Cele mai bune baterii auto

Dacă ai rămas măcar o dată fără baterie la mașină atunci sigur când vine iarna pe lângă cauciucuri te gândești si să verifici bateria. Află cum alegi cele mai bune baterii auto atunci când trebuie înlocuite?

Să începi să cauți o baterie auto doar atunci când s-a defectat cea veche este nu e cel mai bun moment. Aceasta poate să se strice în cel mai prost moment când ești pe un drum de munte fără semnal sau atunci când trebuie să ajungi la o întâlnire importantă.

Pentru a face cea mai bună alegere trebuie să ști din timp starea acumulatorului auto actual. Verificarea acestuia și a sistemului de încărcare al mașinii de către un electrician este suficient pentru a afla daca este cazul sau nu să îl schimbi.

Alegerea unei baterii poate să fie destul de dificilă iar dacă alegi un model greșit e posibil sa nu se potrivească pe mașina ta din cauza dimensiunilor a tensiunii sau capacității acesteia.

Top cele mai bune baterii auto

1. Baterie auto Varta Blue

Top baterii auto

Varta este unul dintre liderii de piață în ceea ce privește bateriile auto. Această poziție a fost obținută prin oferirea de produse de calitate pentru o lungă perioadă de timp.

Această baterie de 12 V este foarte bună penru automobilele cu motor de până la 2 litrii care nu au sistemul de Start/Stop.

Capacitatea de 60Ah e suficientă pentru multe plimbări scurte prin oraș în care motorul nu are timp să încarce bateria la loc.

Pentru pornire această bateria Varta Blue poate să genereze un curent maxim de 540A fără a se defecta. Acest curent nu este oferit pentru o perioadă mare de timp dar e suficient cât să învârtă de câteva ori angrenajele motorului.


2. Baterie auto Bosch S3

Cea mai buna baterie auto

Un alt model de baterie auto foarte căutat este cel produs de compania Bosch. Dacă se potrivește ca dimensiuni bateria Bosch S3 este o baterie de încredere care o să pornească mașina fără probleme.

Aceasta nu este un model pentru autovehicule noi care au funcția Start/Stop sau care au foarte mulți consumatori. Însă capacitatea de 70Ah este bună pentru motoare cu o capacitate de până la 2 l.

Curentul maxim de pornire la rece e 640A care este suficient pentru a porni mașina fără probleme.

Ca majoritatea modelelor noi de pe piață la această baterie nu este necesară întreținerea. După ce ai pus bateria pe mașină aceasta o să tot funcționeze fără sa mai fie nevoie de alte intervenții.


3. Baterie Auto Rombat Cyclon

Cea mai buna baterie auto rombat

O baterie bună pentru autovehiculele cu motor mai mic. Aceasta are o capacitate de 55Ah la o tensiune de 12V

Curentul de pornire la rece este de 450A care este suficient pentru un motor cu o capacitate de până la 1,6 litrii.

Acest model însă nu este recomandat pentru mașinile care au o funcția Start/Stop.


4. Acumulator auto Rombat START/STOP

Baterie auto rombat start stop

Dacă ai un motor mare sau mergi mult prin oraș cu funcția Start/Stop activă poți alege această baterie auto Rombat.

Cu o capacitate de 92Ah la o tensiune de 12 V bateria poate să pornească mașina de multe ori până scade cantitatea de energie electrică din aceasta.

Iar curentul de pornire de până la 900A poate să învârtă și motoare mai mari pentru a le porni fără probleme.

Acest model este special creat pentru a nu se deteriora din cauza funcției start/stop a mașinii.


5. Baterie auto Varta AGM START-STOP

Cea mai buna baterie auto Varta

Una dintre cele mai bune alegeri când vine vorba de bateria auto este aceasta baterie Varta.

Cu o capacitate de până la 105Ah la o tensiune de 12 V nu o să rămâi fără baterie la semafor sau la plimbări scurte prin oraș.

Nici pornirea pe iarnă sau când motorul este rece nu o să fie o problemă deoarece curentul de pornire este de 950A.


Cum alegi cele mai bune baterii auto?

În primul rând trebuie să știm când trebuie să schimbam bateria la o mașina. Apoi vom verifica cum alegem cea mai bună baterie auto și cum o menținem în parametrii cât mai mult timp.

Când trebuie schimbată bateria

Deterioarea bateriei nu mai este atât de ușor de sesizat la noile modele. Acestea vor porni normal motorul până când la un moment dat nu o să mai porneasă deloc. De preferat este să nu aștepți până se întâmplă asta deoarece nu poți să ști în ce vârf de munte ești cand se strică.

Dacă pe bornele bateriei apar depuneri corozive atunci din acea baterie a început să curgă acid și o să trebui înlocuită cât mai curând. Iar la orice urmă de deteriorare sau crăpare a carcasei trebuie să în locuiești bateria în cel mai scurt timp.

Unele automobile verifică starea bateriei și o să semnalizeze atunci când aceasta nu mai e suficient de performantă. Însă de multe ori pentru a ști care este problema trebuie să faci o diagnoză.

Verificare baterie auto

O baterie obișnuită are o durată de functionare de aproximativ 5 ani. Însă aceasta poate să varieze în funcție de temperatura la care e folosită și de modul în care e folosit automobilul. De exemplu daca faci doar drumuri scurte cu multe porniri și opriri ale motorului și locuiești într-o zonă mai călduroasă a țării atunci bateria o să țină ceva mai puțin.

Un alt factor care poate duce la deterioarea bateriei sunt descărcările complete. Dacă uiți farurile sau alt comsumator electric în funcțiune acesta va consuma energia din baterie.

Curentul stocat în baterie

Scopul unei baterii este să stocheze curentul electric. Acesta se măsoară în Amperi iar dacă vorbim cantitate de curent atunci vom folosi Amperi pe oră sau Ah. Pentru a exemplifica bateria de 20Ah și 12V poate oferi un curent de aproximativ 20A timp de o oră la tensiunea de 12Volți până se descarcă complet.

Capacitatea de curent cu care se poate încărca o baterie este de obicei de câteva zeci sau puțin peste 100 Ah. Cu cât această capacitate este mai mare o să poți porni de mai multe ori mașina fără să o încarci.

O altă caracteristică utilă a unei baterii este curentul de pornire la rece. Acestea are de obicei valori de câteva sute de amperi. Pentru motoare mai mari acest curent trebuie să fie mai mare pentru a porni corect. Aceasta valoare ajută la pornirea motorului atunci când acesta este rece și pornește mai greu.

Tipuri de baterii auto

Majoritatea bateriilor auto sunt încă pe cu plumb-acid. Chiar dacă sunt materiale nocive pentru corpul uman acestea sunt ieftine și suficient de eficiente pentru a prorni mașina și a alimenta ceilalți consumatori.

Bateriile cu plimb acid însă sunt destul de sensibile la descărcări complete. Unele modele mai eficiente sunt cele numite deep cycle. Din acestea se poate consuma mai multă energie fără a se degrada repede.

Mașinile care au funcția de start/stop au nevoie de o baterie specială. Atunci când ajungi la semafor și se oprește mașina este nevoie de o cantitate de energie pentru a porni din motorul. Fiind multe semafoare în oraș bateria nu va avea timp să se reîncarce la loc. Calculatorul mașinii trebuie să știe sigur dacă se poate opri motorul sau nu. Detectarea stării de încărcare a bateriei trebuie să fie mult mai eficientă la bateriile care au funcția de start/stop.

Automobilele mici au baterii 12V iar pentru a porni motoare mai mari sunt necesare baterii de 24V. La camioane de exemplu au baterie de 24V si toate componentele electrice funcționează la această tensiune.

Compatibilitate

Un alt aspect important sunt poziționarea si dimensiunea bornelor de alimentare. De cele mai multe ori bateria se poate monta într-o singură pozitie iar cablurile nu sunt suficient de lungi pentru a monta o baterie cu bornele inversate. De cele mai multe ori tipul bateriei este diferit în funcție de marca automobilului.

baterie auto

Trebuie să fie compatibila tensiunea bateriei cu tensiunea suportată de automobil. Dacă se va folosi o tensiune mai mare se vor arde toate circuitele electrice iar la o tensiune mai mică nu o să funcționeze.

Suportul pe care e montată bateria trebuie să fie și acesta compatibil cu aceasta. La unele modele prinderea se face cu șuruburi iar la altele este o cutie în care se va introduce bateria. Nu lăsați bateria neasigurată deoarece în mers o să se miște iar în timp cablurile de alimentare o să se rupă. Sau daca se miscă borna o să facă scântei care pot degrada calculatorul de bord sau alte aparate electrice.

Durata de viața pentru cele mai bune baterii auto

Cele mai multe baterii au o durată de viață de 4 – 5 ani. Asta însă depinde de modul de exploatare și de cât de des se fac ciclurile de încărcare.

La bateriile construite cu tehnologia mai veche mașina pornea tot mai greu până se defecta de tot bateria. Însă cu modele mai noi mașina o să pornească la fel de bine până când se va defecta bateria. Dacă nu vrei să te lase bateria când îți e lumea mai dragă cel mai bine este să o verifici măcar o dată la 12 luni începând cu al doilea an de folosire.

Data de fabricație

Atunci când cumperi o bateri trebuie să alegi una care a fost produsă cât mai recent. Aceste baterii se vor degrada chiar dacă nu sunt folosite.

Dacă data nu este scrisă explicit pe eticheta acesteia atunci este posibil să găsești data de fabricatiei sub codată ca o literă și o cifra. Litera va reprezenta luna fabricatiei în care A este ianuarie iar cifra este ultima cifră a anului fabricației. De exemplu C9 sau 9C înseamnă ca acea baterie a fost produsă în martie 2019.

Garanția

La bateriile auto sunt de multe ori condiții speciale pentru a fi valabilă garanția. Mulți producători cer ca montarea bateriei să fie făcută într-un service autorizat pentru a nu pierde garanția. Sunt producători care oferă gratuit acest serviciu prin reprezentanțele lor.

Înainte de a alege cea mai bună baterie trebuie verificate și aceste condiții de acordare a garanției deoarece mai sunt modele care au probleme de fabricație. Pe lângă asta nu strică și o verificare a circuitului de încărcare al bateriei deoarece acesta poate ascunde defecțiuni care pot strica bateria sau alte componente electrice.

Functia de start stop

Producători

Printre cei mai cunoscuți producători de baterii sunt Varta, Bosch sau Rombat. Aceștia au rezistat în timp datorită eficienței procesului de producție și prin oferirea unei calități constante.

Concluzii

Trebuie să alegi o baterie care se potrivește în mașina ta ca dimensiuni și pozitionare a bornelor de alimentare. Dacă alegi un model prea mare nu o să încapă în suportul de la mașină.

Iar pentru a funcționa cum trebuie o să ai nevoie de un curent de pornire bun și o capacitate cât mai mare. Un producător cunoscut de cele mai multe ori are o politică de calitate bine pusă la punct și majoritatea produselor sunt verificate.

Ce mai e util de știut este faptul că bateriile auto se pot defecta atunci când stau și nu sunt folosite deci trebuie verificată data de producție a acesteia.

Etichete: , , , , ,
Scroll to Top
Scroll to Top