Cuprins
Daca ma uit la un film imi place sa ma simt in mijlocul actiunii iar sunetul este unul dintre cele mai importante elemente pentru aceasta. Cel mai bun soundbar este acela care interactioneaza perfect cu televizorul te face sa te simti ca esti acolo unde se filmeaza. Nu sunt eu un audiofil dar prefer un sunet clar si placut mai mult decat sa se auda tare.
Ultimele tipuri de televizoare au ecran tot mai subtire in care este aproapre imposibil sa se integreze difuzoare pentru un sunet de calitate. Mai ales sunetele joase(basul) sunt mai greu de reprodus de difuzoarele mici. Din aceasta cauza a fost creat soundbar-ul care are de multe ori o incinta separata pentru bas.
- Cel mai bun soundbar Sony: Sony HT-S350
- Cel mai bun soundbar Samsung: Samsung HW-Q60T
- Cel mai bun soundbar ieftin: LG SJ3
- Cel mai bun soundbar JBL: JBL BAR 5.1
- Cel mai bun soundbar de lux: Bose 700
In acest articol vei gasi cele mai importante informatii pentru a alege cel mai bun soundbar pentru televizorul si locuinta ta.
Recomandari Top 5 Soundbar
1. Soundbar Sony HT-S350
Compania Sony este deja cunoscuta ca fiind printre cei mai buni la partea de sunet. Soundbar-ul Sony HT-S350 este format din bara de sunet cu 2 canale si un subwoofer wireless, deci avem un sistem 2.1.
Cu o putere totala de 320W este suficient pentru o camera chiar si peste 30 mp fie ca vezi un film sau asculti muzica. Felul in care puterea audio este distribuita in camera este deasemenea importanta. Pentru aceasta cei de la Sony au functia S-Force PRO Front Surround care imparte sunetul in toata camera efect care te introduce in mijlocul actiunii la filme.
2. Soundbar Samsung HW-Q60T
Soundbar-ul HW-Q60T al companiei Samsung este unul dintre cele mai bune sisteme dintre cele la pret sub 1000lei. Are o putere de 360W care este suficienta pentru o camera destul de mare.
Nu are caracterisitici iesite din comun dar este un soundbar care isi face treaba eficient. Sunetul este puternic si clar iar efectul de 5.1 este realizat din distributia sunetului in camera.
Chiar daca mai sunt si alte soundbar-uri la aceeasi putere si la un pret mai mic diferenta se simte in calitatea finala a sunetului.
3. Soundbar LG SJ3
Daca cauti un soundbar ieftin acest model este o solutie destul de buna. LG SJ3 este un model bun dar atunci cand nu ai asteptari foarte mari.
Aparent cei 300W sunt folositi mai mult ca un instrument de marketing pe cand puterea reala a sistemului audio este mai mica. Acest lucru se intampla destul de des la produsele ieftine.
Chiar daca e un produs de buget redus acest soundbar are mai multe dotari cu ar fi Bluetooth sau subwoofer wireless fac acest sistem foarte atractiv.
Daca nu ai o camera mare sau oricum nu o sa poti da volumul la maxim ca deranjezi vecinii atunci nu are sens sa investesti intr-un sistem de putere mare.
4. Soundbar JBL BAR 5.1
Fiind unii dintre cei mai buni la sisteme audio pe plan mondial JBL au creat un soundbar care este foarte bun si ofera un sunet de calitate. In acest caz cei 510W sunt reali si suficienti pentru a te face sa te simti in mijlocul actiunii atunci cand te uniti la un film dar si un bas puternic si un sunet clar atunci cand asculti muzica.
Are deasemenea multe posibilitati de conectare de la bluetooth, cablu optic si pana la HDMI si iesire analogica. Cu acestea este mai usor sa conectezi toate dispozitivele din casa si sa schimbi usor intre ele cu sistemul JBL SoundShift®.
5. Soundbar Bose 700
Compania Bose este cunoscuta pentru produse de o calitate foarte buna. Acest soundbar Bose 700 este adus la alt nivel prin adaugarea de beneficii cum ar fi Amazon Alexa care permite comenzi vocale pentru orice ai nevoie de la soundbar: de la modificarea volumului si pana la schimbarea unui post de radio de pe internet.
Acest soundbar are 2 metode de control: o telecomanda intuitiva la are se ilumineaza doar butoanele care se pot folosi in meniul in care esti la un moment dat, dar si o aplicatie numita Bose Music care permite redarea de muzica sau radio online si setarea soundbar-ului.
Sunetul se aude foarte bine chiar si folosind doar soundbar-ul fara woofer. La acest model incinta de bas trebuie achizitionata separat nu e inclus in pachet ca la modelele mai ieftine.
Ce este un soundbar?
Aparute odata cu televizoarele subtiri cu diagonala mare aceste dispozitive sunt sisteme audio dedicate folosirii impreuna cu televizorul.
Ca si telefoanele mobile soundbar-urile au inceput sa includa tot mai multe functii devenind de la un accesoriu al televizoarelor la sistemul audio principal din casa. Aceast datorita posibilitatilor multiple de conectare cu alte dispozitive in special bluetooth.
Fata de un sistem audio clasic un soundbar este folosit specific pentru conectarea la un televizor. Pentru a se integra mai placut cu televizorul a fost introdusa „bara” de sunet care este uneori singurul element al unui sistem soundbar. Acesta nu este altceva decat o incinta audio care are o forma alungita si mai multe difuzoare.
Desi a ramas si la noi denumirea in engleza, numele ii descrie exact elementul component principal: bara de sunet.
Numarul de canale audio
Dupa numarul de canale de sunet prelucrate soundbar-urile pot avea 2, 3, 4, 5, 7 8 sau 13 canale. Daca dupa numarul de canale exista extensia „.1”, de exemplu 2.1 inseamna ca sistemul are si o incinta de bas separata care va reda doar tonalitatile joase(bas) fara a avea un canal audio dedicat.
Scopul acestor canale este de a reda sunetul din mai multe directii pentru a simula felul in care auzim in natura. Astfel creierul va sti directia de unde vine un sunet fara a vedea de unde este produs acesta.
Cu cat mai multe canale cu atat senzatia de sunet natural este mai bine resimtita. Pana acum toate bune si frumoase, dar, pentru a simti cu adevarat un sunet cat mai natural mai sunt necesare 2 elemente foarte importante:
- boxele sa fie asezate corect in camera si configurate pentru pozitia ascultatorului. Adica daca stai de obicei pe canapea cand te uiti la televizor atunci sistemul audio trebuie configurat(setat volumul fiecarei boxe si pozitia acesteia) in asa fel sa creeze senzatia ca pozitia unde te aflii este in mijlocul actiunii. In acest fel vei auzi sunetele corect fata de directia si distanta de unde s-a produs.
- sunetul sa fie inregistrat cu minim acelasi numar de canale cate are soundbar-ul. Exista microfoane directionale care pot acapara doar sunetul venit dinspre directia care a fost indreptat. Daca nu sunt folosite aceste dispozitive sunetul va fi amestecat si ulterior fiind imposibil sa mai fie impartit corect.
Cu toate acestea noile sisteme de sunet se folosesc de pereti si tavan pentru a reflecta sunetul si vei avea impresia ca se aude de peste tot din jur chiar daca in spatele tau nu sunt difuzoare.
Cat de puternic sa fie cel mai bun soundbar?
Alt element folosit des in marketingul de sisteme audio este puterea acestuia. Dupa cum ati observat exista sisteme ieftine si foarte puternice dar si sisteme care nu au nici 100 de W si costa o gramada de bani.
In primul rand la un difuzor si implicit la tot sistemul audio exista 2 tipuri de puteri maxime. Prima e puterea la care rezista difuzorul pentru o scurta perioada de timp numita de obicei PMPO. Aceasta putere nu este utila deoarece durata de timp cat difuzorul poate sa suporte acea putere este foarte mica.
Al doilea tip este Puterea RMS care este media pe o perioada mai mare de timp a difuzorului. Aceasta este de fapt puterea cu care difuzorul va produce sunetele.
Pentru a alege cel mai bun soundbar un aspect mai important decat puterea maxima este raportul semnal zgomot. La acest capitol se deosebesc in mare parte sistemele scumpe de cele ieftine. Cu cat media puterii maxime este mai mare cu atat componentele electronice pentru a produce acel sunet fara distorsiuni sunt mai scumpe. Dar aceasta caracteristica nu este oferita ca informatie de producatori si ar fi mult prea tehnic, asa ca nu o sa intru in detalii mai mult.
Conectivitatea pentru cel mai bun sounbar
Dupa cum am spus la inceputul articolului soundbar-urile au devenit sistemul audio principal din casa. Asta datorita modalitatilor diverse de conectare la acestea. Iar cel mai bun soundbar trebuie sa aiba majoritatea tipurilor de conectare urmatoare:
- HDMI
- Bluetooth
- Optic
- USB
- NFC
- Mufa Jack
- RCA
- Wifi
Pentru a intelege cat mai bine rolul si functiile fiecarei tip de conectivitate le voi explica pe rand in continuare.
Conexiunea HDMI
Acest tip de conexiune este folosita pentru a transmite semnal audio si video. Cand un dispozitiv se conecteaza la soundbar prin HDMI semnalul video este ignorat si se foloseste numai cel audio.
Daca ambele dispozitive conectate sunt compatibile prin acest tip de conexiune se poate controla sunetul soundbar-ului folosind telecomanda televizorului.
Un dezavantaj al acestui tip de conexiune este grosimea cablurilor care pot fi inestetice daca distanta de la soundbar la TV este mare.
Conexiunea Bluetooth
In ultimul timp a devenit cel mai folosit tip de conexiune fara fir dintre dispozitive. Aceasta este o conexiune radio cum este wifi dar pe alte frecventa si folosind un protocol propriu.
Prin adaugarea acestui tip de comunicatie se extinde foarte mult posibilitatea folosirii soundbar-ului deoarece majoritatea telefoanelor, tabletelor, laptopurilor si tot mai multe televizoare au conexiune prin Bluetooth.
Pentru a putea folosi acest mod de comunicatie este necesar ca ambele dispozitive sa fie compatibile cu functia de bluetooth. Versiunile mai vechi sunt compatibile cu cele mai noi dar comunicatia se va face la calitatea celui mai vechi.
Acest tip de comunicatie este preferat pentru mobilitatea care o ofera fara a pierde din calitatea sunetului.
Ne putem plimba cu usurinta prin casa cu telefonul in timp ce acesta este conectat la soundbar. Imaginati-va daca ar fi fost necesar sa fim conectati cu un cablu mereu.
Alt avantaj mare al conectarii folosind standardul Bluetooth este posibilitatea comunicarii in 2 sensuri. In acest mod pe langa semnalul audio se pot transmite si alte comenzi ( setarea volumul soundbar-ului de exemplu) iar soundbar-ul poate sa confirme ca a receptiont comanda.
Acest tip de conexiune este, dupa parerea mea, un aspect foarte important pentru alege un soundbar.
Conexiunea cu cablul optic
Un al treilea mod de transmitere a semnalelor, pe langa semnale electrice si undele radio, este lumina. Acest cablu transmite date digitale prin transmiterea luminii prin el. Adica se va aprinde un LED la un capat iar la celalalt capat se va detecta lumina produsa. Acest proces se repeta de cateva milioane de ori pe secunda.
Desi capacitatea transmiterii de date prin intermediul fibrei optice este mare, in cazul sounbar-urilor, este folosit doar pentru a transmite doar semnal audio.
Mufa USB
La unele modele acest conector poate fi folosit doar pentru a face actualizare de software. Dar la majoritatea soundbar-urilor acest conector se poate folosi pentru a asculta muzica de pe un dispozitiv de memorie USB.
Acest conector poate avea mai multe variante: tip A, tip B, tip C, mini USB sau micro USB. Memoria USB trebuie sa aiba acelasi tip de conector ca si soundbar-ul, in caz contrar trebuie folosit un adaptor.
NFC(near field communication)
Acest tip de comunicare se foloseste la configurarea aparatelor. Sunetul nu va fi transmis prin NFC.
Pe scurt pentru a conecta telefonul mobil la soundbar se aproprie telefonul, avand functie NFC activa si conexiunea se va face automat iar sunetul va fi transmis prin bluetooth.
Pentru o conexiune buna trebuie verificat locatia unde se afla antena NFC a telefonului si a sounbar-ului si apropiate cele doua.
Mufa jack si RCA
La sistemele de sunet mai vechi prin acestia erau cele mai importante conexiuni.
Le voi descrie impreuna deoarece modul de transmitere a sunetului e similar doar conectorii si cablurile sunt diferite.
Prin aceste conexiuni sunetul se transmite analogic acesta fiind mai sensibil la interferente. Deci un cablu mai lung sau prea subtire pentru puterea respectiva va distorsiona sunetul.
Pe de alta parte sunetul analogic are o fidelitate mai mare decat cel digital de aceea se foloseste in continuare. Dar majoritatea dipozitivelor media (tv, telefon, laptop, etc) au datele de sunet in format digital care il convertesc in analogic. Calitatea sunetului rezultat este maxim cea a sunetului digital(de obicei mai sunt si ceva pierderi la conversie).
Conexiunea WiFi
Conexiunea WiFi este cea mai raspandita conexiune fara fir de mare viteza din lume.
De obicei nu e preferata pentru a transmite audio deoarece pentru semnalul audio nu e necesara transmiterea unei cantiatati mare de date.
Se folosesc in schimb pentru a sincroniza mai multe sisteme audio impreuna. De exemplu daca avem 2 sisteme audio (sau soundbar) in casa si vrem sa avem aceeasi muzica mai multe camere atunci daca este diponibila aceasta functie se pot conecta impreuna si sincroniza sistemele audio impreuna. In acest caz muzica se va transmite prin Wifi.
Un alt avantaj al conexiunii prin WiFi este deasemenea conexiunea la internet. Prin aceasta se pot asculta o multime de radiouri online, sau alte surse de muzica.
Concluzii
In alegerea celui mai potrivit soundbar eu recomand sa fie luate in considerare urmatoarele aspecte:
- Conexiunile care le are televizorul si celalalte dispozitive care vor fi conectate la soundbar. Preferabil ar fi ca dispozitivul achizitionat sa le cuprinda pe toate cele dorite.
- Puterea acesteia trebuie sa fie pe masura camerei in care va fi amplasat. Daca dimensiunile camerei nu depasesc 30m patrati atunci 200 sau 300W RMS sunt suficienti.
- Cu cat are mai multe canale audio cu atat e mai bine. Dar nu are rost sa investiti sume uriase pentru un soundbar cu multe canale daca dispozitivul de pe care se va asculta nu poate transmite sunetul pe mai multe canale – televizoarele mai noi pot sa transmita majoritartea in 5 canale,
- Un alt aspect este calitatea materialelor din constructia soundbar-ului. Aici intra materialele pentru incintele acustice, difuzoare si partea electronica. In general pretul este justificat exact calitatea acestora. Incintele de lemn vor reda mult mai bine sunetul decat unele din plastic.
Salut! Confirm, si eu am un LG SJ2 si sunt foarte mulțumit de el, pot sa zic ca este cele mai bun soundbar, cel putin de la LG. Citind acest articol am vazut ca a aparut varianta SJ3, probabil ca in viitor o sa il achiziționez modelul mai nou.