Cele mai bune oale de gătit

Cum alegi cele mai bune oale de gătit? De cele mai multe ori produsele care sunt la ofertă nu sunt ce mai bună alegere. Află din acest articol tot ce trebuie să ști atunci când alegi o oală în care să faci cea mai bună mâncare.

Vrei ca vasele pentru gătit care le cumperi să fie rezistente, să nu se zgârie sau să încalzescă mâncarea repede? Dar ce oală este mai eficientă pentru toate astea? Citește în acest articol detalii despre aceste aspecte pentru a lua o decizie de care să te bucuri mult timp de acum înainte.

Poți găsi pe piață mai multe tipuri de oale. Unele funcționează doar pe plită altele pot să fie folosite și în cuptor sau poți găsi acum oale electrice care se încălzesc singure. Toate aceste detalii și multe altele pot fi găsite în acest articol

Recomandări cele mai bune oale de gătit

1. Set oale Rosegold Karaca din granit

top cele mai bune oale de gătit

Acest set de oale sunt fabricate din granit organic roz. Acestea sunt materiale sănătoase care nu vor avea efecte negative asupra organismului.

Acestea sunt rezistente la zgârieturi și au proprietăți anti-aderente foarte bune.

Pot fi curățate în mașina de spălat vase fără probleme deși se recomandă pentru a fi rezistente pe termen lung să fie spălate manual.

Aceste oale sunt potrivite și pentru plite cu inducție care sunt tot mai răspândite.


2. Set de oale Heinner Madeline Cooking

Cele mai bune oale din inox

Un set de oale în care o să poți face cea mai bună mâncare. Acestea sunt făcute din oțel inoxidabil.

Toate cele 4 oale din acest set au și un capac de sticlă prin care se poate vedea în ce stadiu e mâncarea.

Mânerele sunt realizate tot din inox. Asta înseamnă că o să fie nevoie de mănuși pentru a lua acest tip de oala de la încălzit. Însă datorită faptului că sunt realizate integral din oțel inoxidabil acestea pot fi folosite și în cuptor.

O să poți folosi acest tip de oală pe orice tip de plită iar pentru a fi mai eficiente pe plitele cu inducție fundul oalei este mai gros.


3. Set oale din inox Jumbo Gourmet Line Blaumann

oale din inox top

Un set de oale din inox format din 5 oale și o tigaie. Fiecare dintre acestea are un capac de sticlă pentru a ușura mai mult gătitul.

Aceste oale sunt realizate integral din oțel inoxidabil. Acestea pot fi folosite în cuptor sau pe orice fel plita de la cele cu gaz și până la cele cu inducție.

Fiecare dintre aceste oale este gradată. În acest fel nu mai trebuie să murdărești și alt vas cu pentru a măsura cantitatea.

Stratul de inox este anti-aderent și nu se recomandă folosirea materialelor abrazive pentru curățare. Însă o să poți spăla aceste oale în mașina de spălat vase.


4. Set gatit BerlingerHaus Rose Gold

Oale marmorate - marmură si granit

Un set de oale și tigăi cu un aspect foarte frumos. Dar pe lângă aspect acestea sunt și foarte bune pentru gătit.

Chiar dacă sunt realizate din aluminiu acestea sunt acoperite în interior cu 3 straturi din marmură și granit. Aceste straturi au calități foarte bune anti-aderente. Datorită acestor proprietăți o să fie nevoie de mai puțin ulei pentru a prepara mâncarea care trebuie prăjită.

Curățarea se poate face fără probleme în mașina de spălat vase dar și manual o să fie destul de usor de îndepartat murdăria.

Un strat subțire ceramic are o inerție termică mică iar caldura o să fie distribuită uniform.

Marmura o să își mențină culoarea sau proprietățile termice. De aceea oala o să arate și o să funcționeze bine mai mult timp.


5. Oala ceramică Schmitter

Cea mai bună oală ceramică

O oală din aluminiu turnat cu un înveliș de 3 straturi de ceramică.

Datorită faptului că este complet fabricată din metal fără elemente din plastic această oală poate să fie folosită și în cuptor însă fără capac.

O să poată fi folosită cu succes și pe plita cu inducție datorită unui fund al oalei cu o grosime de 4 mm.


Cum alegi cele mai bune oale de gătit?

Pentru a putea face o algere foarte bună află ce tipuri de oale se pot găsi, din ce materiale sunt fabricate și multe alte detalii utile.

Nu toate materialele din care sunt făcute oalele sunt potrivite pentru organism. În timpul gătirii o mică parte a metalului din care e fabricată o oală va ajunge în mâncare și ulterior în organismul nostru. Unele materiale pot să fie daunătoare pentru corpul uman.

Tipuri de oale de gătit

În funcție de materialul din care sunt fabricate vei putea alege din mai multe tipuri de oale. Cel mai vechi material folosit este lutul și ceramica. Alte materiale sunt cupru, fier turnat, aluminiu, inox sau oțel fiecare cu dezavantajele sale dar și puncte forte.

Oale de ceramică sau lut

Ceramica este cel mai recomandat material pentru gătit. În primul rând vasele din acest material nu schimbă gustul mâncării. Un alt avantaj al ceramicii este faptul că aceasta are o inerție termică care rețin căldura și o eliberează treptat în ceea ce se gătește.

oale lut

Sunt 2 tipuri de vase cu ceramică. Vasele de lut folosite de cele mai multe ori ca oale de lut pentru sarmale și vase din aluminiu turnat cu acoperire ceramică. Ultimele tipuri de acoperiri ceramice sunt foarte rezistente și se curăță ușor.

Sunt oale de ceramică care conțin plumb. Acesta este unul dintre cele mai dăunătoare metale pentru oameni. De multe ori plumbul se găsește în statul superior sau în vopseaua cu care sunt decorate oalele.

Oale de inox (oțel inoxidabil)

Oțelul este un aliaj de metal format cel mai adesea din fier, crom si carbon. Acesta este foarte rezistent la temperaturi ridicate și este un material dur.

Pe lângă asta oțelul este și un foarte bun conductor termic ceea ce îl face o alegere excelentă pentru vase de gătit.

Însă proprietatea de bază pentru care este unul dintre cele mai folosite aliaje pentru oale de gătit este faptul ca acesta nu ruginește. Rugina este rezultatul reacției fierului cu oxigenul din aer și este daunătoare corpului uman. Aliajul din care e făcut oțelul nu permite fierului să reacționeze cu oxigenul.

Sunt însă și ceva dezavantaje cum ar fi faptul că oalele din oțel sunt destul de grele iar acest fapt poate fi deranjant atunci când gătești.

Oțelul însă nu e un material care se curăță ușor de resturile de mâncare prinsă pe oală. Asta și prețul destul de mare sunt cele mai importante motive pentru care sunt multe oale din alte materiale.

Oale din fontă

Un alt aliaj cu fier care este rezistent la căldură și nu se oxidează este fonta. Aceasta transmite mai greu căldura însă este inmagazinată metal. În acest fel mâncarea se încălzește treptat și de cele mai multe ori iese mai bună.

Oala din fontă nu este o soluție pentru atunci când te grăbești să încălzești mâncarea însă este foarte bună pentru a face o mâncare cu un gust foarte bun.

Oalele din fontă sunt grele și destul de scumpe însă sunt foarte rezistente în timp. Fonta nu este aderentă și se curață destul de usor iar datorită faptului ca de obicei nu au strat de acoperire o să se poată curăța cu suprafețe mai abrazive fără a o degrada.

Oale din cupru

Cuprul este unul dintre cele mai bune metale când vine vorba de transfer termic. Vasele din cupru sunt folosite cu succes în bucătărie deoarece se încălzesc repede și uniform pe toată suprafața.

Însă cuprul nu este un material rezistent la curățări multiple și nu rezistă nici la temperaturi foarte mari. Pe lângă asta cuprul este un metal destul de moale și de aceea vasele care nu au alte aliaje o sa fie destul de ușor de deformat.

Oale din aluminiu

Aluminiul nu este un material bun pentru gătit însă nu este greu și este destul de ușor de prelucrat. În general oalele din aluminiu au o acoperire din alt material cum ar fi ceramica sau alte material care nu permit mâncării să se lipească.

Aluminiul în sine este o substanță foarte nocivă și nu este recomandat pentru a se găti în vase din acest metal. Însă cu o acoperire bună poate să rezulte oale ușoare se o calitate bună.

Aici aș vrea să atrag atenția si la folosirea foliei de aluminiu la gătit pentru anumite molecule daunatoarea o sa treacă în mâncare. Cel mai bun este un capac din sticlă pentru a acoperi mâncarea în timpul gătirii.

Conductivitate termică

Conductivitatea termică care o are o oală este un aspect care depinde de cum vrei să o folosești. Dacă vrei să faci o mâncare bună pentru care ai timp să o gătești corect atunci poți alege o oală care e mai slabă conductoare termică cum sunt cele din fontă sau lut.

Însă dacă nu ești un gurmand și faci de mâncare în timp ce mai ai și alte treburi cele mai bune oale pentru tine sunt cele bune conductoare termice. Acestea ajung repede la temperatura dorită și se încălzesc mai uniform.

Reacție chimică la gătit

Unele materiale din care sunt fabricate oalele eliberează în mâncare atomi din materialul din care sunt produse. Unele nu sunt dăunătoare pentru organism cum ar fi fierul însă altele cum sunt aluminiul sau oxidul de fier(rugina) pot avea efecte grave pe termen lung.

Din acest considerent cele mai bune oale de gătit sunt cele din lut sau ceramică, urmate de cele din inox și de cele din sticlă.

Trebuie să avem grijă la oalele care sunt acoperite cu materiale bune ca în cazul in care stratul de acoperire se deteriorează sa fie înlocuite pentru a nu produce efecte pe termen lung.

O mare problemă cu aceste substanțe este faptul că pe termen scurt nu se va vedea nici un defect. Doar după o anumită o să se vadă efectele și nu o să poți ști exact de unde provin.

Nu vreau sa sperii pe cineva ci doar sa ne gândim mai bine în ce alegem să gătim.

Rezistență, durabilitate și întreținere

Cele mai bune oale de gătit trebuie să fie cât mai rezistente si pentru a putea fi folosite mai mult timp. La cele ieftine de multe ori stratul de acoperire se deteriorează și o să îți piardă din proprietățile antiaderente.

Cel mai comod este să cauți oale care se pot curăța în mașina de spălat vase. În acest fel o să poți scăpa destul de ușor de această activitate.

Nu toate oalele o să poată fi curățate ușor după ce ai gătit in ele. La acest capitol cele mai eficiente sunt cele din ceramică. Însă daca partea anti-aderentă este zgâriată sau dacă o speli un ceva abraziv atunci o să se lipească și de aceasta.

Cât de mare să fie?

Asta depinde de numărul de membrii ai familiei și de cum gătești de obicei. Cu cât familia e mai numeroasă cu atât trebui o oală mai mare.

Dacă ți-ai format obiceiul să gătești pe mai multe zile atunci cel mai bine este să alegi o oala cu o capacitate destul de mare.

O oală din inox nu e atât de important cât de mare e ca o să se încălzească destul de repede datorită conductibilității termice bune. Însă una din fontă este mai greu de controlat felul în care este distribuită caldura si o să se încalzescă mai greu.

Mânerele

Multe oale au mânere din același material din care e făcută oala. Asta e util daca vrei să fie pusă oala în cuptor atunci nu o să fie probleme. În schimb dacă aceasta are mânere de plastic nu o să poată fi pusă în cuptor dar nici nu o să fie fierbinte atunci când punem mâna pe ele.

Unele modele au între mâner si oală un strat izolator pentru ca să nu fie transferată căldura și în mâner. În acest fel se va putea pune mâna pe acesta fără probleme atunci când e încalită pe plită.

Design si culori

Un set de oale trebuie să se potrivească cu vesela care mai e în casă. Cel mai bun set de oale trebuie să se potrivească și cu stilul bucătăriei.

Dacă aspectul nu e prea important atunci poți să alegi un model care îți place mai mult.Astfel încât să o folosești mai des.

Ce ar mai fi util de verificat sunt componentele vopselei din interiorul oalei. Unele vopsele conțin substanțe nocive pentru organism și trebuie evitate.

Unde se pot folosi?

Înainte de a ne hotărî ce oala o sa alegem trebuie să ne gândim unde o să o folosim. Pentru anumite medii trebuie alese oale speciale.

Pentru plite cu inducție trebuie ca fundul oalei sa fie mai gros și din metal. Astfel transferul termic o să fie mai eficient.

oala cu foc

Pentru a putea încălzi o oală în cuptor este absolut necesar ca aceasta să nu conțină elemente de plastic sau alte materiale care nu rezistă la temperaturi mari.

Pentru a putea folosi o oală în cuptorul cu microunde trebuie să alegem un model din ceramică sau sticlă și să ne asigurăm că nu conține nici un fel de metal. Metalul o să strice cuptorul și e posibil să explodeze.

Cu capac sau fără?

Eu recomand atunci când cauți o oală sa iei si un capac pe măsură. După cum am spus mai sus este cel mai bine ca oala să fie acoperita cu un capac din același material sau și mai bine cu un capac din sticlă.

Un capac din sticlă este mai bun pentru că o să poți vedea prin el în ce stadiu e mâncarea. Unele capace au mâner din plastic si nu o să poată fi puse în cuptor pentru a acoperi oala însă pe plită sunt foarte bune.

Depozitare

Un sfat care cred că e util în ceea ce privește depozitarea este să cauți mereu un set de oale care să poată fi depozitate una în alta. În acest fel o să ocupe mult mai puțin spațiu atunci când nu le folosim.

Atunci când vrei să înlocuiești o oală este cel mai bine să o măsori și să cauți una cu aceleași dimensiuni. Astfel o să fie ușor de depozitat acolo unde era cea veche. Asta dacă nu ai nevoie de altceva bineînțeles.

Forma pentru cele mai bune oale de gătit

O oala înaltă este de preferat să fie folosită pentru alimente la care nu se dorește evaporarea apei iar cele care nu sunt înalte sunt eficiente pentru sosuri si alimente la care trebuie scăzută cantitatea de apă.

Unele forme de oale sunt speciale pentru a găti anumite tipuri mâncare. Dar în general contează mai mult capacitatea unei oale decât forma.

Etichete: , , , ,
Scroll to Top