulelor din aerul care trece prin el(până la 99,9%).

Un alt filtru este cel care împiedică spuma să ajungă la motor. In cazul filtrării prin apă sau la aspiratoarele cu spălare este posibil ca sa ajungă spumă în zona motorului și de aceea este necesar un astfel de filtru.

Filtrarea prin apă este una dintre cele mai eficiente metode de a elimina praful din aer.

Un filtru odorizant este cel care o să distribuie în aer un miros plăcut în timp ce aspiri.

Atunci când alegi un aspirator trebuie să ai in vedere ca filtrele să fie ușor de găsit si să nu fie scumpe. Pe langă asta multe tipuri de filtre pot fi curățate sau spălate.

Ce accesorii au cele mai bune aspiratoare?

Pentru a curăța mai multe suprafețe este necesar să ai mai multe tipuri de perii și duze. Printre acestea sunt perie pentru covoare, pentru rosturi, capăt pentru spații înguste, duză pentru scame si textile, perie pentru mobilă și praf, adaptor pentru aspiratoarele cu spălare, capăt pentru spălat geamuri si altele.

Funcții utile la un aspirator

Poziționarea butoanelor trebuie cât mai bine gândită astfel încât să nu fie necesar să te apleci de fiecare dată când vrei să modifici setările sau să oprești aspiratorul.

Mai multe filtre e mai bine. Dacă un aspirator are 2 seturi de filtrare aceasta nu face decât să ajute doar că e mai mult de lucrul la curățarea lor.

Un aspirator nou trebuie să fie cât mai ușor de utilizat. Acest aspect este important chiar și la modelele ieftine.

Caută un aspirator la care cablul de alimentare suficient de lung pentru a aspira în mai multe camere. Astfel nu mai trebuie să tot schimbi priza după ce ai terminat camera respectivă.

La un aspirator cu sac este important ca rezervorul să fie cât mai mare. Însă la cel fără sac sau cele cu filtrare prin apă este nevoie să îl golești la fiecare folosire. Aceste aspiratoare au un sistem simplu de scoatere al rezervorului de praf.

Pentru a fi mai ușor de folosit un aspirator trebuie să fie cu o greutate cât mai mică pentru respectivul model.

Întrebări frecvente

Care este cel mai bun aspirator?

Cel mai bun aspirator este cel care se potriveste perfect acolo unde o să îl folosești mai cel mai des. Pentru curățat covoare este nevoie de un model mai puternic însă doar pentru a aspira praful de pe gresie este bun și un model mai mic și mai silețios.

Cum alegi un aspirator de calitate?

Verifică toate detaliile care te interesează la acesta cum ar fi puterea de aspirare, nivelul de zgomot, sistemul de filtrare sau aspectul și culoarea

Merită să cumperi un aspirator robot?

Efortul pentru folosire unui aspirator robot este considerabil mai mic în comparație cu un model standard. Însă un astfel de robot aspirator nu va putea să intre peste tot.

Aspirator cu sac sau fără?

La modelele cu sac acesta va trebui înlocuit la o anumită perioadă. La cele fără sac nu mai trebuie înlocuit nimic ci doar spălat rezervorul.

Etichete: , , , , , ,
Scroll to Top
Scroll to Top