Cele mai bune becuri economice

De la inventarea lui și până acum becurile au evoluat foarte mult. Un bec e cea mai eficientă variantă de a face puțină lumină în întunericul nopții. Însă nici toate becurile oricât de puternice sunt nu o să poată înlocui lumina de la Soare. Cele mai bune becuri economice o să îți facă lumină în casă sau curte fără a consuma prea multă energie.

Află din acest articol care sunt cele mai importante caracteristici ale unui bec economic. Astfel vei putea să faci o alegere mai bună.

Set 6 becuri LED Star-Light, E27, 16W, 1800 lm

Set 6 becuri lumanare LED Star-Light, E14, 8W, 900 lm

Becuri LED RGB inteligente TP-Link Tapo L530E

Tipuri de becuri economice – led, fluorescente

Cum alegi cele mai bune becuri economice

Tipuri de becuri

Scopul atunci când cauți un bec pentru acasă este să alegi unul care să facă cât mai multă lumină și să consume cât mai puțină energie electrică.

În funcție de modul de funcționare sunt mai multe tipuri de becuri unele economice iar altele nu.

Becuri incandescente cu filament

Acestea sunt primele becuri apărute. Un fir metalic este încălzit prin le trecerea curentului electric prin el. Odată cu încălzirea acesta emană caldură și lumină. Însă o mare parte din energia electrică consumată se transformă în căldură și de aceea eficienta acestor tipuri de becuri este mică.

Aceste becuri cu filament nu mai sunt comercializate din aceasta cauza unor reglementări de consum în Uniunea Europeană

Unele modele au în interior un gaz halogen care le permite să producă mai multă lumină. Însă și acestea consumă la fel de multă energie electrică.

Becuri fluorescente

Acestea au fost becurile de tranziție spre unele mai economice. Însă multe dintre ele au conțin materiale destul de periculoase dacă cumva se sparg.

Becurile fluorescente sunt formate dintr-un tub de sticlă care conține un gaz ce emite lumină când se a află în apropierea unui câmp electric. Producerea de lumină în acest mod este mai eficientă decât la modelele cu filament.

Becuri LED

Aceste becuri sunt cele mai folosite în ziua de azi. Sunt de peste 10 ori mai eficiente decât cele cu filament și nu conțin substanțe nocive.

Acestea au un sistem electronic și unul sau mai multe LED-uri care iluminează atunci când sunt alimentate cu energie electrică.

Pe lângă faptul că sunt mai eficiente aceste becuri cu LED nu mai sunt fabricate din sticlă ca celălalte modele. Astfel nu mai există problema să se spargă în foarte multe cioburi mici.

Tipuri de dulie

Dulia este suportul în care se montează becul. Cele mai răspândite tipuri de dulii sunt E27 – mare și E14 – mică. Majoritatea lustrelor au unul dintre aceste tipuri de dulie.

Dulia este și conectorul electric dintre bec și sursa de energie electrică. Cu cât acesta este fabricat dintr-un material mai bun conductor cu atât pierderile de energie sunt mai mici.

Intensitatea luminoasă

Cantitatea de energie produsă de o sursă de lumină se numește intensitate și se măsoară în lux sau în lumeni pe m2.

Însă pentru a determina câte unități lux are un bec trebuie să găsești un model care are o lumină distribuită uniform pe acea suprafață de 1m.

Pentru a compara mai multe tipuri de becuri producătorii oferă intensitatea luminoasă în lumeni. De multe ori aceasta este comparată cu un bec cu filament de 100W care are aproximativ 1000 de lumeni.

Sunt acum becuri led care au o iluminare de mai mult de 1500 lm cu un consum puțin peste 10 W.

Temperatura de culoare

Culoarea luminii se poate măsura în grade Kelvin care poate să varieze între 1000 și 10000 de grade.

Becurile obișnuite au temperatură între 2000 pentru o culoare galbenă și 6500 pentru nuanță de alb spre albastru.

Aceasta este în funcție de preferințe iar la unele modele se poate alege un bec inteligent la care se poate modifica temperatura de culoare.

Pentru becuri obișnuite care trebuie doar să producă lumină se poate alege temperatura de culoare de 4000 grade K. Aceasta temperatură reprezintă un alb neutru care este o lumină apropiată de cea naturală.

Luminozitate reglabilă

Sunt două posibilități de a regla intensitatea unui bec. Fie se reglează din întrerupător fie este reglat prin telecomandă în cazul celor smart.

Becurile cu LED au nevoie de un circuit electronic de coborâre a tensiunii. Aceste circuite nu funcționează cu variatoarele standard de tensiune care sunt montate în locul întrerupătorului. Dar poți să alegi un model care e compatibil cu un astfel de intrerupător.

Becuri economice inteligente

Aceste tipuri de becuri pot avea mai multe multe funcții. Se poate schimba culoarea luminii sau chiar temperatura luminii albe sau se poate modifica intensitatea luminii.

Modelele mai complexe se pot conecta la o aplicație de telefon din care se vor controla toate becurile din casa.

Dacă nu ai nevoie de becuri colorate in casa caută un model care are numai alb dar mai multe temperaturi de culoare.

Forma și dimensiunea bulbului

Dimensiunea becului este importantă pentru ca acesta să încapă in lustră. Dacă ai un model de lustră la care nu contează cât de mare e becul arunci poți să alegi ce dimensiuni vrei.

De obicei becurile mai mari dau și mai multă lumină însă aceasta nu este o regulă deoarece noile tipuri de bec Led sunt foarte eficiente.

Costuri

Becurile LED sunt tot mai ieftine în ultimul timp încât nu mai are sens sa alegi un model mai puțin eficient. Mai pot sa apară anumite situații în care nu se poate folosi un bec Led ci este nevoie de unul clasic. Un astfel de exemplu este becul care se află în cuptorul electric.

Concluzii

Cele mai bune becuri economice daca sunt alese corect vor face o lumină plăcută fără a consuma o cantitate mare de energie. Alege modul corect de conectare la lustră, alege o temperatura potrivită de culoare dar și un bec cât mai economic.

Set 6 becuri LED Star-Light, E27, 16W, 1800 lm

Set 6 becuri lumanare LED Star-Light, E14, 8W, 900 lm

Becuri LED RGB inteligente TP-Link Tapo L530E

Etichete: , , , ,
Scroll to Top