Cuprins
Chiar și în situația globala actuală încălzirea pe gaz rămâne una dintre cele mai eficiente soluții. Cele mai bune centrale termice pe gas vor încălzi locuința cu ușurință și la un preț de cele mai multe ori mai mic decât încălzirea cu alte surse de energie.
Acest articol descrie tipurile de centrale termice pe gaz și caracteristicile cele mai importante ale acestora. Astfel vei ști mai bine ce model e mai potrivit pentru locuința ta.
Centrala murală în condensare Ariston Clas One
La centrala pe gaz Clas One de la Ariston se pot alege mai multe nivele de putere. Puterea se alege în funcție de suprafața care trebuie încălzită.
Elementul de condensare este creat din componente de calitate pentru a creste eficiența acestuia.
Zgomotul din timpul funcționării acestei centrale termice este de aproximativ 49db.
Partea electrică a centralei se poate alimenta la tensiunea de 230V fără să fie nevoie de altfel de branșamente.
Această centrala este o opțiune foarte bună de încălzire a locuinței dar și pentru apă caldă menajeră.
Centrala termică în condensare Buderus Logamax Plus
Centrala în condensare Buderus Logamax Plus este un model cu încălzitor de apă caldă menajeră instant. Aceasta poate să încălzească locuințe de până la 200 m2.
Este un model silențios de centrală care poate să încălzească un volum de 12 litrii de apă pe minut.
Apa caldă poate fi reglată în această centrală între 30 și 80 de grade Celsius
Centrala termică în condensare Ariston Cares
O centrală cu gaz natural în condensare destinată pentru încălzire și apă caldă menajeră.
Tensiunea de alimentare electrică se poate face la 230V.
Acest model are schimbătorul de căldură realizat din oțel inoxidabil pentru o rezistență mai mare în timp.
Această centrală se poate conecta cu un termostat inteligent de la Ariston.
Cum alegi cele mai bune centrale termice pe gaz?
Încălzirea locuinței se poate fece în mai multe feluri iar centrala care o alegi trebuie să fie potrivită pentru sistemul care îl . Unele centrale au multe funcții iar altele doar încălzesc casa. Află în continuare toate aceste detalii dar și altele.
Tipuri de centrale termice pe gas
Sunt două tipuri de centrale termice pe gaz: clasice și în condensare. Diferența dintre ele este doar faptul că cele în condensare au un sistem prin care sunt mai eficiente.
Sistemul de condensare nu este unul foarte complex iar eficiența unei astfel de centrale poate să crească cum mai mult de 10 procente în comparație cu un model clasic. Din acest motiv în Uniunea Europeană toate centralele noi vândute trebuie să fie în condensare.
Atunci când are loc arderea gazului pe lângă căldură se mai elimină si alte gaze dar și vapori de la apa din aer. Dacă acestea sunt evacuate direct afară, căldura care o conțin se va pierde. Un sistem în condensare trece vaporii de apă și gazele arse printr-un schimbător de căldură unde energia termică este recuperată astfel afară sunt eliminate doar gaze răcite.
Putere și volumul imobilului care trebuie încălzit
Centrala o să fie aleasă în funcție de volumul locuinței care trebuie încălzită însă indirect. În funcție de volumul fiecărei camere se alege caloriferul iar în funcție de numărul de calorifere se alege centrala.
O centrala prea mică o sa fie utilizată pe capacitate maximă pentru a încălzi. Asta poate duce la defectarea mai rapidă a acesteia.
Însă dacă alegi o centrala mult prea mare e posibil să consume mai mult gaz decât una potrivită.
Puterea centralei se măsoară în kW și de obicei la cele pe gas este peste 20kW. Această putere reprezintă consumul de energie într-o oră de funcționare la maxim.
Circuit simplu sau dublu?
Sunt unele centrale care au doar funcția de încălzire a casei și nu au un circuit separat pentru apă caldă. Majoritatea centralelor pe gaz însă au un sistem dublu pentru apă caldă și căldură.
Sistemul de funcționare al celor 2 circuite de apă este diferit de aceea trebuie avut în vedere să fie ambele integrate în centrală.
Boiler
Pentru apă caldă menajeră sunt 2 tipuri de încălzire: instant sau cu boiler.
La modelele instant, apa este încălzită în timp ce trece prin centrală. În acest caz durează ceva timp până când ajunge la o temperatura necesară și nu o să poți avea de obicei mai mult de 1 robinet deschis care să ofere apă caldă suficientă.
În situația în care se folosește un boiler apa este menținută caldă în acesta și este disponibilă instant. Însă trebuie menținută tot timpul apa caldă ceea ce înseamnă un consum mai mare de energie. Pentru a încălzi apa din boiler nu este nevoie de o putere mare instant.
Un alt minus al unui boiler este și faptul că o să ocupe spațiu lângă centrală.
Zgomot
Cele mai bune centrale termice pe gaz sunt destul de silențioase. Însă unele modele mai ieftine sau mai puternice pot fi destul de deranjante mai ales pe timpul nopții.
O centrală de apartament sau de casă nu trebuie să producă zgomot mult mai mare de 50 de decibeli.
Montare si conexiuni
Montarea unei centrale presupune anumite avize. Este necesar ca montajul si conectarea la gaz să fie făcute de o persoană autorizată pentru astfel de lucrări.
Pentru că există o posibilitate destul de mare de explozie dacă centrala nu este conectată corespunzător s-au impus aceste reguli. Ești obligat legal să chemi pe cineva autorizat să facă lucrarea de montaj
Design
O centrală termică pe gaz se montează de cele mai multe ori lângă bucătărie. Noile modele arată tot mai bine și sunt mai ușor de integrat în peisaj.
Poți să alegi uneori chiar și ce culoare va avea centrala care urmează să o alegi. Astfel se va potrivi mai bine cu mobila de bucătărie care îți place.
Protecție si siguranța
Sunt 2 elemente într-o centrala termică pe gaz care pot reprezenta un pericol. Țevile de gaz pot avea scăpări și apare pericol de explozie dacă nu e descoperită la timp.
O altă problemă este funcționarea sub presiune. Apa care circulă prin calorifere își mărește volumul atunci când se încălzește. Asta va crea presiune în instalație și implicit și în interiorul centralei. Fiecare centrală trebuie să conțină anumite sisteme de siguranța ca supape de presiune și vas de expansiune pentru a nu deteriora sistemul de circuit al apei.
Eficiență
O eficiență mai mare înseamnă că o să coste mai puțin să produci caldură. Nu există o eficiență mai mare de 100%. Sistemele care pretind că au o astfel de eficiență se folosesc și de alt tip de energie pentru a produce căldură ca de exemplu sistemul de condensare.
Centrale termice inteligente
Centralele termice inteligente sunt tot mai răspândite. Acestea se pot conecta la telefonul mobil sau la calculator pentru a putea controla centrala de oriunde te afli.
Pentru a măsura temperatura din casă este nevoie de un termostat. De multe ori centralele termice care au conexiune WiFi și aplicație de telefon au nevoie de un termostat care să se poată conecta la aceeași aplicație pentru a funcționa împreună.
Conectare la termostat
Pentru cele mai multe centrale termice conectarea la termostat se face cu 2 fire. Pentru a porni încălzirea în casă partea de termostat care se conectează la centrală trebuie să facă o legătură între cele 2 fire. Iar pentru a opri încălzirea prin calorifere trebuie întreruptă conexiunea dintre fire. Această conexiune se face de cele mai multe ori printr-un releu.
Dacă termostatul și centrala sunt compatibile se vor putea conecta fără fire. Aceasta este o metodă mai comodă însă de cele mai multe ori termostatul trebuie achiziționat de la aceeași companie ca centrala.
Afișaj
Pe un ecran se poate afișa temperatura apei din centrală și alte informații utile. Însă cele mai importante sunt anumite coduri de eroare care pot fi afișate pe ecran pentru a ști ce problemă are o centrală.
Tipul de încălzire a locuinței
La centrale termice pe gaz încălzirea locuinței se poate face prin calorifere sau încălzire în pardoseală. Deși este mai greu de montat cea în pardoseală este mai eficientă și e mai plăcut să fie cald pe jos.
La ambele tipuri de încălzire se poate opta pentru temperatură diferită pe fiecare cameră folosind un distribuitor pentru agentul termic și mai multe termostate.
Există și alte centrale la fel de bune, în afară de cele pe care le promovați aici. Mi se pare că întotdeauna cel care promovează un produc o face din interes personal ( indiferent dacă este vorba de o persoană sau de o companie). Reducerea cheltuielilor avansată este prea mică pt a justifica investiția și poate fi realizată efectuînd mici înbunătățiri …Sigur, marea realizare ar fi că gazele arse sunt evacuate răcite în atmosferă și am fi pe placul Bruxelului. Dar sigur gazele răcite tot rămân mai calde decât atmosfera! Faptul că UE face o opțiune pt centrale cu condensare nu înseamnă mare lucru, având în vedere alte opțiuni anterioare în domeniul energiilor. Un funcționar al UE și-a impus, cu argumentele lui, părerea în fața unor politicieni, supuși greșelolor…ca orice persoană! In rest, numai de bine!