Cuprins
Cele mai bune calorifere o să te ajute să încălzești mai eficient locuința și astfel o să te coste mai puțin factura mulți ani de acum înainte.
Centrala este doar elementul care încălzește agentul termic însă caloriferul este cel care face cald în casă. De aceea acesta trebuie să fie foarte eficient și ales corect în funcție dimensiunile camerei și de gradul de izolare.
În acest articol vei afla detalii despre cum să alegi cele mai bune calorifere dar și informații despre cum se întreține unul.
Calorifer din aluminiu Fornello G600F
La caloriferele de aluminiu lățimea se dă în funcție de numărul de elemenți. Caloriferul din aluminiu Fornello G600F este format din 10 elemenți care îi conferă o putere totală de 1665W.
Acesta are eficiență mare pentru transferul de căldură între agentul termic și aer.
Pentru montarea caloriferului sunt necesare achiziționarea separat a kit-ului de montaj și a robinetului corespunzător.
Pe lângă eficiență acesta mai are și un aspect mult mai frumos decât modelele din oțel.
Radiator (calorifer) Ferroli GR F 22,
Caloriferul Ferroli Gr F 22 este un model standard cu putere de 1692W realizat din oțel.
Ferroli este unul dintre cei mai mari producători de elemente de încălzire. De la centrale termice și până la calorifere aceștia au o gama larga de modele din care poți alege.
Acest calorifer este un unul cu design standard care e disponibil în mai multe dimensiuni și tipuri. Dimensiunea este proporțională cu puterea maximă.
Radiator (calorifer) Fornello, tip 22
Un calorifer fabricat din oțel cu o rezistență mărită împotriva ruginei. Caloriferul Fornello are formă standard dar și multe dimensiuni de unde poți alege.
Puterea maximă pentru modelul de 800 mm lățime și tip 22 este de 1699W.
Acestea au un preț bun iar în pachet vei primi și toate elementele necesare pentru montajul pe perete.
Trebuie doar să calculezi puterea necesară în funcție de dimensiunea camerei și de coeficientul de izolare.
Cum alegi cele mai bune calorifere?
Pentru a arăta diferitele modele din care se poate alege voi descrie pe scurt mai multe tipuri de calorifere în funcție de mai multe criterii. Fiecare tip de calorifer are anumite avantaje dar nici unul nu e perfect. Știind toate aceste detalii o să poți face o alegere mult mai bună.
Cu cât suprafața care e în contact cu aerul este mai mare cu atât mai eficient o să fie caloriferul iar camera o să se încălzească mai repede.
Tipuri de calorifere
Materialul din care sunt confectionate este un factor foarte important pentru eficiența unui calorifer. Unele materiale conduc foarte bine căldura pe cand altele au tendința să o înmagazineze prima dată și pe urmă o elibereaza. Acest efect se numește inerție termică și apare la orice tip de calorifer doar că la unele modele e destul de mică.
Alte aspecte de diferențiere între calorifere sunt tipul și locul de montare dar și numărul de elemente ale acestora.
Calorifere din fontă
În urmă cu câțiva ani aproape toate caloriferele se fabricau din fontă. Acestea sunt foarte rezistente și pot încălzi locuința dar sunt foarte grele și nu au multe posibilități de montare.
Elementele care sunt în lichidul ce trece prin ele se poate depune destul de ușor pe pereții acestuia fiind necesară curățarea.
Aceste calorifere au o inerție termică mare astfel încât prima dată se va încălzi caloriferul și pe urmă camera. După oprirea centralei caloriferul din fontă nu se va răci foarte repede. Pentru locuințele mai vechi cu camere neizolate este foarte bun acest efect deoarece va menține mai mult caldura. Însă pentru locuințe mai noi care au izolație sunt preferate cele de alte materiale.
Calorifere din oțel
Caloriferele din oțel sunt cea mai bună alegere din punct de vedere al raportului preț calitate. Acestea au un transfer termic bun deci o să încălzească destul de repede locuința.
Aceste calorifere sunt destul de ușoare iar din acest motiv majoritatea modelelor se pot monta și pe perete permițând mai bine circulația aerului prin el.
Ca orice produs din fier este posibil să ruginească în timp dar mai ales dacă este lovit sau în locurile în care se ia vopseaua. Dacă sunt păstrate corespunzător sunt modele care pot sa funcționeze fără probleme chiar si 25 de ani.
Calorifere de aluminiu.
Cele mai bune calorifere sunt de aluminiu însă sunt și printre cele mai scump. Acestea au avantajul că aliajul din care sunt produse este un foarte bun conductor termic.
Alte 2 avantaje ale caloriferelor de aluminiu sunt greutatea scăzută și faptul că nu ruginesc. Chiar dacă au un preț mai mare acestea rezistă mai bine în timp.
Nu este o diferență foarte mare ca și eficiență în comparație cu cele de oțel de aceea nu sunt foarte căutate cele de aluminiu. Însă se pot găsi multe stiluri si culori de aceea sunt alese de multe ori ca elemente decorative în casă.
Calorifer de baie
Caloriferele de baie sunt formate în general din bare pe care se pot așeza prosoapele sau alte lucruri utile prin baie. Acestea sunt tratate pentru a rezista mai bine la condițiile de umezeală mare care sunt în baie.
Calorifere decorative
Dacă vrei ca locuința ta să fie cu un aspect plăcut este posibil ca un calorifer de oțel standard să strice tot designul. În acest caz însă poți alege un calorifer decorativ. Acestea au forme diverse și se pot vopsi în culorile dorite de client pentru a arăta frumos. Însă prețul este pe măsură.
Caloriferul decorativ poate fi el însăși un element care îmbunătățește aspectul casei și poate să semene cu un tablou sau un alt fel de element artistic.
Calorifer cu 2 surse de încălzire
În anumite situații nu este convenabil pornești centrala tot timpul. De exemplu daca ai o centrală cu lemne o să dureze mai mult să aprinzi focul iar acesta să ajungă al temperatura optimă.
Un calorifer care pe lângă circuitul normal de apa mai are și o rezistență electrica te poate ajuta în acest caz. Camera o să se încălzească destul de repede fără să aștepți pornirea centralei.
Calorifer orizontal sau vertical?
Asta e în funcție de preferințe dar majoritatea caloriferelor de oțel standard sunt orizontale. Cele verticale sunt folosite în general pentru un aspect mai plăcut sau atunci când spațiul nu permite montarea unui model orizontal.
Puterea unui calorifer
Mai bine decât putere aș spune capacitatea de încălzire deoarece un calorifer nu consumă energie ci doar ajută la transferul acesteia.
Sunt 3 aspecte de care trebuie ținut cont atunci când vrei să alegi capacitatea unui calorifer: volumul camerei de încălzit, izolația case etajul la care locuiești.
Volumul camerei se obține înmulțind suprafața camerei cu înălțimea acesteia și se măsoară în m3.
Locuințele mai noi sunt de obicei foarte bine izolate. Iar cele care nu au nici un fel de izolație termică au nevoie de cea mai mare cantitate de energie pentru a se încălzi.
Cea mai puțin eficientă locuită este cea fără izolație care nu are un etaj sau pod deasupra. Acesta este cazul mai ales al apartamentelor de la ultimul etaj al unui bloc.
Pentru a determina puterea unui calorifer este necesară înmulțirea volumului camerei cu un coeficient. Acesta depinde de gradul de izolare al încăperii respective. Acest coeficient este 40 pentru locuințe bine izolate, 50 pentru cele mai puțin izolate iar locuințele neizolate este de 60.
Dimensiunile unui calorifer
Eficiența unui calorifer crește odată cu creșterea suprafeței de contact dintre aer si agentul termic care circulă prin acesta.
În primul rând un calorifer trebuie să se potrivească în spațiul destinat pentru acesta dar și să fie suficient de mare pentru a avea puterea necesară să încălzească camera respectivă.
Caloriferele de oțel standard se găsesc în 3 dimensiuni : subțiri – tip 11, medii – tip 22 și largi – tip 33. Asta este în funcție de câte panouri convective verticale are(1, 2 iar cel mai mare 3).
Sistemul de control al temperaturii
Agentul termic este controlat la intrarea în calorifer printr-un robinet. Cu cât lichidul trece mai repede prin calorifer cu atât acesta se va încălzi mai repede și mai tare.
Pentru a controla temperatura în camera unde este caloriferul este necesar un termostat mecanic sau electronic. Acesta va măsura temperatura și va ajusta respectivul robinet pentru a permite mai mult sau mai puțin lichid prin calorifer.
Mai sunt sisteme de termostate complexe care pot fi ajustate de pe telefonul mobil sau de pe un hub central din casă. Acestea sunt parte dintr-un sistem inteligent de control al temperaturii și al casei.
Unde se montează un calorifer?
În trecut când gemurile nu erau izolate termic caloriferul se monta sub geam pentru ca aerul rece să împingă căldura în interior.
Acum cu geamuri termopane cu nu știu câte camere nu mai e necesar montarea caloriferului sub geam. Acesta se poate pune oriunde cu condiția să nu fie acoperit de mobilă și a permite aerului din cameră sa circule prin el.
Desigur că trebuie să arate bine și să nu te încurce prin cameră. Daca sub geam este cel mai potrivit loc în acea camera se poate monta și acolo.
Bugetul pentru cel mai bun calorifer
Un calorifer de oțel nu este foarte scump. Dar ținând cont ca e o investiție pentru câteva zeci de ani mai bine alegi un model mai de calitate de la o companie mai cunoscută.
Poate că o să fie identice în interior dar contrează multe detalii care nu se văd ca grosimea si tratamentele metalului sau calitatea și modul de aplicare al vopselei.
Mentenanța unui calorifer
Trebuie intervenit destul de rar la un calorifer de oțel sau de aluminiu. În schimb cele de fontă se înfundă mai ușor și nu o să mai fie eficiente.
Curățarea este destul de dificilă de aceea se preferă doar schimbarea mai des a agentului termic.
Pe lângă curățare mai este nevoie de aerisirea sistemului la o anumită perioadă. Procesul este destul de simplu dar se preferă executarea de o persoană cu experiență
Mască pentru calorifer
Pentru cine s-a săturat sa tot vadă acele calorifere anoste și acasă poate alege o mască pentru calorifer. Aceasta nu este altceva decât un suport care va acoperi caloriferul fără a obtura prea mult circulația aerului.
Acestea au un cost suplimentar dar per total este mai ieftin decât un calorifer decorativ. Deoarece un astfel de calorifer cu design aparte poate să ajungă la câteva mii de lei.
Producători
O companie care are experianță în producerea unui produs de cele mai multe ori au o calitate mai bună. Nimeni nu vrea să își facă reclamă cu produse de slabă calitate. Însă prețul este mereu un factor important în orice fabrică.
Printre cei mai importanți producători de calorifere putem găsi pe: Ferrolli, Fornello, ECD Germany sau Brise Heizkorper.
Concluzii
Cele mai bune calorifere o să îți reducă din factura de energie pe iarnă. Însă acestea pot fi si un element de design în casă sau o parte utilă din baie.
Alege caloriferul potrivit în funcție de dimensiunile camerei dar și în funcție de gradul de izolare al locuinței.