Cuprins
Cât de greu ne descurcăm fără curent electric? Eu dupa câteva ore am impresia că am o mână legată la spate. Care poate fi cea mai bună soluție pentru curent electric de rezervă? Cele mai bune generatoare de curent sunt o soluție în orice moment al zilei.
În ziua de azi aproape toate aparatele din casă sau din jurul acesteia funcționează cu electricitate. Avem nevoie de curent electric de la cafeaua de dimineață și până la dușul de seară. Pentru situațiile în care alimentarea se întrerupe sau nu există(la o cabană de exemplu) trebuie o soluție de generat electricitate pentru a te bucura de aceste facilități.
Alegerea unui generator trebuie făcută în funcție de unde și cât o să fie folosit acesta folosit. Mai trebuie ținut cont și de necesarul de energie al casei.
Recomandări cele mai bune generatoare de curent
1. Generator de curent electric Steinhaus PRO-GEN5500
Un motor pe benzină de 389 cm3 cu o putere de 13 CP care poate genera la ieșire un curent maxim de 5,5kW e elementul principal al acestui aparat.
Generatorul Steinhaus PRO-Gen5500 are 2 prize de 230V la care se pot conecta aparatele necesare dar și o priză de 12V care poate alimenta un aparat de aproximativ 100W.
Cu un rezervor de benzină de 25 l și un consum de aproximativ 2.3 litrii pe oră acest generator are o autonomie de 11 ore.
Pornirea se face la sfoară. Acest aparat nu are sistem de pornire automată ceea ce îl face mai simplu de întreținut.
Pentru o eficiență mai mare s-a folosit pentru acest generator un motor în 4 timpi.
Pentru a nu se deteriora la o folosire necorespunzătoare acest aparat are un întrerupător cu protecție la suprasarcină.
2. Generator curent electric Steinhaus PRO-GEN2200
Un generator ieftin care consumă doar 1,3 litrii de combustibil pe oră. Acesta nu este un generator puternic care să întrețină multe aparate în casă dar poate fi o soluție bună ca rezervă de curent.
Motorul de 196 cm3 cu o putere totală de 6,5 cai putere poate genera un curent maxim de 2,2 kW la fiecare oră.
Rezervorul de doar 13 litrii poate sa mențină generatorul funcțional timp de 10 ore datorită consumului mic de benzină.
Pornirea se face cu sfoară fără a avea posibilitatea de pornire automată.
3. Generator de curent Senci SC-10000E
Pentru mai multi consumatori vei avea nevoie de un generator mai puternic. Acesta este un model care poate să producă până la 8,5kWh.
Această energie electrică este produsă cu ajutorul unui motor care are capacitatea cilindrică de 460 cm3 si care dezvoltă o putere de 16CP.
Dacă faci plinul rezervorului de 25 de litrii o să funcționeze acest generator timp de 12 ore fără să mai fie necesar să intervii.
Motorul este în 4 timpi cu ungere separată si are pornire electrică.
Acest generator are roți pentru transport și este un model destul de compact.
4. Generator curent 8.0 kW Könner & Söhnen
Daca vrei un generator de calitate acesta este un model demn de luat în seamă.
În primul rând acest model este fabricat după standarde germane de calitate a materialelor.
Motorul are o capacitate de 440 cm3 și poate să dezvolte o putere de 18CP la o turație de 3000RPM.
Puterea electrică maximă produsă este de 8kWh suficientă pentru acasă sau un mic șantier.
La acest model se poate conecta și un aparat de sudură cu invertor ceea ce ii creste mult utilitatea.
Rezervorul de 15 litrii poate să mențină motorul funcțional până la 15 ore.
Acest generator are o priza de 16A și una la 32A ambele la 230V dar și o priza de 12 Volti.
Motorul în 4 timpi este conform standardului de poluare Euro 5 ceea ce înseamnă mai puține noxe emise în jurul acestuia.
Pornirea se face cu ajutorul unui demaror electric fără a fi nevoie să depui efort pentru a învârti motorul.
5. Generator de curent monofazic HYUNDAI HY8001
Pe lângă automobile cei de la Hyundai mai produc și alte aparate cum ar fi acest generator de curent electric.
Motorul de 456 cm3 poate să dezvolte o putere de 16 CP cu care poate genera până la 8kWh de putere electrică.
Un avantaj al acestui model este faptul ca are 3 prize de 230V dintre care 2 de 16 A și una de 32 A.
Acest generator are protecție la scurtcircuit și supra-sarcină dar și oprire automată la un nivel prea scăzut de ulei.
Tensiunea de ieșire este stabilizată cu ajutorul unui circuit electric aflat în interiorul generatorului.
Cum alegi cele mai bune generatoare de curent?
Sunt multe criterii pentru a alege un generator de la locul și scopul acestuia și până la durata de funcționare zilnică. Cele mai bune generatoare de curent o să funcționeze mulți ani fără probleme majore.
Unde o să fie folosit generatorul?
Un generator pare avea multe utilități de la alimentarea aparaturii la construcția unei case și până la alimentarea electrocasnicelor din bucătărie.
Întreruperile de energie sunt tot mai rare și cu durată mai mică. Un generator de rezervă nu trebuie să fie un model puternic ci unul care poate menține câteva ore sau poate o zi elementele absolut necesar din casă.
Pentru o cabana unde mergi în weekend o să fie nevoie de un model mai puternic și mai rezistent. Acesta trebuie să reziste mai mult în timp și să producă energia necesară pentru tot ce ai nevoie. Încălzirea electrică este printre cei mai mari consumatori de energie. Dacă încălzirea se face cu alte mijloace atunci o sa fie nevoie de un model mai puțin costisitor.
Aparatele folosite în construcții sunt de obicei mașinării puternice care au nevoie de multă energie pentru a funcționa. de aceea în aceste situații este necesar un generator foarte puternic pentru a menține mai multe astfel de aparate în funcțiune. Aceste generatoare sunt de obicei mai mari și este necesar să fie transportate cu ajutorul unei remorci.
Puterea unui generator este direct proportionala cu greutatea. Un motor și un generator mai mare înseamnă mai multe kilograme.
Tipuri de generatoare
Generatoarele care se folosesc pe termen lung acasă poti fi de două feluri: staționare sau portabile fiecare cu avantaje si dezavantaje.
Generatoare portabile
Cele portabile au avantajul că pot fi folosite în mai multe locuri dacă e cazul si poate fi depozitat într-un garaj atunci când nu e folosit. Portabilitatea constă în tipul de construcție și conectarea acestui aparat. Un generator de curent electric portabil are mânere și / sau roti pentru a fi transportat dar și posibilitatea de a te conecta rapid la el cu mufă de curent standard.
Generatoare staționare
Generatoarele fixe sau staționare sunt create pentru a fi montate lângă casă într-o zonă de unde să rămână o perioadă lungă de timp. Acestea sunt special create pentru a funcționa pe termen lung fără probleme. La o medie de 100 de ore de folosire pe an un generator poate să țină până la 30 ani dacă este întreținut corect.
Generatoare cu invertor
Un al tip de generatoare de curent electric sunt cele cu invertor. Acestea pot fi fixe sau mobile dar modul de funcționare este diferit. Orice generator de curent produce curent alternativ la o anumită tensiune. Pentru a fi folosit la aparatele casnice această tensiune trebuie convertită la 230 de Volți. La generatoarele obișnuite această conversie se face cu ajutorul unui transformator.
La generatoarele cu invertor prima dată curentul e convertit în curent continuu si sunt eliminate toate zgomotele de pe semnalul sinusoidal. După filtrare curentul este convertit înapoi în curent alternativ cu ajutorul unui invertor. Noua formă a curentului este mult mai apropiată de forma sinusoidala ideală. Cu aceasta aparatele o să funcționeze mai bine iar și o să țină mai mult.
Cum alegi puterea unui generator?
Puterea unui generator se alege în funcție de toți consumatorii care pot funcționa în același timp. Dacă generatorul se folosește doar ca rezervă în cazul în care se întrerupe furnizarea de energie electrică atunci probabil nu o sa folosești în acele ore toate aparatele din casă care consumă curent.
Cei mai mari consumatori sunt cei inductivi ca plita cu inducție, mașina de spălat, frigiderul sau alte aparate care au motor sau bobine electrice pentru a funcționa. Aceștia consumă multă energie mai ales atunci când pornesc. Cu cât un motor este mai puternic cu atât mai multă energie este nevoie pentru a funcționa corect.
Trebuie să te gândești la toți consumatorii care pot funcționa în casă ziua sau noaptea: becuri interioare sau exterioare, televizoare, calculatoare, centrală termică, aparatele de gătit(mai ales plită si cuptor), aparat de aer conditionat și tot ce e necesar să funcționeze atunci când generatorul este pornit.
La orice aparat va trebui considerată puterea maximă care o consumă. Dacă consumul este mai mare decât puterea care o poate produce atunci generatorul și alte aparate conectate la el se pot defecta. Pentru aparatele care sunt consumatori inductivi este necesar sa calculezi puterea la dublu. Adică pentru o plită cu inducție de 3kW este necesar sa calculezi 6 kw din cauza curentului reactiv. Însă mai trebuie precizat ca aceasta este puterea maximă atunci când funcționează toate suprafețele de încălzire ale acesteia.
Tensiunea unui generator de curent electric
Tensiunea la ieșirea din generator poate fi monofazată de 230V sau trifazată de 400V.
Pentru aparatele care au o putere electrică mare se folosește conexiunea trifazată. În acest caz curentul este împărțit pe mai multe fire și nu mai sunt necesare unele foarte groase.
O instalație obișnuită din casă are un curent maxim de aproximativ 16A la conexiune monofazată. Dacă ai aparate care consumă mai mult ca o centrală termică electrică de exemplu atunci este foarte util și o conexiune trifazată.
Pentru motoare de putere mare care vrei să poată funcționa și atunci când nu este energie electrică se poate folosi un generator trifazat. Și la acesta trebuie verificat dacă puterea produsă este suficientă pentru ceea ce ai nevoie.
La generatorul de curent trifazat se pot conecta și aparate care funcționează cu energie cu o singură fază însă invers nu este posibil.
Combustibil
Avem în acest caz 3 tipuri de combustibili folosiți la generatoarele de curent: benzină, motorină sau gaz, fiecare cu anumite avantaje.
Un generator pe benzină merge bine la temperatură mică mai ales in ceea ce privește pornirea generatorului. Are însă 2 dezavantaje: un consum destul de mare și faptul ca în timp își schimbă proprietățile. Dacă generatorul nu este folosit o perioadă mai lungă de timp benzina se va evapora din carburator și o să fie necesară o curățare a acestuia pentru a funcționa corect din nou.
Un generator diesel folosește ca și combustibil motorina. Acesta este mai eficient la producerea energiei, adică o pentru producerea aceleiași cantități de energie o să fie consumată mai puțină motorină decât benzină. Motoarele diesel produc mai multe noxe și trebuie avută mai multă grijă unde o să montezi un astfel de generator.
Pornirea la rece este o altă problemă cu aceste motoare deoarece motorina își modifică proprietățile la temperaturi scăzute. De obicei generatoarele diesel au o putere mare și sunt folosite pentru șantiere de construcții sau lucrări efectuate în zone unde nu există conexiune la rețea.
Generatoarele pe gaz sunt o variantă bună pe termen lung deoarece acesta nu se degradează în timp însă este mai greu de depozitat fiind necesar un rezervor sub presiune. Gazul este mai puțin eficient și deci o să fie consumată o cantitate mai mare de combustibil pentru a produce aceeași energie. Se pot găsi kit-uri de conversie de la benzină la gaz.
Pornirea la cele mai bune generatoare de curent
În funcție de scop și de dimensiune un generator de curent poate avea 3 tipuri de pornire: la sfoară, la cheie sau automat.
Cele mai simple pot fi pornite la sfoară. Acestea nu au multe componente și se folosește o sfoară pentru a învârti motorul să pornească. Sistemul este identic cu cel de la o drujbă.
La generatoarele cu pornire la cheie mai au o baterie si un electromotor care va învârti motorul pentru a porni. Aceste componente cresc destul de considerabil prețul însă sunt mult mai ușor de folosit astfel de generatoare.
Pornirea automată are un sistem de pornire identic cu modelele care pornesc la cheie însă comanda este dată de anumite evenimente ca de exemplu generatorul va porni atunci când se întrerupe furnizarea de la rețea.
Fiabilitate
Pentru că e un aparat care o să fie folosit o perioada lungă de timp generatoarele de curent trebuie să fie cât mai ușor de întreținut și folosit.
Carcasa
Un generator este folosit afară unde poate să plouă sau să fie soare puternic. Aceste evenimente pot degrada carcasa și de aceea trebuie să fie cât mai bine tratate.
Un generator portabil poate fi depozitat în interior și scos doar atunci când este necesar. Astfel o să fie mult mai bine protejat decât un model staționar.
Carcasa trebuie să fie destul de rezistentă pentru a face față la vibrațiile produse de motor. Chiar dacă stă pe loc un motor cu ardere internă produce destul de multe vibrații atunci când funcționează.
Zgomot
Se întâmplă de multe ori să fie necesară folosirea unui generator pe noapte. Cu cât e mai zgomotos cu atât o să fie mai deranjant și nu o să poți dormi.
Noxe
Generatoarele diesel produc cele mai multe noxe. Însă si modelele pe benzină sau gaz pot produce destul de multe noxe atunci când e pornit. De aceea folosirea unui generator nu e recomandată în interior fără o aerisire foarte bună.
Întreținere
Ca toate motoarele cu ardere internă aceste motoare au nevoie de ungere și de revizie periodică. În timp, o să trebuie înlocuit filtrul de aer și uleiul de ungere al motorului. Toate aceste costuri trebuie avute în vedere la prețul inițial al unui astfel de aparat.
Calitatea componentelor
Dacă generatorul de care ai nevoie o să fie folosit doar 2-3 ore pe lună atunci nu e nevoie de un model performant. Însă daca folosirea acestuia este mult mai lungă cautăun producător de renume care pune componente de calitate în acesta pentru a funcționa fără probleme o perioadă lungă de timp.
Funcții suplimentare
Un generator complet poate avea mai multe prize pentru conectarea aparatelor la o tensiune de 230V dar si prize cu tensiue mică(12 V de exemplu)
Pornirea automată este o funcție foarte utilă atunci când se ia curentul. Însă trebuie avută grija ca bateria generatorului să fie în stare bună și să îl mai pornești din când în când.
Modele portabile pot avea roți pentru a fi mai ușor de transportat sau mai sunt unele mai mari care pot fi tractate după un automobil.
Elemente de siguranță
Pentru siguranța și sănătatea noastră un generator trebuie folosit mereu afara sau într-o încăpere unde sunt cel puțin 2 aerisiri pentru a nu permite noxelor să se strângă înăuntru.
Multe modele au un senzor de monoxid de carbon care va opri motorul atunci când concentrația este prea mare.
Un motor termic produce foarte multă caldură iar multe componente o să se încingă. Trebuie limitat accesul copiilor sau animalelor de companie la elementele generatorului.
Un generatorul se poate defecta dacă este suprasolicitat. Preferabil să calculezi ca energia consumată sa fie sub cea produsă în orice situație.
Combustibilul nu trebuie depozitat lână sistemul de pornire deoarece apar scântei care pot duce la aprinderea acestuia.
Întrebări frecvente
Cât consumă un generator pe benzină?
Consumul variază în funcție de puterea acestuia. De exemplu un generator de 5kWh consumă aproximativ 2-3 litrii de benzină pe oră.
Cât consumă un generator diesel?
Generatoarele diesel sunt de obicei mai mari dar consumul este și la acestea proporțional cu puterea electrică produsă. Un generator de 20 kWh va consuma aproximativ 6 litrii de motorină pe oră.
Ce generator sa aleg: benzină sau motorină?
Dacă ai nevoie de un generator mic care o să fie folosit ocazional atunci mergi pe un model pe benzină. Însă daca ai nevoie de multă energie electrică iar generatorul o să fie folosit frecvent atunci alege un model diesel.
Ce generator să cumpăr fix sau mobil?
Un generator fix poate fi folosit doar acolo unde e montat. Însă la acesta toate conexiunile sunt făcute la montaj și sunt mai rezistente la variațiile vremii de afară
Un generator mobil poate fi transportat unde e necesar dar e mai robust și mai puțin rezistent la depozitarea afară.