Cele mai bune espressoare automate

Traseul cel mai scurt de la boabele de cafea la rezultatul aromat și bine-mirositor este un espressor automat. Pentru a începe dimineața cu o cafea gustoasă fără să depui (aproape) nici un efort trebuie să alegi unul dintre cele mai bune espressoare automate.

Pregătirea unei cafele poate să fie o activitate care durează mai mult de 20 de minute în fiecare zi. Un espressor automat poate să prepare băutura favorită și să se curețe automat după fiecare utilizare.

Sunt mai multe tipuri de espressoare de cafea automate în funcție de gradul de automatizare sau de tipul de cafea care poate să fie folosit. Fiecare tip are anumite avantaje datorită cărora sunt încă cumpărate.

Recomandari

Espressor automat Philips EP3243/50

Espressorul automat Philips EP3243 este un aparat care face în cel mai scurt timp o cafea bună.

Ne place să folosim tehnologia pentru a ne face viața mai ușoară iar acest espressor este exact ceea ne avem nevoie.

Pentru a măcina cafeaua boabe se folosește o râșniță integrată cu 12 nivele de reglare pentru a o cafea fină sau una mai grunjoasă dupa preferintele fiecăruia.

Un dezavantaj al râșniței este zgomotul destul de mare atunci când macină cafea.

Espressorul are un filtru pentru apă dură pentru a preveni deteriorarea aparatului. Acest filtru trebuie schimbat după aproximativ 5000 de cafele (depinde și de duritatea apei).

Datorită complexitații lui si intretinerea periodică este mai complicată. Trebuie curațate oricând este necesar toate recipientele: de lapte, de resturi de cafea, unitatea de preparare și rezervorul de apa.

Espressor automat Melitta® Solo

Espressorul automat Melitta® Solo este simplu de folosit si face o cafea proaspătă si aromată în fiecare dimineață. Pe lângă asta are și un design foarte frumos și simplist.

Aceste face doar cafea fara alte derivate cu lapte dar de aici rezulta simplitatea de folosire, mai puține componente dar și mai puține recipiente de curățat la întretinere.

Acest model are si un program automat de curatare si detartrare. pentru a evita depunerile și a prelungi viața aparatului.

Espressor automat De’Longhi Magnifica S

Espressorul automat De’Longhi Magnifica S poate sa faca o cafea proaspata in fiecare dimineata dar si un cappucinno sau un latte delicios.

Spumarea laptelui la acest dispozitiv se face manual dar rezultatul poate să fie mai bun decât la spumarea automată dacă înveți să o faci bine.

Se poate folosi cafea boabe deoarece are râșniță încorporată dar si cafea măcinată în prealabil.

Acest espressor automat are un filtru penru apă care reduce cantitatea de calcar, acest lucru îmbunătățind si calitatea cafelei rezultate. Filtrul respectiv trebuie înlocuit o dată la cateva luni în funcție de numărul de cafele zilnice.

Cum alegi cele mai bune espressoare automate

Alegerea unui espressor automat poate să fie o sarcină dificilă deoarece acestea sunt aparate complexe și în general au multe funcții. În acest articol o să găsești informații despre majoritatea caracteristilor care le poate avea un espressor automat. Astfel o să îți poți da seama ce e mai important pentru tine și astfel vei face cea mai bună alegere.

Gradul de automatizare al unui espressor

Cu cât un espressor are mai multe funcții automatizate cu atât e mai complex, mai scump dar și de mai greu de întreținut și curățat.

Espressor semi-automat

De cele mai multe ori un astfel de aparat are o râșiță integrată care va doza cafeaua macinată într-un portafiltru manual. Un espressor semiautomat are partea de macinare inclusă și de multe ori și partea de spumare a laptelui. Dar uneori sunt numite semi-automate și cele cu prepararea manuală a cafelei dar au automatizată partea de spumare a laptelui.

Espressoare automate

Acestea sunt modelele la care se poate face un espresso prin simpla apasare de buton. Sunt cele mai ușor de folosit și este destul de simplu sa obți o cafea gustoasă.

În funcție de dotări un espressor automat poate avea mai multe funcții ca spumarea laptelui, apa fierbinte pentru ceai sau curățare automată.

Trebuie să ai în vedere aici ca mutarea cafelei de la râșnită la locul unde se va produce infuzia cu apă și pe urma mutarea acesteia în rezervorul de zaț este un proces complex. Pentru acesta sunt folosite mai multe motorașe cu un sistem de pârghii care dacă nu sunt realizate dintr-un material rezistent o să se uzeze destul de repede.

Tipul de cafea utilizată

Cel mai bun rezultat poate fi obținut dintr-o cafea proaspăt măcinată. În acest caz aroma este mai intensă iar cafeaua o sa fie mai gustoasă.

După ce e macinată cafeaua își pierde din aroma la contactul au aerul. Cu cât este expusă mai mult cu atât se diminueaza mai mult gustul de aceea se prefera macinarea chiar înainte de a prepara băutura dorită.

Un alt mod de a păstra gustul este prin ambalarea în vid a acesteia. Astfel nu o să fie în contact cu oxigenul și nu o să își piardă din aromă.

Capulele cu cafea sunt în general ambalate în vid imediat după măcinare și o să își păstreze gustul mai mult timp.

Pentru o cafea aromata și gustoasă se poate folosi un espressor cu capsule sau un model cu cafea boabe. Dacă folosești însă cafea macinată să cumperi pungi mai mici pentru a nu rămâne deschise mult timp.

Cât de simplu se folosesc cele mai bune espressoare automate

Pentru interfața cu utilizatorul sunt 3 variante de espresoare: cu butoane, cu rotițe sau cu ecran tactil. Aici e vorba doar de preferința fiecăruia ce va alege.

Espresoarele profesionale au rotițe deoarece de multe ori au doar elemente mecanice pentru ajustarea presiunii și debitului. Aparatele casnice sunt de cele mai multe ori comandate de un sistem electronic.

Majoritatea producătorilor încearcă să creeze aparate care sunt cât mai simplu de folosit. De aceea multe modele au un mod super simplu de a face un espresso: doar trebuie să pui o ceașcă și să apeși un buton.

Unele aparare au un meniu pentru a alege si alte tipuri de bauturi cu cafea sau apă fierbinte care trebuie să fie intuitiv și simplu de folosit.

Bugetul și calitatea

După cum spuneam mai devreme cu cât e mai complex espressorul cu atât e mai scump. Însă prețul este justificat de numarul mare de componente. Preferabil ar fi să alegi un model care are o garanție cât mai mare însă majoriatatea au doar maxim 2 ani.

În acest caz se preferă alegerea unui aparat care este realizat din elemente mai rezistente care nu o sa deterioreze usor. Calitatea mai bună a materialelor folosite la fabricarea unui espressor presupune un buget mai mare.

Cele mai bune espressoare automate

Mai multe funcții ale unui aparat vor crește complexitatea și implicit și pretul unui espressor. Trebuie să cauți un model care are funcțiile de care crezi că ai nevoie fără multe briz-brizuri inutile.

Ce poți să prepari cu cele mai bune espressoare automate?

După cum se știe bine gusturile nu se discută. De aceea înainte să alegi un espressor automat trebuie să verifici ce fel de bauturi poate să prepare acesta.

Există espressorare automate care pot prepara doar espresso fără alte derivate cu lapte. Dar poti alege un model care va produce o gamă largă de bauturi de la espresso si cafea lungă și până la latte macchiato sau ceai. Unele modele pot avea rezervor pentru diverse arome care pot ajunge în cafea.

Pe lăngă faptul că poate să producă un anumit tip de bautură verifică și dacă se produce automat sau doar te ajută să prepari. De exemplu pentru ceai majoritatea doar oferă apă fierbinte însă bauturile cu lapte se fac automat.

Fiabilitate

Pentru un aparat care poate să coste câteva mii de lei sigur nu se dorește înlocuirea acestuia prea des. De aceea se alege un model mai rezistent.

Preferabil este să alegi un model de la un producător cunoscut care va livra si piesele consumabile ale aparatului. Un model care nu mai e pe piață este destul de greu de găstit piese.

Dimensiuni și design

Orice funcții are aparatul care ti-l dorești trebuie să se încadreze și în locul unde o să fie montat care e cel mai des bucătăria.

Dacă ai o bucătărie clasică poți alege un model de espressor care are un aspect similar sau care să se încadreze placut cu mobila.

Vezi dimensiunile espressorului mai ales dacă vrei să alegi un model încorporabil deoarece acolo trebuie să se potrivească perfect cu spațiul din mobilă.

Filtru pentru apă

Un alt element important pentru o cafea bună este apă curată și proaspătă. Unele espressoare au un sistem de filtrare pentru apă. Astfel cu apă limpede o să iasă o cafea foarte bună și aromată.

Un dezavantaj este faptul că acel filtru trebuie schimbat atunci când se murdărește. Care e un cost în plus la întreținerea aparatului.

Încălzirea cănii de cafea

Pentru o cafea fierbinte și gustoasă este preferabil ca să fie încălzită și cana înainte de a turna cafeaua în ea. Unele espressoare au si această funcție.

Dacă este încălzită cana cafeaua o să ramână mai mult timp fierbinte și o să o poți savura în tihnă.

Programarea espresorului

Espressoarele automate pot să fie programate să facă o cafea la o anumită oră. Poți să setezi aparatul să te trezească dimineața cu aroma unei cafele proaspete și aromate.

În general daca vrei doar espresso atunci multe aparate vor putea să faca 2 cafele simultan. Însă nu uita sa pui căni pregătite pentru aceastea. Aparatul trebuie să conțină un senzor pentru detecția ceștii de cafea pentru a nu o vărsa pe jos.

Măcinarea cafelei

Cea mai bună cafea se poate obține dintr-o cafea proaspăt măcinată. Un espressor automat poate avea râșință încorporată și tot procesul de măcinare să fie automat. Singura grijă pentru tine este să te asiguri că mai este cafea boabe în rezervor deoarece de restul de ocupă aparatul.

Cuțitele râșiței pot să fie din metal(de obicei inox) sau din ceramică. Oțelul este mai rezistent însă ceramica nu o să producă atât de mult zgomot atunci când macină cafea.

O râșniță bună trebuie să permită selectarea granularității cafelei pe care o macină. Intensitatea gustului cafelei rezultată depinde și de acest aspect.

Spumarea laptelui

Pentru a face mai multe tipuri de băuturi cu un espressor este nevoie de un sistem de spumare a laptelui. Acest proces se poate realiza în 2 feluri manual cu aburi și ceva îndemânare sau automat de espressor.

Pentru sistemul automat este nevoie de un rezervor de lapte care se monteaza la aparat doar atunci când trebuie spumat laptele. În rest trebuie ținut la frigider pentru a nu se strica laptele. Spumarea manuală se poate face mai bine daca ști cum trebuie făcută corect însă pentru asta este nevoie de exercițiu și îndemânare.

Pentru spumarea manuală se pune laptele într-o cană rece si se pune o duză a espressorului în el pentru a se spuma. Prin duză iasă abur fierbinte care atunci când e introdusă în laptele rece va face spuma care trebuie să semene cu o cremă.

Sistemul de autocurățare

Pentru a simplifica și mai mult utilizarea unui aparat trebuie ar fi cel mai bine să se și curățe singur.

Multe espressoare automate au funcția de auto-curățare. Aceasta însă este în special pentru partea înternă de țevi și pentru duzele de ieșire.Partea exterioară si rezervorul de lapte o să trebuie curățat tot manual.

Toate espersoarele chiar dacă sunt automate sau manuale trebuie să conțină această funcție deoarece nu ai cum să ajungi în interior să îl cureți fără a desface complet aparatul.

Întreținerea unui espressor

Chiar și cele mai complexe espressoare care au curațare automată tot au nevoie de întreținere periodică.

Toate rezervoarele de cafea, lapte, zaț și apă trebuie umplute sau golite dar și spălate periodic. Rezervorul de lapte si zaț trebuie curățate după fiecare golire.

Rezervorul de lapte nu trebuie lasat în aparat decât dacă acesta are un sistem de refrigerare internă. Dacă nu e ținut la rece laptele o să se strice destul de repede.

O altă curatare periodică este necesară pentru sistemul de mutare al cafelei. De multe ori atunci când este mutată dintr-o parte în alta mai cade câte un pic de cafea care o să se strângă în interiorul aparatului.

Concluzii

Chiar și un espressor automat are nevoie de întreținere însă dacă alegi un model de calitate nu o să fie nevoie de intervenții decât la câteva zile.

Cu un astfel de aparat o să ai o cafea proaspătă și gustoasă în fiecare dimineață doar prin apăsarea unui buton fără să mai fie nevoie pus cafea sau de curățat aparatul când a terminat. Chiar dacă la un anumit interval tot trebuie curățat, un espressor automat este cel mai simplu mod de a începe dimineața cu o cafea bună

Etichete: , , , ,
Scroll to Top