Cuprins
Vrei sa afli cum alegi cel mai bun laptop pentru acasa sau la birou? Se gasesc acum pe piata o gramada de modele incat e destul de dificil sa faci alegerea cea mai buna.
In acest articol am strans informatii despre ce trebuie sa verifici atunci cand vrei sa alegi un laptop nou.
La ce folosim un laptop?
Pentru inceput trebuie sa stabilim la ce va fi folosit laptopul care doresti sa il achizitionati. In functie de asta putem stabili cat de performant trebuie sa fie acesta.
- Cel mai bun laptop ieftin Asus: Laptop ASUS VivoBook 14 M413IA
- Cel mai bun laptop pentru scoala si internet: Laptop Huawei MateBook D15 2021
- Cel mai bun laptop aspect si functionalitate: Laptop ASUS VivoBook S15 S532EQ
- Cel mai bun laptop pentru gaming: Laptop Gaming ASUS ROG Zephyrus M16 GU603HM
- Cel mai bun laptop de calitate: Apple MacBook Air 13
Cele mai raspandite motive pentru care ar fi util un laptop sunt urmatoarele:
- La birou sau pentru scoala: aici cred ca sunt cele mai multe situatii in care este necesar un laptop.
- Pentru jocuri: exista laptop-uri speciale pentru acest cei care doresc sa le foloseasca la jocuri.
- Navigare pe internet: nu e necesar un laptop foarte puternic pentru a naviga pe internet.
- Productie media: Daca vrei sa prelucrezi imagini sau video ai nevoie de un laptop performant
Care sunt avantajele unui laptop?
Portabilitatea este cel mai important avantaj al unui laptop. Veti putea sa lucrati intr-un bar la o cafea, la faculatate, la aer curat, la mare, la birou, acasa sau chiar intr-o fabrica daca este cazul.
Ca si performante laptopurile de azi sunt similare cu calculatoarele tip desktop. Dar un laptop va fi mai scump decat un PC care are aceleasi caracterisici deoarece componentele sunt mai mici iar la laptop este inclus si ecranul.
Un alt avantaj este faptul ca un laptop ocupa mai putin spatiu. Nu mai e nevoie de un birou pentru care sa fie tot timpul ocupat cu acesta. Se poate folosi pe masa, pe canapea sau pe balcon, iar atunci cand nu este folosit se poate depozita usor deoarece nu ocupa mult spatiu.
Are si dezavantaje?
Un laptop foloseste o baterie pentru a functiona atunci cand nu stuntem aproape de o priza. Cu cat bateria este mai mare cu atat se va putea folosi mai mult laptop fara a fi conectat la alimentare. La modelele mai performate aceasta perioada de timp poate sa fie peste 8 ore.
La un laptop este greu sau uneori imposibil sa se schimbe componentele un unele mai performante. Unele componente se gasesc cum ar fi memoriile RAM si ROM dar trebuie sa fie identice ca si conector cu cele existente. Dar alte componente cum ar fi placa video, de obicei, nu se pot inlocui deoarece e integrata in placa de baza.
Bugetul pentru un laptop
Pentru un laptop folosit pentru navigarea pe internet sau vizionarea de fime nu este necesar un buget mare. Evident cu cat e model mai recent si mai performant cu atat va functiona mai bine chiar si pentru astea. De exemplu un video de pe Youtube.com se va incarca mai cu atat mai repede cu cat laptopul este mai performant.
Un laptop standard care are performate medii spre mari ajunge pana la aproximativ 5000 lei. Pe acestea se pot rula programe destul de complexe cum sunt de exemplu cele de prelucrare de imagine sau prelucrare sunet. Acestea se pot folosi chiar si pentru programare
Pentru a rula jocuri, pentru prelucrare de video de inalta calitate sau pentru grafica 3D trebuie un laptop mai puternic care e de obicei mai scump. Preturile incep de la 4000lei pentru o configuratie minima pentru jocuri sau alte tipuri de grafica si pot ajunge pana la cateva zeci de mii de lei.
Ce sistem de operare are cel mai bun laptop?
Fara un sistem de operare un calculator ar fi foarte greu de folosit deoarece ar trebui invatate o gramada de comenzi.
Cele mai cunoscute si folosite sisteme de operare sunt: Windows, Mac OS, Linux(cu mai multe variante) si Chrome OS.
Windows
Sistemul de operare dezvoltat de Microsoft este folosit in foarte multe comapanii dar si in calculatoarele personale.
Avantaje:
- Este cel mai raspandit sistem de operare
- Functioneaza pe orice calculator
- Majoritatea programelor functioneaza pe acest sistem
- Majoritatea jocurilor sunt create pentru acest sistem de operare
Dezavantaje
- Pe sistemul de operare Windows sunt cei mai multi virusi care pot ingreuna sau chiar bloca functionarea corecta a laptopului.
Mac OS
Acesta este sistemul de operare pentru calculator creat de compania Apple. Ca si alte produse ale acestei companii sistemul MacOs se caracterizeaza prin stabilitate, viteza mare de lucru dar si un pret pe masura.
Avantaje
- Conectare simpla si stabila cu alte dispozitive Apple cum ar fi Iphone sau Apple Watch
- Este atacat de mai putini virusi decat Windows
- Se poate descarca gratuit dar nu se poate instala(legal) decat pe produse Apple
- Este de multe ori preferat pentru editare imagini sau video
Dezavantaje
- Sunt inca programe destul de folosite care nu au si o varianta pentru MacOS.
Linux
Avantaje
- E gratuit si se poate instala pe orice calcualator
- E cel mai sigur sistem din privinta virusilor
Dezavantaje
- E mult mai greu de invatat decat Windows sau Mac Os
- Sunt destul de multe aplicatii care nu au o versiune pentru Linux
Chrome OS
Acest sistem de operare se instaleaza de obicei pe laptopuri slabe care se folosesc doar pentru navigarea pe internet. Foloseste preponderent aplicatiile Google si este cel mai sumplu sistem de operare.
La partea de compatibiliate cu alte programe sofware nu prea sunt aplicatii mai complexe care sa fie compatibile pe acest sistem de operare.
Tipuri de laptop
Avem mai multe tipuri de laptop in functie de performatele acestora. Tipul de laptop are deasemenea o legatura directa cu motivul pentru care il cumparam. Am impartit laptopurile in 4 grupe dupa cum urmeaza:
- Netbook
- Laptop standard
- Laptorp hibrid si tableta
- Ultrabook(inlocuitor de desktop)
Netbook
Este varianta cea mai slaba ca si performante dar e si ce mai usor si mai ieftin. In general folosit pentru navigare pe internet vizualizare poze si editare documente text.
Laptop standard
Aceasta este cea mai vasta gama cu o gramada configuratii. Unele au mai multa memorie RAM, altele au un procesor mai bun sau o placa video de o calitate buna dar per total performantele raman medii.
Majoritatea au dimensiunea ecranului de 15inch dar sunt si modele cu ecran mai mare sau mai mic. Cu cat ecranul e mai mare cu atat bateria se va consuma mai repede.
Laptop/tableta Hibrid
Daca aveti nevoie de un laptop dar ar fi util si un ecran tactil (touch screen) aceasta este alegerea idela. La aceasta categorie avem si unlele modele chiar performante dar si modele la un pret mic. Un avantaj interesant e faptul ca la unele este posibil sa detasam ecranul si folosit ca si o tableta dar cu performantele unui laptop.
Ultrabook
Daca este necesara o putere de procesare mare la pachet cu mobilitate atunci aveti nevoie de un ultrabook. Acum aceste dispozitive pot sa inlocuiasca un desktop fara probleme. La aceste modele si bateria este in general mai mare si poate tine chiar peste 8 ore.
Daca sunteti in cautare de cel mai bun laptop pentru birou atunci un ultrabook este alegerea potrivita deoarece au memorie ROM rapida si multa memorie RAM.
Specificatiile unui laptop
Voi explica aici, pe scurt, ce rol are fiecare componenta a unui laptop si la ce ne ajuta daca alegem unele mai performate.
CPU(Central processing unit) – Procesorul
Rolul unui procesor este sa execute comenzile care sunt programate pentru acesta. Cu cat e mai rapid cu atat va executa mai repede instructiunile. Procesoarele moderne au pe langa o viteza mare si alte tehnici pentru a creste viteza de calcul. Una dintre aceste tehnici este folosirea mai multor nuclee(„core” in engleza) adica mai multe procesoare integrate in unul singur.
Pentru performante cat mai bune un laptop trebuie sa aiba cat mai multe nuclee (de obicei 2, 4, 6, 8, 12) si fiecare nucleu sa aiba frecventa maxima cat mai mare. Frecventa inseamna numarul de operatii pe secunda iar o frecventa de 1GHz echivaleaza cu 1 miliard de operatii pe secunda.
Cel mai bun laptop poate avea un procesor de chiar peste 5GHz la fiecare nucleu. Procesoarele vechi sunt ineficiente si lente si de aceea recomand evitarea procesoarelor Celeron, Atom, Pentium.
Memoria RAM – nepermanenta(se sterge cand se stinge laptopul)
Atunci cand se deschide un program acesta isi copiaza datele de care are nevoie sa ruleze in memoria RAM. Cu cat programul este mai complex va folosi mai multa memorie. Nu e suficient. sa avem multa memorie RAM ci e important sa fie si rapida. Viteza si in acest caz se masora in Herti. cu cat e frecventa si capacitatea sunt mai mari cu atat programale o sa ruleze mai rapid. Ca doar asta vrem de la un laptop sa dam click si sa faca ce ii cerem, si eu urasc partea de loading…
Capacitatea de memorie RAM se masoara in bytes(Gigabytes in acest caz) si recomand cel putin 8Gb la o frecventa de minim 1333Mhz. Daca vrei sa ai cel mai bun laptop trebuie sa te gandesti de la 16Gb(Gigabytes) si o frecventa peste 2Ghz.
Memoria ROM – permanenta(nu se sterge cand se inchide laptopul)
Toate datele care le avem in laptop se salveaza in aceasta memorie. Sunt 2 tipuri uzuale de memorie ROM: HDD si SSD. Primul tip HDD salveza datele pe niste discuri magnetice care se rotesc. Daca sunt lovite sau scuturate aceste discuri se pot defecta. Al doilea tip, SSD, nu are parti in miscare si are si o viteza mai mare de transfer de date.
Singurul dezavantaj al unui SSD este pretul mare. Un HDD este mult mai ieftin si se gaseste chiar si la capacitati mari de pana la 16000Gb = 16Tb(Terabytes)
Placa grafica
Multe dintre procesoarele actuale au si placa grafica integrata. Aceasta e buna in general pentru a rula filme sau videoclipuri dar cand vine vorba de un joc cu rezolutie mai mare sau un program de editare 3D atunci e necesara o placa video dedicata.
Memoria RAM a unei placi video e bine sa fie cat mai mare. Este de asemenea important ca data aparitiei pe piata a modelului respectiv sa fie cat mai recent.
Placa video dedicata este cel mai mare consumator de energie dintr-un laptop sau calculator de aceea daca nu este necesara se poate opri automat si se foloseste cea integrata in procesor.
Porturi
La un laptop, mai ales cele subtiri, este mai dificil sa sa monteze multe porturi (mufe) din cauza spatiului. Porturile care le folosesc eu cel mai des sunt:
- USB – pentru conectare diferite alte dispozitive la laptop
- HDMI – pentru a conecta la un monitor sau un televizor
- Jack – pentru conectare casti
- SD – pentru conectare card memorie
In cazul in care nu sunt destule porturi exista adaptoare pentru a extinde functionalitatile unui laptop.
Cel mai bun laptop are unitate optica?
In modelele subtiri e imposibil de adaugat o unitate optica din cauza de spatiu. Eu personal nu am mai folosit CD-uri sau DVD-uri de ceva vreme. Mai ales ca un stick de memorie e cateva zeci de lei.
Daca e necesar un dvd writer si nu ne dorim sa renuntam la un laptop subtire avem varianta de unitate optica externa.
Rezolutia ecranului
La alegerea unui laptop sa nu uitam ca si monitorul vine la pachet. Deci vrem sa fie si acesta bun. La un monitor cu diagonala de 15 inch(38 cm) este suficient o rezolutie Full HD(1920×1080).
Dar si aici mergem pe ideea de mai mult mai bine dar mai e mai scump. Iar detaliile se vor vedea mai clar pe un monitor cu o rezolutie mai mare.
Alte detalii
Nu uitati sa verificati garantia(nu ar strica sa aiba 3 sau chiar 5 ani).
Unele laptopuri nu au un sistem de operare instalat iar daca doriti Windows este necesar sa achizitionati separat un sistem de operare.
Un laptop mai scump va functiona mai rapid indiferent pentru ce il folositi. Dar precum am explicat mai sus nu e necesar sa achizitionati un laptop foarte scump daca o sa il folositi la navigarea pe internet sau editare texte.
Fiecare componenta ajuta laptopul sa functioneze mai bine sau mai rapid dar poate avem nevoie doar ca unele componente sa fie performate sau de capacitate mare.
Recomandari
1. Laptop ASUS VivoBook 14 M413IA
- Procesor Intel i5 cu 4 nuclee si fiecare o frecventa maxima de 4,2 GHz.
- Ecran de 15,6 inch cu o rezolutie FullHD
- Memoria RAM are o capacitate de 8 Gb
- Memoria ROM este un SSD cu o capacitate de 512 Gb
- Nu are placa video dedicata
- Conectori: USB, HDMI, Jack, Cititor carduri
Ultrabook-ul Asus are un design placut si performate bunicele pentru a rula aplicatii de o complexitate medie. Are o memorie ROM mare si rapida dar si 8 Gb memorie RAM ceea ce va fi un atu pentru a naviga rapid pe internet sau pentru folosirea unor aplicatii.
2. Laptop Huawei MateBook D15 2021
- Procesor AMD cu 4 nuclee
- Ecran de 14 inch cu o rezolutie FullHD
- Memoria RAM are o capacitate de 16 Gb
- Memoria ROM este un SSD cu o capacitate de 512 Gb
- Placa video integrata
- Conectori: USB, HDMI, Jack
Cei de la Huawei ai creat un laptop perfect pentru a fi folosit in necesarul de zi cu zi. Pe langa asta are un design foarte frumos.
3. Laptop ASUS VivoBook S15 S532EQ
- Procesor Intel i5 cu 4 nuclee si fiecare o frecventa maxima de 4.2Ghz.
- Ecran de 15,6 inch cu o rezolutie FullHD
- Memoria RAM are o capacitate de 8 Gb
- Memoria ROM este un SSD cu o capacitate de 512 Gb
- Placa video Nvidia MX350 de 2Gb
- Conectori: USB, HDMI, Jack, Cititor carduri Micro SD
Asus Zenbook UM433IQ este un laptop cu un procesor puternic si o memorie RAM suficienta pentru a rula fara probleme majoritatea programelor uzuale. Are un design frumos si in touchpad multifunctional. Pe langa functiile uzale acest touchpad are mai multe scuraturi si functii utile.
4. Laptop Gaming ASUS ROG Zephyrus M16 GU603HM
- Procesor Intel i7 cu 8 nuclee si fiecare o frecventa maxima de 4,6 GHz.
- Ecran de 15,6 inch cu o rezolutie 2560×1600
- Memoria RAM are o capacitate de 16 Gb
- Memoria ROM este un SSD cu o capacitate de 512 Gb
- Placa video nVidia GeForce RTX 3060 cu o memorie de 6Gb
- Conectori: USB, HDMI, Jack. RJ45
Seria Asus ROG este special creata pentru pasionatii de jocuri. Nu este un model subtire dar pentru a nu se supraincalzi componentele este nevoie de spatiu pentru ventilatie. Avand o placa grafica cu memorie mare este suficient de bun pentru a prelucra imagini sau video de rezolutie mare.
Bateria nu o sa tina foarte mult la acest laptop deoarece componentele de frecventa mare o sa consume si multa energie. Acest model este printre primile alegeri pentru cel mai bun laptop de gaming.
5. Apple MacBook Air 13
- Procesor Apple M1 cu 8 nuclee.
- Ecran de 13 inch cu o rezolutie FullHD
- Memoria RAM are o capacitate de 8 Gb
- Memoria ROM este un SSD cu o capacitate de 256 Gb
- Nu are placa video dedicata
- Conectori: Thunderbolt si USB tip C, Jack
Acesta este cel mai ieftin laptop model 2021 de la compania Apple. Nu are caracteristici impresionante dar functioneaza foarte bine datorita sistemului de operate MacOS. Daca aplicatiile care le folositi permit utilizarea acestui sistem eu il recomand ca fiind foarte stabil si rapid. Daca este necesara o putere mai mare se poate alege varianta Macbook PRO.
Buen tema. Muchas gracias, Un saludo