Cele mai bune saltele

Se zice ca o zi bună se cunoaște de dimineață. De aceea un somn odihnitor poate avea un rol important pentru cum o să te simți în ziua respectivă. De aceea trebuie să te documentezi foarte bine pentru a alege cele mai bune saltele.

Odată cu avansul tehnologiei și saltelele s-au îmbunătățit. De la materialul din care sunt produse și până la straturile interioare, acestea sunt create pentru a oferi un confort mai bun dar și rezistență în timp.

Află din acest articol ce caracteristici și ce funcții pot avea cele mai bune saltele dar și care este tipul de saltea potrivită pentru anumite situații.

Saltea SuperOrtopedica Dolce Dormire Rubino

O saltea super ortopedică cu fermitate mare și un preț foarte accesibil.

Formată din spumă poliuretanică acoperită de o husă detașabilă cu fermoar. Husa se poate spăla și are tratament antialergenic.

Salteaua este formată dintr-un singur strat de spumă și are o înălțime de 19 cm.

Modelul Dolce Dormire Rubino este recomandată pentru persoane cu o greutate între 70 și 90 kg.

Saltea de pat Ortopedicus Silver Memory

Salteaua de pat Ortopedicus Silver se poate alege în foarte multe dimensiuni. Aceasta are o înălțime de 21 cm și este acoperită de o husă detașabilă.

Salteaua are un strat de spumă densă cu memorie care va oferi mai mult confort în comparație cu un model mai simplu.

Ca tratament antibacterian această saltea este tratată cu ioni de argint care vor distruge bacteriile fără a avea efect nociv asupra organismului.

În zona umerilor este o zonă de confort care permite dormitul confortabil și pe o parte.

Pe lângă o aerisire foarte bună cu acest model vei simți destul de puțin atunci când se mișcă cineva lângă tine.

Saltea Dolce Dormire Diamante

Salteaua de pat Dolce Dormire Diamante este un model cu un strat de 3 cm de spumă cu memorie și husă detașabilă.

Un model ferm dar care va oferi un confort mare datorită stratului de spumă cu memorie.

Husa se poate spăla și este tratată antibacterian, hipoalergenic și antiacarieni.

Aceasta are o fermitate medie spre mare care va oferi un somn confortabil și odihnitor.

Cum alegi cele mai bune saltele

Fie că vrei o saltea moale și pufoasă sau vrei ca atunci când te așezi pe ea să nu sară în sus cel de lângă tine se pot găsi soluții pentru orice situație.

Sunt saltele moi în care poți să te scufunzi dar sunt și modele mai tari recomandate pentru o poziție corectă de dormit sau în cazul unor afecțiuni.

Tipuri de saltele

Saltele cu arcuri

Printre cele mai rezistente la uzură sunt saltelele cu arcuri. Acestea au mai multe arcuri în interior care susțin greutatea corpului atunci când te așezi pe ele. Cu cât mai multe arcuri cu atât este mai confortabilă salteaua și mai rezistentă.

Acest tip de saltele sunt destul de ieftine dar de cele mai multe ori sunt tari când te așezi pe ele deci nu sunt foarte confortabile. Însă se pot găsi în combinate cu alte tipuri de materiale pentru a atenua rezistența arcurilor. Se pot produce arcuri mai moi însă acesta o să se deterioreze mai repede.

În jurul arcurilor nu e nimic de aceea aerul poate să circule aerisind salteaua. Recircularea aerului ajută și la păstrarea prospețimii cearceafurilor mai mult timp.

Saltele cu spumă

Folosim multe feluri de spumă când vine vorba de locuință. La saltele e vorba de un burete care se mulează după forma corpului și dacă e vorba de spumă cu memorie atunci o să revină mai greu la forma inițială.

Acestea saltele cu spumă sunt foarte confortabile atunci când te așezi pe ele. Cu cât presiunea e mai mare cu atât se deformează mai mult pentru ca locul unde stai pe saltea sa ia forma corpului tău.

Un avantaj este faptul ca spuma este acoperită de o husă care de multe ori de poate da jos și spăla destul de ușor. Orice tip de saltea ar fi bine să fie cu husă detașabilă pentru a fi spălată deoarece nu ai cum să speli întreaga saltea.

Saltelele cu spumă se pot deforma din cauza utilizării intense. Pentru o rezistența mai mare de multe ori acestea sunt combinate cu arcuri și doar stratul de deasupra este cu burete moale.

Saltele din latex

Un alt material folosit pentru un somn confortabil este latexul. În loc de spumă acestea au un strat de latex care va lua forma corpului.

Fiind un material ușor deformabil latexul din saltele o să se relaxeze în punctele unde presiunea este mai mare. Astfel crește senzația de confort.

Latexul este destul de rezistent în timp si are funcții anti-microbiene și antialergice.

Sunt însă și dezavantaje ale saltelelor cu latex ca faptul ca sunt foarte grele și trebuie ferite de razele directe ale soarelui.

Saltele hibride

Un singur material nu poate oferi un confort mare la un pret rezonabil. De aceea se produc saltele din combinații de arcuri cu spumă sau arcuri cu latex.

Acestea vor avea un confort mare, un pret rezonbil dar și o durată de viața mai mare. De multe ori acestea sunt alegerea ideală.

Buget

Atunci când alegi prețul pentru o saltea trebuie să te gândești că o să petreci aproximativ 240 de ore în fiecare lună pe aceasta. În comparație media de timp petrecut în mașină este de 60 ore în fiecare lună.

O saltea de calitate este o investiție pe termen lung în sănătate și stare de bine.

De aceea este bine, dacă ai posibilitatea, să alegi un buget de minim 1000 lei pentru o saltea bună. Nu este neapărat nevoie sa ajungi la prețuri mult mai mari dar trebuie să fi atent la caracteristicile saltelei pentru a fi mulțumit.

Care e poziția în care dormi?

Dacă obișnuiești să dormi pe spate este de preferat să alegi o saltea mai fermă pentru a menține corpul într-o poziție dreaptă în timpul somnului. Dacă salteaua nu permite corpului să se scufunde în ea spatele va rămâne drept și nu te vei trezi cu dureri ale acestuia.

Nici la dormitul pe burtă nu se recomandă o saltea moale deoarece în acest caz presiunea mare este asupra toracelui. Nu este deloc recomandat ca pieptul să se scufunde în saltea deoarece crește presiunea asupra acestuia plus că o să te chinui mai mult să respiri. Cele mai bune saltele în acest caz sunt cele cu o fermitate medie spre mare.

La dormitul părțile laterale însă este recomandat să alegi o saltea moale care va lua forma corpului și va ceda în zonele cu presiune maximă. Astfel corpul poate rămâne într-o poziție dreaptă în timpul somnului. Salteaua aleasă pentru somn pe lateral trebuie să se adapteze ușor la întorsul de pe o parte pe alta.

Dacă dormi pe mai multe părți sau salteaua o să fie împărțită cu o persoană care doarme diferit atunci cel mai bine alegi o fermitate medie care este în general obținută cu o saltea hibridă.

Dimensiunea saltelei

Cea mai bună saltea trebuie să fie potrivită pentru toți cei care vor sta pe ea. Ca lungime trebuie să ți cont de înălțime și să se aleagă un model cu cel puțin 15 – 20 cm mai lungă decât cea mai înaltă persoană care o va folosi.

Cu cât salteaua o să fie mai lată cu atât o să te poți lăfăi mai mult pe ea. Pentru o singură persoană însă se poate alege o saltea între 80 și 120 cm lățime iar pentru 2 persoane lătimea poate varia între 140 si 200 cm(mai rar sunt saltele mai mari).

Alegerea dimensiunilor saltelei se va face în funcție de patul care ți-l dorești. Lungimea și lățimea trebuie aleasă să se potrivească cu dimensiunea patului si a somnierei.

Un alt aspect foarte important este înălțimea saltelei. Cu cât e mai înaltă cu atăt va fi mai rezistentă și mai confortabilă. Însă și în acest caz depinzi de tipul patului ales.

Dacă patul are o somnieră joasă atunci o să fie necesară o saltea mai înaltă pentru a ieși cel puțin 10 -15 cm deasupra marginii patului pentru a nu simți marginile atunci când ajungi aproape de acestea.

O dimensiune minimă pentru înălțimea saltelei este de 16 cm dar se recomandă să alegi o saltea de cel puțin 20 cm pentru mai mult confort.

Saltea moale sau fermă?

Fiecare dintre noi percepem confortul de a sta în pat diferit. E destul de greu de găsit seara poziția ideală de somn și relaxare mai ales la copii care se foiesc încă un sfert de oră după ce s-au pus în pat.

La capitolul fermitate trebuie să cauți o saltea care să se potrivească cu poziția ta de dormit astfel daca dormi pe lateral să alegi o saltea mai moale iar dacă dormi pe spate sau pe burtă alege o saltea mai fermă.

Ce somnieră se potrivește?

Somniera este suportul pe care va sta salteaua în pat. Aceasta poate fi din lemn sau metalică și are un rol foarte important în rezultatul final.

O somnieră cu lamele de lemn drepte o să fie mai rigidă si e mai potrivită pentru cei care vor o saltea mai fermă. În schimb o somnieră cu lamele curbate o să preia din greutatea corpului fiind mai potrivită pentru cei care preferă o saltea cu fermitate mică sau medie.

Somniera metalică are avantajul rezistenței în timp. Un model metalic de calitate nu o să scârțâie nici după multi ani pe când lemnul e posibil să se usuce prea mult și să producă sunete atunci când sunt îndoite.

Greutate

Atunci când îți alegi salteaua trebuie să ți cont și de greutatea ta. Conforul și fermitatea unei saltele sunt evaluate de obicei la o greutate medie de aproximativ 70 – 80 kg. Dacă ai mai mult sau mai puțin atunci este bine să alegi un model mai ferm sau mai moale.

Materialul husei

Și materialul din care e confecționată husa este important. Fiecare material are un anumit grad de confort deci un material moale ca bumbacul va fi confortabil și va permite și circulația aerului prin saltea.

Husa este singurul element al saltelei care se poate spăla iar de aceea trebuie să reziste la mai multe curățări pentru a avea o saltea.

Pentru a fi spălată husa trebuie să fie detașabilă. Aici poți verifica calitatea fermoarului pentru a nu se rupe sau a nu se mai închide după prima spălare.

Pe lângă faptul că se poate spală husa unei saltele poate avea și un tratament antibacterian. Acesta poate distruge anumite bacterii și alergeni permițând astfel un somn mai bun și mai sănătos.

Circularea aerului prin saltea

Cele mai bune saltele trebuie să permită circularea aerului prin ele. Cu ajutorul acestei funcții nu o să te supraîncălzești iar somnul o să fie mai odihnitor.

Atunci când dormi și e prea cald e posibil să nu dormi prea bine și să transpiri. De aceea e de preferabil o saltea la care aerul poate să recircule deoarece aceasta va diminua din caldură.

Rezistența marginilor

Dacă dormi singur într-un pat mare nu sunt prea importante marginile deoarece nu o să prea ajungi la ele. Însă dacă mai împarți patul cu cineva atunci este recomandabil să alegi o saltea care are o rezistență mai bună pe margini pentru a reduce posibilitatea să cazi de pe ea.

În special dacă ști că te miști mult atunci când dormi trebuie să ai acest lucru în vedere ca marginea saltelei să te susțină și să nu ajungi jos.

Durată de viață

Salteaua e o investiție pe termen lung și nu cred ca vrei să o schimbi în fiecare an. De aceea este bine să alegi un model care are o durată de viața de mai mult de 5 ani de preferat 8 -10 ani.

Folosită zilnic o saltea slabă poate să se deterioreze destul de repede și nu va mai fi confortabilă. De aceea este de preferat sa alegi o saltea din materiale mai rezistente.

Întreținere saltea

Durata de viață a unei saltele depinde de greutatea persoanelor care dorm pe ea dar și si de cum sunt aerisite și întreținute straturile interne ale acesteia.

Folosește pe saltea o un cearceaf sau alt tip de protecție care va absorbi transpirația și va proteja salteaua. Un cearceaf este mult mai ușor de spălat în comparație cu husa saltelei.

Dimineața nu trebuie făcut patul imediat ce te-ai trezit. Salteaua trebuie să se aerisească și să se usuce daca e cazul. Aerul curat te va scăpa de acarieni și de bacterii.

O saltea trebuie rotită sau întoarsă de 3-4 ori pe an pentru a nu se deforma doar o anumită parte. Saltele care au strat de spuma cu memorie se pot doar roti cap-picioare deoarece spuma nu poate fi pusă sub saltea.

Cele mai frecvente întrebări

Ce înseamnă fermitate la saltele?

O saltea fermă este opusul uneia care este moale. De obicei saltelele ferme nu sunt la fel de confortabile ca cele moi însă au multe efecte benefice pentru sănătate.

Ce este spuma poliuretanică la saltele?

Spuma poliuretanică este formată dintr-un plastic care poate fi realizat să fie rigid sau flexibil. Aceasta are mai multe utilizari printre care și la saltele.

Cum alegi cea mai bună saltea?

Vei face o alegere mai bună daca vei ține cont de tipul saltelei, poziția în care dormi , gradul de fermitate, greutatea ta, buget și durată de viață.

Care sunt cele mai bune saltele pentru spate?

Saltelele cu o fermitate mai mare sunt în general mai bune pentru sănătate însă nu sunt la fel de confortabile ca cele moi


Etichete: , , , , ,
Scroll to Top